This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

ENGAGEMENT REVIEW : DIY HANTARAN TUNANG 2015

Assalamualaikum & Have a good day to everyone ;)

Entry kali ini aku nak kongsikan dan "throwback" sikit tentang Hantaran Tunang pulak sebabnya entry yang lepas aku dah review tentang Hand Bouquet Tunang yang cantik dan kosnya untuk buatnya pun murah :) Untuk makluman korang, hantaran tunang memang aku DIY je sebab nak cut cost yang tak perlu dan nak berjimat cermat. As for me, selagi aku boleh buat benda tu aku akan buat sendiri then unfortunately aku sangat berpuas hati dengan hasil tangan aku sendiri untuk hantaran tunang aku baru-baru ini. 




Act, mula-mula memang tak ada idea langsung macam mana nak deco hantaran tunang ni sebab aku tiba-tiba plak jadi blank. hahaha Kalau buatkan dan bagi idea untuk orang lain punya majlis punya lah mencurah-curah idea bernas aku keluar tapi bila tiba giliran aku punya sendiri terus hilang segala idea. Tapi disebabkan tak putus asa aku pun try lah renung barang-barang hantaran yang beli tu sampai lah dapat idea yang bombastik gitu. kikiki 

Masalah besar untuk orang yang jenis macam aku ni sekali dah ada idea terus laju je idea lain masuk so semua hantaran aku memang berlainan lah deco nya tak "stick to the one" bak kata omputih itu pasal hantaran aku ada bakul, ada kaca, ada kotak then ada bakul bertangkai jugak. kikiki Tiap hari memang akan ada je perubahan dari segi idea untuk deco hantaran ni. Kesemua barang untuk buat hantaran ni memang aku dah prepare dua bulan sebelum majlis lagi supaya tak rushing sangat bila nak dekat dengan majlis, cumanya barang-barang untuk letak hantaran tu jela aku hold dulu takutnya idea bernas aku ni akan keluar disaat-saat akhir apabila nak dekat majlis nanti. kikiki 

Jom kita review tentang hantaran tunang plak ye. Plan asal aku dengan my fiance cuma nak bagi hantaran 3 berbalas 5 sebabnya cut cost then nak bagi benda-benda yang penting je untuk dijadikan sebagai hantaran, tapi my future MIL cakap sikit sangat 3 hantaran tu so tak nak pening fikir jumlah hantaran kita aku terus decide 5 berbalas 7. 

Hantaran dari SHAZWANI ARIFFIN kepada AFIQ SA'DON :)
  • BAJU KEMEJA
  • KAIN PASANG
  • JAM TANGAN
  • SET WALLET & BELT
  • BUAH - BUAHAN
  • CUP CAKES
  • COKLAT ( FERRERO ROCHER, KIISSES CHOC, HERSHEY & REESE'S )

 
Okey, jom cuci mata tengok hantaran pertunangan iolls. Suka sangat dengan kombinasi warna yang aku combine kan antara warna Pastel Peach + Tiffany Green. So, terhasil lah nama manja untuk hantaran iolls iaitu my baby peachtiffgreen. Jom layan gambar-gambar hantaran iolls


MY ENGAGEMENT PEACHTIFFGREEN GIFTRAYS


Baju kemeja untuk my fiance pergi kerja ye bukan untuk dijadikan hiasan semata-mata
or letak dalam stor. Kalau my fiance buat macam tu confirm iolls akan mintak balik baju tu then jual
balik dekat instagram.. kikiki Untuk baju kemeja ni aku just letak atas bantal yang dah iolls decokan tu then isi bunga sejambak dan ikat dengan reben untuk naik kan seri lagi hantaran baju kemeja ni.


Kain pasang ni pulak iolls yang beli untuk dihadiah kan kepada my fiance. Kenapa warna hijau? Sebabnya warna favourite my fiance adalah warna hijau so kita ikutkan jela warna fave my fiancee tu. Hantaran kain pasang ni iolls decokan nya jadi bunga yang berkuntum 5. Lima kuntum bunga yang bermakna I LOVE YOU, HUBSTER! Lepas tu, iolls tambahkan accessories brooch yang dah berkurun abad usianya serta gelang tangan yang berusia 7 tahun. kikiki Recycle jela barang-barang yang ada janji nampak cantik sudah lah kan.


Haa yang ni antara hantaran yang paling special sebabnya iolls turut menyumbangkan idea dalam
memilih jam tangan untuk my lovely fiance. Of course lah kena campur tangan kang tak pasal-pasal
my fiance pilih jam G-SHOCK. huh Mahunya dengan-dengan aku boleh jadi "shock" sama kalau betul-betul my fiance pilih jam macam tu. Untuk hantaran jam tangan ni pulak aku just deco kannya dalam bakul yang bertangkai then campurkannya dengan daun sirih + kapur + pinang + gambir plastik! hihihi Ada orang tanya kenapa gabungkan jam tangan dengan sirih, alasan kukuh yang aku bagi adalah sirih ni just adat je kot. Hmm aku dah isi ni pun dah mujur kot so jangan banyak complain ye korang-korangs.


Buah-buahan ni pulak aku just decokan nya dengan bakul besar yang berwarna putih + sejambak bunga + reben. Kenapa bakul yang aku pilih tu berwarna putih adalah untuk menampakkan buah-buahan aku tu nanti akan nampak macam real + sedap + cantik apabila dalam gambar. Antara buah-buahan yang aku guna sebagai hantaran ialah buah anggur hitam, anggur hijau, red fuji apple, gala apple, granny smith apple, bartlett pear, strawberry, valencia orange and plum.




Leather wallet & belt set ini pulak 100% pilihan my fiance sendiri. My fiance beli dekat
dekat sogo masa tengah ada sales. If korang tak tahu dekat mana nak cari set macam ni rajin-rajin lah servey dekat Sogo ye confirm terbeliak mata korang time shopping. kikiki  Tempat lain yang aku boleh suggest kan untuk korang pergi adalah Parkson, Pavilion if duit banyak sangat, Midvalley, Times Square, Klcc, One Utama, Ioi mall, Sunway Pyramid dan lain-lain lagi. Untuk hantaran ni aku just decokan dengan box yang sedia ada je cumanya aku tambah-tambahkan sikit dengan sejambak bunga then reben bagi nampak comel-comel gitu. hihihi Jangan gatal-gatal tangan nak tambah bakul lah ye bride to be sekalian, act pembaziran je semua tu baik guna je box yang diberikan then touch up lah sikit-sikit supaya box wallet & belt tu nampak currlasss gitu. :)



Hantaran coklat ni pulak aku deco atas bantal comel-comel tu. Then aku beli bowl kaca macam dalam gambar tu khas untuk isi coklat yang superb yummy. hehehe. Bowl tu pulak aku just hiaskan permukaan bowl tu dengan pearl dan ribbon pearl yang korang boleh beli dekat kedai yang jual barang-barang untuk buat hantaran. Keliling bowl tu plak aku hiaskan dengan bunga-bunga pastel yang cun melecun tu. hihi Kalau dekat kuantan aku suggest kan beli dekat cowboy or small garden. Pemilihan coklat jugak memang sangat lah penting ye uolls, so untuk coklat hantaran aku ni memang aku nak pembalut coklat tu berwarna GOLD! Barulah hantaran coklat kita akan nampak esklusif!



PU3CAKES



CONTACT : +6014-2100988

Last sekali, aku just bagi CUPCAKES untuk dijadikan sebagai hantaran. Cupcakes ni 100% aku serahkan dekat Kak Puteri untuk decokan cupcakes hantaran aku ni. Kalau korang nak tahu perbincangan semuanya melalui whatsapp je jadi tak perlulah risau kalau tak bersua muka pun taw kuantanese. Alhamdulillah kepercayaan yang aku berikan sangat lah berbaloi sebab cantik sangat Kak Puteri decokan cupcakes hantaran untuk iolls. hihi So, untuk orang kuantan if pening-pening nak cari kedai yang boleh buat cupcakes untuk hantaran korang boleh lah contact Kak Puteri. Sedap tak terkata cupcakes yang dia buat. Dah cuba sekali pasti nak lagi then harga pun sangat murah tak terkata! :)


Kesimpulannya, DIY hantaran tunang memang lebih memberi kepuasan dan menjimatkan. Pada korang yang tengah cari idea nak hias hantaran ke, tak tahu nak bagi barang hantaran apa ke, tak tahu nak pilih tema ke, harap sangat entry aku kali ni dapat bantu uolls semua. Berjimatlah selagi boleh sebab maybe duit tu boleh kita guna untuk perkara lain yang lagi penting kan? Up next, iolls akan updated review tentang Pelamin Tunang dan Baju Tunang pulaks! Nantikan ye....


Till then, happy reading : D


 JOM BACA : Tips, Bajet dan Checklist Persediaan Bertunang 2015

Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

Tips Diy Handbouquet / Bunga Tangan yang Murah dan Jimat

Assalamualaikum and hai :)

Meknis sebagai model handbouquet iolls ;)

Firstly, just nak cakap rasa bersyukur sangat majlis pertunangan yang telah berlangsung baru-baru ini berjalan dengan lancar. Alhamdulillah :) Terima kasih juga kepada semua yang hadir terutama kepada adik beradik, saudara mara, jiran-jiran serta kawan-kawan yang sanggup bersusah payah memeriahkan majlis pertunangan kita. Really appreciate it so much! mwaah mwaah hihihi Sebelum aku meleret cerita tentang majlis pertunangan yang berlangsung baru-baru ini, lebih baik aku teruskan hasrat terpendam aku ni untuk sharekan something kepada bride to be diluar sana yang masih dilema atau buntu memikirkan tentang HANDBOUQUET/ BUNGA TANGAN untuk majlis pertunangan yang bakal tiba nanti.


Actually, majlis pertunangan aku ini 100% idea daripada aku sendiri serta my mum dan juga my beloved fiancee sebabnya aku tak nak timbul masalah dalam perselisihan pendapat kalau terlalu banyak orang campur tangan dalam memberikan konsep dan idea. Disebabkan aku pegang dengan prinsip ini, alhamdulillah segala idea yang aku keluarkan memang jadi PERFECTO semasa majlis pertunangan aku baru-baru ini!!! Alhamdulillah ;)


So, bride to be sekalian untuk bertunang tak perlulah spend too much your money untuk benda-benda yang mengarut. Lebih-lebih lagi untuk handbouquet, bagi pendapat aku rasanya tak perlulah beli bunga hidup ataupun dalam bahasa orang putihnya " fresh flower " untuk dijadikan handbouquet semasa majlis pertunangan. Jujur aku cakap 100% pembaziran kalau guna fresh flower , sebabnya handbouquet tu just digunakan hanya ketika majlis itu berlangsung sahaja then malamnya terus layu. Menangis lah kau habis RM 150 untuk beli bunga je then malamnya terus layu. Fuhhh RM 15O boleh dapat sepasang kasut Charles & Keith taw jaah! hahaha Pembaziran semata-mata kalau beli bunga semahal tu!! Kita bukan anak raja or Dato mahupun Tan Sri lebih baik lah korang follow tips yang bakal aku kongsikan ni. Jimat dan berbaloi-baloi gitu! Dah cuba pasti tak menyesal seumur hidup.. hihiih


Untuk handbouquet untuk majlis pertunangan yang baru berlangsung baru-baru ini, aku memilih untuk deco daripada bunga artificial sahaja. Antara reason yang kukuh aku apabila mahu gunakan bunga artificial sebagai handbouquet adalah aku nak jadikannya 2 in 1. Mesti korang pelik asal plak nak jadikan handbouquet 2 in 1 kan? hehehe Semasa majlis dijadikan handbouquet and then selepas majlis dijadikan bunga hiasan atas meja solek aku plak. Kiranya boleh jadi 2 in 1 lah kan... kikiki Sebenarnya memang dah lama pendamkan hasrat nak beli bunga untuk diletakkan dalam bilik tidur aku, cumanya macam tak ada kepentingan plak kalau nak beli saje baiklah aku beli handbag ke adalah faedah jugak kan so dah alang-alang aku nak bertunang ni, itu yang terus grab bunga artificial supaya dapat dijadikan sebagai handbouquet + bunga hiasan selepas majlis. Boleh lah berangan ala-ala princess elsa masa majlis berlangsung nanti! hihihi


Taaaraaaaa.....

Inilah bunga artificial yang aku beli tu! Suka sangat dengan bunga2 ni sebab semuanya 
warna ala-ala pastel gituu ;)

Jangan risau mahal taw korangs, ini pun aku just beli tiap satu bunga tu just dua tangkai bagi tiap jenis bunga. Hmm actually, nampak je macam sebakul bunga yang aku beli padahal sikit je pun ni. Sebab itulah kreatif ni satu benda yang penting ye uolls. kikiki Semua bunga yang aku beli ni dengan harga RM 50 sahaja then bunga2 ni terus boleh dijadikan hak milik kekal korang. Tak perlu disewa or dijaga rapi sebabnya HAK MILIK kekal. Lepas guna kita deco pulak untuk jadikan bunga hiasan dalam bilik tidur. Baru lah segar kan bila bangun tidur je mata terus dihiasi dengan bunga yang berwarna pastel macam ni of course senyuman akan terukir dipagi hari.. wakkaka 


Cara nak buat handbouquet ni boleh lah korang rujuk dekat blogger-bloggers lain. Tak pun korang boleh review video tutorial dekat youtube je. Bagi yang kreatif dan suka cuba something yang baru dengan cara memandai-mandai sendiri boleh lah try gubah macam aku ni. Lagi puas hati sebabnya kita deco ikut kepala kita tanpa ditokok tambah dengan idea orang lain. hehehe Sekarang ni semuanya atas pilihan kita mahu yang mahal ataupun jimat. hehehe Benda senang jangan disusahkan taw uolls, bak kata my mum nak seribu daya, tak nak seribu dalih. So, tepuk dada tanya selera masing-masing k. Bagi iolls hasil tangan dan idea sendiri lah paling terbaik dan akan dikenang sampai bila-bila...


Jom layan gambar handbouquet iolls plak yang cun melecun ni... kikiki :)

My fiancee tolong temankan iolls pilih bunga. 3 jam dekat kedai bunga! kikiki

My Fiancee n my mum tolong gubahkan bunga tangan iolls ;)

Yahooo dah siap pun handbouquet iolls ;)

Yes.... I do... eh tetiba plak. kikiki

Itulah tips untuk handbouquet yang murah dan jimat yang boleh aku sharekan dengan bakal-bakal bride to be sekalian. Insyaallah, moga bermanfaat kepada semua orang tips kali ini. Lepas ni aku akan share pasal pelamin pertunangan aku plak. Stay Tune taw uolls......... hehhe Selamat mencuba dan berdiy taw korangs. Love you :)



Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

BARANG DIY HANTARAN TUNANG YANG MURAH DAN CANTIK

Assalamualaikum and hai :)


Nampak tak tajuk entry blog aku hari ini, so mesti korang boleh agak kan apa benda yang aku nak bebelkan di blog hari ini. Hello, malaysian bride to be! Macam mana persiapan korang menanti hari bahagia? Actually, persiapan aku 70% dah settle untuk majlis pertunangan nanti. Alhamdulillah, segala persiapan seperti yang dirancang berjalan dengan lancar dan aku harap pabila majlis menjelang semuanya dipermudahkan Amin ;) 


Ada yang tanya aku, tak nak kongsi ke persiapan majlis pertunangan yang bakal berlangsung nanti. hee Jawapan mudah, Insyaallah aku akan kongsikan kepada bride to be yang lain cara yang jimat untuk persiapan majlis pertunangan yang superb murah, jimat dan pastinya cantik. Moga bermanfaat kepada readers yang lain ye. Sebenarnya hantaran ni cuma adat kita sebagai orang melayu, kalau tidak mahu membazir cukup lah sekadar cincin dan Al- Quran untuk majlis pertunangan.


Tapi aku ni agak demand yang berpada-pada, so nak jugaklah ada majlis pertunangan yang sempurna untuk dikenang-kenangkan kepada anak dan cucu aku nanti. kikiki  Walaupun tidak semeriah pertunangan Elly Mazlein, cukup lah sekadar sedap mata dan akal aku mengingati detik2 majlis pertunangan aku nanti. heheh Tema majlis pertunangan aku nanti lebih banyak kepada warna-warna pastel dan majlis nya hanya bersederhana sahaja. Tak perlulah naik kereta kuda ala-ala cinderella, aku bukannya anak raja cuma rakyat marhaen sahaja. huhuhu


Bila sebut majlis pertunangan confirm lah secara automatik nya kita akan fikir hantaran apa yang mahu berikan kepada pihak lelaki ataupun kepada pihak perempuan. So tak payah pening-pening beli je apa yang kita dan pasangan mampu. hehhe Kita berhenti bercerita tentang barang-barang hantaran dulu, tapi aku mahu kongsikan CARA DIY HANTARAN TUNANG YANG MURAH DAN CANTIK! Sebelum nak buat hantaran kita tetapkan dulu design yang kita mahukan untuk gubahan hantaran samaada nak gunakan bakul, bantal polisterin ke atau apa-apa yang menarik perhatian korang untuk dijadikan dulang hantaran.

Dah ada design yang kita mahukan, boleh lah start beli barang untuk membuat gubahan. Aku nak share kan satu kedai yang superb murah untuk membuat barang-barang hantaran. Kedai ini terletak di pasar chowkit, namanya kedai tu KEDAI BUNGA VIVIAN!





Apa yang best dekat kedai ni? Jawapan nya pekerja yang peramah dan suka melayan kerenah customer yang ala-ala cerewet macam aku ni.wakaka Dekat KEDAI BUNGA VIVIAN ini semua ada dan yang paling penting barang dekat sini dah lah murah then boleh mintak kurang lagi. Bukan ke satu tips membeli yang jimat! heheh So jangan buang masa korang pergi ke kedai lain, datang je sini kalau nak beli barang-barang berkaitan untuk gubahan hantaran. Then kalau rasa tangan keras dan kaku macam kayu boleh lah tempah hantaran korang je dekat sini, dorang akan gubah mengikut bajet yang kita mahukan. Confirm korang akan berpuas hati dengan hasil kerja tangan kreatif dorang tu. Aku harap entry kali ni dapat mengurangkan beban korang untuk membeli barang-barang hantaran kahwin :) Selamat membaca korangs!


Taraa inilah Gubahan Hantaran handmade by Wanni Ariffin ;)

Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

Resepi : Nasi Ayam Versi Mak Yang Mudah Dan Ringkas

Assalamualaikum and hi :)
 
 
Dah lama tak kongsi resepi kat blog. Sebenarnya banyak nak share resepi dengan uolls tapi disebabkan busy dengan class dan study, jadinya tertunggak lah impian ku ini.. huhuhu So,hari ni aku ada banyak masa terluang sebelum cuti beberapa minggu aku ni habis, aku nak share resepi nasi ayam versi mak yang paling mudah dan lazat.

Kepada para gadis diluar sana, kalau korang jenis yang jarang2 ke dapur or ketandusan idea untuk memasak boleh lah try buat nasi ayam ni. Bahan-bahannya mudah je yang memang akan ada didapur.. Insyaallah moga bermanfaat kepada semua resepi yang mahu aku share ini.
 
 
 
 
 Langkah Pertama 

Sediakan seekor ayam yang siap dipotong dan perapkan dengan halia, bawang putih dan bawang merah selama setengah jam.Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahan api tunggu sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dalam besen, perapkan dengan sos tiram, kicap masin, kicap manis dan madu . Goreng sampai ayam ranggup.
 
Langkah Kedua
 
Basuh beras then letakkan dalam "rice cooker" tanpa air. Didalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih,bawang merah dan halia yang telah yang dikisar. Setelah naik bau masukkan air yang telah disukat daripada air rebusan ayam tadi mengikut berapa banyak beras yang kita nak masak then letak garam,dan sedikit gula mengikut rasa. Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang kedalam beras then masukkan 2 helai daun pandan n 1 batang serai then sedikit kunyit untuk jadikan nasi warna kuning
 
Langkah Ketiga

Blend 3 biji cili padi then 4 biji cili merah then tomato dengan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam secukup rasa. Masak dengan api kecil sehingga likat.
 
 
 Langkah Keempat
 
Air kicap hasil perapan ayam tadi...dimasak di dalam kuali sekejap then angkat.. Akhir sekali, boleh lah potong timun, salad dan tomato. Letakkan daun sup dalam sup ayam tadi. Serve cantik-cantik dan sedia untuk dimakan bersama keluarga tersayang. Selamat mencuba uolls :)
 
 
 Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin
f