This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Tips, Bajet dan Checklist Persediaan Bertunang 2015

Assalamualaikum and hi :)

I know it's been too long since I wrote something about my current self. so sorry! Now, i want share something with all beloved readers. Teehee Alhamdulillah dengan perkenalan yang tak diduga,nampaknya tak lama lagi kami berdua bakal diikatkan dengan pertunangan. Okey okey kita stop dulu bab perkenalan yang tak diduga tu sebab nanti aku akan buat satu entry khas untuk cerita cinta kami. Actually, masa nak beritahu my mum yang aku nak tunang debar gila. Tapi alhamdulillah mak aku setuju and then siap cakap dekat my mum tolong bagi tahu abah taw! So, kali ni aku nak cerita tentang Tips and Persediaan untuk majlis tunang yang bakal menjelang.
  

1. Tarikh, waktu dan tempat bertunang

Tarikh tunang of course lah kena bincang dari awal dengan kedua-dua belah pihak. Pada mulanya kami pilih tarikh 6/6/2015 sempena tarikh bermulanya perkenalan kami tapi disebabkan Tahun 2015 tarikh tu jatuh pada hari bekerja. So, bincang punya bincang hasil persetujuan kami berdua untuk pilih pada 31/1/2015. LOCKED!!! hahaha Waktunya pagi dalam pukul 11pagi di rumah je. Bukan anak raja eh sampai nak buat dekat hotel, itu pembaziran semata-mata. eceeh

 2. Tempat bertunang (Pelamin/ Katil) (RM350)

Tempat bertunang ialah di ruang tamu rumah. hehe Bersiap sedialah ruang tamu rumah aku untuk diperhiaskan sebelum tahun depan. Aku sewa pelamin untuk letak di ruang tamu tapi pelamin tunang aku ni biasa-biasa je yang penting nampak simple n cantik untuk majlis itu nanti. Puas aku servey untuk pakej untuk mini pelamin. Alhamdulillah jumpa juga yang mengikut bajet yang dikehendaki. Harga pelamin yang bakal aku sewa nanti selepas sesi tawar menawar sebanyak RM350. Kak Ani cakap first time customer dia yang lukis sendiri gambar mini pelamin secantik ni. Kembang iolls dengar taw. Pandai benor amik hati deng, itu terus tempah mini pelamin dekat kedai Kak Ani. Lebih kurang macam gambar dekat bawah ni mini pelamin tunang iolls nanti ;)

Google.com

Google.com
Baru-baru ini saja aku survey mini pelamin untuk tunang dekat bridal lain mengikut design yang aku nak then standard harga semua nya dalam RM500-700. Mak aihh tercekik air liur iolls dengar!


3. Baju bertunang (RM200)

Actually, baju tunang aku 100% design oleh aku sendiri. Aku nak buat dress modern yang simple and yang pasti tutup aurat. Mr A pun dah pesan jangan gatal-gatal nak design baju ketat sangat so sebab tulah aku pilih dress modern je untuk majlis tunang aku nanti. Bawah ni aku tunjuk baju yang aku sketch dekat computer untuk majlis tunang aku nanti ye uolls.Btw, bakal tunang aku datang jugak tapi just pakai baju kemeja biasa je. Takde sewa atau beli baju ikut tema. hehe…


Nak tengok full design tunggu tahun depan ;) 
4. Makeup (RM100)

Makeup ni asalnya aku planning nak makeup sendiri dan simple je. Di sebabkan kawan baik aku kenal dengan juru make up ni so inilah harga terbaik yang dia bagi dekat aku. Kak melur ni memang make up untuk model n artis taw. Terharu iolls sebab make up retis sanggup make up kan untuk aku nanti. Terima kasih Kak Melur! ;)


5. Photographer (RM350)

Pada mulanya nak suruh family je ambilkan gambar. Tapi biasalah sebagai anak bongsu aku nak majlis bertunang tu dalam keadaan perfect. So contact lah sorang kawan aku ni yang memang bergiat seni dalam bidang photography. Then, dia berikan aku suggestion supaya pilih Jihah sebagai photographer untuk majlis aku nanti. Alhamdulillah Jihah bagi harga yang terbaik punya sekali termasuk outdoor session.. Curlass kau jah harga terbaik dari ladang, mana nak dapat harga murah macam ni! Thank you,Amar sebab tolong aku cari photographer ;)

PAKEJ YANG JIHAH BAGI DEKAT IOLLS ;)
 
6. Hantaran (Tema warna, jumlah dulang hantaran, jenis barang hantaran & gubahan sendiri) (RM250)


Ok, aku nak cerita mengenai hantaran pulak. Hantaran ini anda boleh decide nak gubah sendiri atau tempah. Tapi of course lagi jimat buat sendiri. Untuk hiasan hantaran dulang ini aku mintak tolong my mum je yang buatkan. Bajet yang aku bagi RM200 untuk semua hiasan hantaran + hantaran sirih junjung.

Kalau ikut adat orang Melayu, barang hantaran diberi mengikut bilangan ganjil dan barang daripada pihak perempuan biasanya lebih daripada pihak lelaki. Misalnya 5-7, 7-9 dan 9-11. Tetapi untuk majlis pertunangan, biasanya orang akan memilih bilangan 5-7 (lelaki 5 dulang, perempuan 7 dulang). Tapi bagi aku untuk tunang je malas nak membazir sangat so kami berdua decide memilih bilangan 3-5 ( lelaki 3 dulang, perempuan 5 dulang)

Alhamdulillah kakak iolls nak sponsor kain pasang untuk hantran. Thank you so much!  Bunga rampai dan sirih junjung masih dalam bajet hiasan RM200 untuk bunga, bakul, gabus, reben, bekas cincin, sirih, bekas rampai dan lain-lain.

Hantaran perempuan (5 dulang)
  1. Kain pasang + Sampin (sponsor)
  2. Set Wallet & Belt
  3. Jam Tangan
  4. Kemeja
  5. Coklat ( sponsor )

Hantaran lelaki (3 dulang)
  1. Cincin Tunang
  2. Kain Pasang + shawl ( sponsor )
  3. Al-Quran + Buku Agama

7. Jamuan makan majlis tunang (sponsor)

Untuk jamuan makan ni emak dan saudara-mara masak sendiri je. Pinggan mangkuk pun sama guna yang ada banyak kat rumah je. hehe.. Kat rumah memang banyak pinggan mangkuk, periuk besar untuk masak kenduri kendara. Kalau nak buat majlis besar-besaran, tak salah untuk anda sewa khemah, kerusi dan juga perkakas untuk masak dan makan. Ini untuk keselesaan tetamu yang datang.

 8.Goodie Bag ( RM100 )


Aku tempah goodie untuk tetamu yang berisi yassin+tasbih untuk tetamu yang datang. Kita share rezeki yang lebih dengan tetamu yang datang. InsyaAllah berkat asalkan tak melebih2. ;)

9. Jumlah hantaran dan mas kahwin

Jumlah hantaran dan mas kahwin ni kena siap-siap discuss dengan pasangan supaya senang kalau jurucakap berdiscuss pasal jumlah hantaran time hari tunang nanti. Mas kahwin biasanya mengikut kadar negeri pihak perempuan. Seeloknya hantaran mengikut kemampuan pihak lelaki mampu sediakan.

10. Jumlah pihak keluarga lelaki yang akan datang

Tentukan jumlah pihak keluarga lelaki yang akan datang supaya tak terlebih sehingga membazir atau terkurang sehingga malu tetamu tak cukup makan untuk persiapan jamuan makan.

11.Wakil Jurucakap pihak lelaki dan perempuan

Kena tentukan siap2 siapa yang akan jadi wakil sebagai jurucakap pihak lelaki dan juga perempuan. Kebiasaanya orang tua yang dah berpengalaman jadi wakil cakap2 ni. Jurucakap ni pun make sure korang dah pesan siap2 just discuss yang penting je sebab ada certain jurucakap kalau tak pesan habis semua ditanya & dijawab secara memandai. Sebaiknya pesan kalau part diorang tak sure just jawab; “Biarlah nanti pihak pasangan pengantin discuss sesama diorang”.


Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

My E soon....

Assalamualaikum..


To be continue... ;)

YOUR SILENCE


For those whose voices are silenced due to fear that nobody would care to listen, this is for you.

You know that insults and criticisms are painful, right? So, don’t let these thoughts against yourself run in your mind. If you hear some from others, ignore it. Do not let yourself hear those again from yourself. Do not be your own hater. Do not insult yourself just because you heard from others. Do not belittle yourself just because others did. It’s alright to be hated by others, you can’t please everyone, but it’s wrong to hate yourself. You do not know how important you are to someone and how you are special because you are the reason for someone’s smile. You do not know how beautiful you are to someone’s eyes. You are someone’s hope. You are someone’s reason to wake up and live. Remember your parents, your family, your loved ones, your friends. What if one day they all went away from you and disappeared? It’ll be tragic because you love them and you need them. They would feel the same because they love you too.

I want you to remember that failures and flaws mold you to become better and successful. Do not hate these as if they ruin your life because they actually make your life. Imperfection is actually what makes you uniquely beautiful. Accept it and love yourself. Remember if every one of us is perfect, how troublesome this world would be. Just think what if we were all born in technological age, there would be no room for improvement. There would be no inspiring stories. There would no inventions. There would be no life. Do not forget that imperfection is nothing to be ashamed of. We all have them. Learn to accept yours. You are unique. You have unique talents that you possess. There are too many great things about you, if you just give yourself the chance to be free from your fears and let yourself reach your potential.

Remember that it’s alright if your plans didn’t go the way you want. If you lose an opportunity it doesn’t mean you will not have a better one which you deserve. Remember that you have to move forward, whatever happens. Yes, you are feeling so bad today. You feel overweight and you find yourself ugly. You feel that you are a big failure and you find yourself worthless. You can’t fix all your problems overnight, but it doesn’t mean you have to feel bad about these. If you feel uncomfortable with your weight, do something but don’t feel that you are lesser than anybody. If you feel sad because of your failure, do something but don’t treat yourself worthless. Improve yourself with love not hate.

Do not forget that you are not alone. You have family and friends who you can trust, open up to them. Let them listen and do not be afraid to be judged because they are the people who actually care about you the most. It will really help you to share your pain to someone. You might think that they wouldn’t care or that it would bring burden to them but actually it’s only you who aren’t ready. They will listen once you approach them. There’s no wrong in needing someone for help. Allow them to hold your hand and help you stand.

Also, you can have mine.

( In our daily life, we may not know that we are in contact with people whose voices are silenced by fear. They need help but because of the fear that they might get judged, they remain silent. They choose to keep their pain inside them and not let the world know. We may have a friend who we giggle with but actually dying inside. We may have a family who we think are okay but actually crying every night. The truth is there are too many of them around us. They need just an ear to listen to their issues without judging them. They need just a shoulder to cry on and burst their pain. We don’t have idea how the people we encounter every day are actually fighting a serious battle within themselves against themselves. And, this is actually so serious that could lead to self-harm or death. We don’t know the stories behind every smile. If you know that you can help and bring joy to someone, do it. Simple effort will help a lot. )

Silent is Gold

Jangan Dicari Kesilapan Orang Lain

Kita sbg manusia yg diberi akal dan fikiran yang waras kurniaanNya perlu sentiasa memuhasabah diri agar diri sentiasa dimotivasi. Hidup ini hanya sekali. Bila kita mula membuka aib orang, orang lain akan membuka aib kita.

Segala peristiwa yang berlaku terhadap kita adalah ujian dariNya. Jangan sesekali mengeluh dan menidakkan taqdir iLahi. Sabar kita dalam menjaga aib saudara amatlah dituntut malah ALLAH membalasnya dengan ganjaran yang besar.

Bila kita lihat orang lain perangainya buruk dari kita, malah membuka pula aibnya, kemungkinan ada something wrong pada diri sendiri. Jangan pula kita mendesak orang lain menceritakan aib orang. Aib kita pon belum dijaga sepenuhnya, hendak tahu pula aib orang lain.



Dalam sibuk mencari iblis dalam diri orang lain, rupa-rupanya dalam diri sendiri telah sekian lama Iblis bertapak. Dalam sibuk menyalahkan orang lain, tak sedar salah sendiri dah sebesar gunung. Dalam sibuk membuka pekung orang lain, pekung sendiri terlupa nak tutup. Dalam sibuk mencanang keburukan orang lain, keburukan sendiri semakin terserlah.

Daripada kita terus menyibukkan diri sendiri dengan mencari-cari kesalahan dan kelalaian orang lain, bukankah lebih baik kita berpikir positif. Cuba tanyakan dengan jujur pada diri kita sendiri, sudah mampukah kita berbuat lebih baik dari orang yang kita kritik atau kita cari-cari kesalahannya?

Manusia mudah lupa, sangka diri yang terbaik, sebenarnya dia lupa bahawa dia semakin lalai dan jauh dari Allah. Dia terlupa sebenarnya dia telah takbur dan bangga diri, rasa hebat dan megah. Sebenarnya diri sendiri telah dijajah oleh Iblis sejak sekian lama, tapi sibuk mencari Iblis dan syaitan dari diri orang lain.

Memang sifat manusia mudah lupa, lupa memuhasabah diri sendiri, lupa mengubati penyakit diri sendiri. Tetapi tidak pernah lupa mencari aib dan kesalahan orang lain, sentiasa berusaha mencanang keburukan orang lain. Terjegil biji mata berbicara hal buruk orang lain. Tapi terlupa satu hari nanti dia akan terjegil biji mata apabila segala amalan nya dipapar di hadapan mata saat kematian mengunjunginya.....masa itu sudah tidak sempat lagi untuk memohon maaf dan minta diampunkan...

Itulah saat yang telah diceritakan dalam al-Quran sejak dahulu lagi, pada hari kebangkitan, mereka menjadi muflis. Segala amal kebaikannya telah disalurkan kepada orang yang pernah dicaci maki dan diaibkan, malah kebaikannya juga telah mengalir kpd orang yang dikutuk dan dihina sewang-wenangnya dan segala amal kebaikannya berlalu begitu sahaja untuk bersama dengan insan yang pernah dihinanya semasa hidup di dunia...

Tidak ada gunanya penyesalan dan tidak ada gunanya ratap tangis. Yang ada hanyalah hilai tawa dan tepukan sorak kegembiraan Iblis dan kuncu-kuncunya krn meraikan kemenangan mereka berjaya menarik kita yang lalai bersamanya di sana....bukan di syurga, tetapi ditempat yang berlawanan dengannya...


Bak kata Prof Muhaya, “Cuba audit berapa kali kita ingat mati dan akhirat. Teliti aib diri.”
Mari kita bersihkan hati dan berusaha untuk koreksi diri setiap saat..

ADALAH LEBIH BAIK JIKA KITA LIHAT KELEMAHAN DIRI SENDIRI DARI SIBUK MENCARI KESALAHAN ORANG LAIN. HAYAT YANG ADA KINI SEMAKIN HARI SEMAKIN PENDEK, INGATLAH GUNAKAN NIKMAT HAYAT YANG ALLAH TELAH BERIKAN SEBAIK MUNGKIN. SEMOGA KITA SEMUA TERHINDAR DARI SIFAT TERCELA..MARI PERBAIKI DIRI BERSAMA.

Selamat beramal dan fikir-fikirkan... 


Love,
Nurul Shazwani Ariffin
f