This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

BARANG DIY HANTARAN TUNANG YANG MURAH DAN CANTIK

Assalamualaikum and hai :)


Nampak tak tajuk entry blog aku hari ini, so mesti korang boleh agak kan apa benda yang aku nak bebelkan di blog hari ini. Hello, malaysian bride to be! Macam mana persiapan korang menanti hari bahagia? Actually, persiapan aku 70% dah settle untuk majlis pertunangan nanti. Alhamdulillah, segala persiapan seperti yang dirancang berjalan dengan lancar dan aku harap pabila majlis menjelang semuanya dipermudahkan Amin ;) 


Ada yang tanya aku, tak nak kongsi ke persiapan majlis pertunangan yang bakal berlangsung nanti. hee Jawapan mudah, Insyaallah aku akan kongsikan kepada bride to be yang lain cara yang jimat untuk persiapan majlis pertunangan yang superb murah, jimat dan pastinya cantik. Moga bermanfaat kepada readers yang lain ye. Sebenarnya hantaran ni cuma adat kita sebagai orang melayu, kalau tidak mahu membazir cukup lah sekadar cincin dan Al- Quran untuk majlis pertunangan.


Tapi aku ni agak demand yang berpada-pada, so nak jugaklah ada majlis pertunangan yang sempurna untuk dikenang-kenangkan kepada anak dan cucu aku nanti. kikiki  Walaupun tidak semeriah pertunangan Elly Mazlein, cukup lah sekadar sedap mata dan akal aku mengingati detik2 majlis pertunangan aku nanti. heheh Tema majlis pertunangan aku nanti lebih banyak kepada warna-warna pastel dan majlis nya hanya bersederhana sahaja. Tak perlulah naik kereta kuda ala-ala cinderella, aku bukannya anak raja cuma rakyat marhaen sahaja. huhuhu


Bila sebut majlis pertunangan confirm lah secara automatik nya kita akan fikir hantaran apa yang mahu berikan kepada pihak lelaki ataupun kepada pihak perempuan. So tak payah pening-pening beli je apa yang kita dan pasangan mampu. hehhe Kita berhenti bercerita tentang barang-barang hantaran dulu, tapi aku mahu kongsikan CARA DIY HANTARAN TUNANG YANG MURAH DAN CANTIK! Sebelum nak buat hantaran kita tetapkan dulu design yang kita mahukan untuk gubahan hantaran samaada nak gunakan bakul, bantal polisterin ke atau apa-apa yang menarik perhatian korang untuk dijadikan dulang hantaran.

Dah ada design yang kita mahukan, boleh lah start beli barang untuk membuat gubahan. Aku nak share kan satu kedai yang superb murah untuk membuat barang-barang hantaran. Kedai ini terletak di pasar chowkit, namanya kedai tu KEDAI BUNGA VIVIAN!





Apa yang best dekat kedai ni? Jawapan nya pekerja yang peramah dan suka melayan kerenah customer yang ala-ala cerewet macam aku ni.wakaka Dekat KEDAI BUNGA VIVIAN ini semua ada dan yang paling penting barang dekat sini dah lah murah then boleh mintak kurang lagi. Bukan ke satu tips membeli yang jimat! heheh So jangan buang masa korang pergi ke kedai lain, datang je sini kalau nak beli barang-barang berkaitan untuk gubahan hantaran. Then kalau rasa tangan keras dan kaku macam kayu boleh lah tempah hantaran korang je dekat sini, dorang akan gubah mengikut bajet yang kita mahukan. Confirm korang akan berpuas hati dengan hasil kerja tangan kreatif dorang tu. Aku harap entry kali ni dapat mengurangkan beban korang untuk membeli barang-barang hantaran kahwin :) Selamat membaca korangs!


Taraa inilah Gubahan Hantaran handmade by Wanni Ariffin ;)

Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

Resepi : Nasi Ayam Versi Mak Yang Mudah Dan Ringkas

Assalamualaikum and hi :)
 
 
Dah lama tak kongsi resepi kat blog. Sebenarnya banyak nak share resepi dengan uolls tapi disebabkan busy dengan class dan study, jadinya tertunggak lah impian ku ini.. huhuhu So,hari ni aku ada banyak masa terluang sebelum cuti beberapa minggu aku ni habis, aku nak share resepi nasi ayam versi mak yang paling mudah dan lazat.

Kepada para gadis diluar sana, kalau korang jenis yang jarang2 ke dapur or ketandusan idea untuk memasak boleh lah try buat nasi ayam ni. Bahan-bahannya mudah je yang memang akan ada didapur.. Insyaallah moga bermanfaat kepada semua resepi yang mahu aku share ini.
 
 
 
 
 Langkah Pertama 

Sediakan seekor ayam yang siap dipotong dan perapkan dengan halia, bawang putih dan bawang merah selama setengah jam.Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahan api tunggu sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dalam besen, perapkan dengan sos tiram, kicap masin, kicap manis dan madu . Goreng sampai ayam ranggup.
 
Langkah Kedua
 
Basuh beras then letakkan dalam "rice cooker" tanpa air. Didalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih,bawang merah dan halia yang telah yang dikisar. Setelah naik bau masukkan air yang telah disukat daripada air rebusan ayam tadi mengikut berapa banyak beras yang kita nak masak then letak garam,dan sedikit gula mengikut rasa. Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang kedalam beras then masukkan 2 helai daun pandan n 1 batang serai then sedikit kunyit untuk jadikan nasi warna kuning
 
Langkah Ketiga

Blend 3 biji cili padi then 4 biji cili merah then tomato dengan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam secukup rasa. Masak dengan api kecil sehingga likat.
 
 
 Langkah Keempat
 
Air kicap hasil perapan ayam tadi...dimasak di dalam kuali sekejap then angkat.. Akhir sekali, boleh lah potong timun, salad dan tomato. Letakkan daun sup dalam sup ayam tadi. Serve cantik-cantik dan sedia untuk dimakan bersama keluarga tersayang. Selamat mencuba uolls :)
 
 
 Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

Tips, Bajet dan Checklist Persediaan Bertunang 2015

Assalamualaikum and hi :)

I know it's been too long since I wrote something about my current self. so sorry! Now, i want share something with all beloved readers. Teehee Alhamdulillah dengan perkenalan yang tak diduga,nampaknya tak lama lagi kami berdua bakal diikatkan dengan pertunangan. Okey okey kita stop dulu bab perkenalan yang tak diduga tu sebab nanti aku akan buat satu entry khas untuk cerita cinta kami. Actually, masa nak beritahu my mum yang aku nak tunang debar gila. Tapi alhamdulillah mak aku setuju and then siap cakap dekat my mum tolong bagi tahu abah taw! So, kali ni aku nak cerita tentang Tips and Persediaan untuk majlis tunang yang bakal menjelang.
  

1. Tarikh, waktu dan tempat bertunang

Tarikh tunang of course lah kena bincang dari awal dengan kedua-dua belah pihak. Pada mulanya kami pilih tarikh 6/6/2015 sempena tarikh bermulanya perkenalan kami tapi disebabkan Tahun 2015 tarikh tu jatuh pada hari bekerja. So, bincang punya bincang hasil persetujuan kami berdua untuk pilih pada 31/1/2015. LOCKED!!! hahaha Waktunya pagi dalam pukul 11pagi di rumah je. Bukan anak raja eh sampai nak buat dekat hotel, itu pembaziran semata-mata. eceeh

 2. Tempat bertunang (Pelamin/ Katil) (RM350)

Tempat bertunang ialah di ruang tamu rumah. hehe Bersiap sedialah ruang tamu rumah aku untuk diperhiaskan sebelum tahun depan. Aku sewa pelamin untuk letak di ruang tamu tapi pelamin tunang aku ni biasa-biasa je yang penting nampak simple n cantik untuk majlis itu nanti. Puas aku servey untuk pakej untuk mini pelamin. Alhamdulillah jumpa juga yang mengikut bajet yang dikehendaki. Harga pelamin yang bakal aku sewa nanti selepas sesi tawar menawar sebanyak RM350. Kak Ani cakap first time customer dia yang lukis sendiri gambar mini pelamin secantik ni. Kembang iolls dengar taw. Pandai benor amik hati deng, itu terus tempah mini pelamin dekat kedai Kak Ani. Lebih kurang macam gambar dekat bawah ni mini pelamin tunang iolls nanti ;)

Google.com

Google.com
Baru-baru ini saja aku survey mini pelamin untuk tunang dekat bridal lain mengikut design yang aku nak then standard harga semua nya dalam RM500-700. Mak aihh tercekik air liur iolls dengar!


3. Baju bertunang (RM200)

Actually, baju tunang aku 100% design oleh aku sendiri. Aku nak buat dress modern yang simple and yang pasti tutup aurat. Mr A pun dah pesan jangan gatal-gatal nak design baju ketat sangat so sebab tulah aku pilih dress modern je untuk majlis tunang aku nanti. Bawah ni aku tunjuk baju yang aku sketch dekat computer untuk majlis tunang aku nanti ye uolls.Btw, bakal tunang aku datang jugak tapi just pakai baju kemeja biasa je. Takde sewa atau beli baju ikut tema. hehe…


Nak tengok full design tunggu tahun depan ;) 
4. Makeup (RM100)

Makeup ni asalnya aku planning nak makeup sendiri dan simple je. Di sebabkan kawan baik aku kenal dengan juru make up ni so inilah harga terbaik yang dia bagi dekat aku. Kak melur ni memang make up untuk model n artis taw. Terharu iolls sebab make up retis sanggup make up kan untuk aku nanti. Terima kasih Kak Melur! ;)


5. Photographer (RM350)

Pada mulanya nak suruh family je ambilkan gambar. Tapi biasalah sebagai anak bongsu aku nak majlis bertunang tu dalam keadaan perfect. So contact lah sorang kawan aku ni yang memang bergiat seni dalam bidang photography. Then, dia berikan aku suggestion supaya pilih Jihah sebagai photographer untuk majlis aku nanti. Alhamdulillah Jihah bagi harga yang terbaik punya sekali termasuk outdoor session.. Curlass kau jah harga terbaik dari ladang, mana nak dapat harga murah macam ni! Thank you,Amar sebab tolong aku cari photographer ;)

PAKEJ YANG JIHAH BAGI DEKAT IOLLS ;)
 
6. Hantaran (Tema warna, jumlah dulang hantaran, jenis barang hantaran & gubahan sendiri) (RM250)


Ok, aku nak cerita mengenai hantaran pulak. Hantaran ini anda boleh decide nak gubah sendiri atau tempah. Tapi of course lagi jimat buat sendiri. Untuk hiasan hantaran dulang ini aku mintak tolong my mum je yang buatkan. Bajet yang aku bagi RM200 untuk semua hiasan hantaran + hantaran sirih junjung.

Kalau ikut adat orang Melayu, barang hantaran diberi mengikut bilangan ganjil dan barang daripada pihak perempuan biasanya lebih daripada pihak lelaki. Misalnya 5-7, 7-9 dan 9-11. Tetapi untuk majlis pertunangan, biasanya orang akan memilih bilangan 5-7 (lelaki 5 dulang, perempuan 7 dulang). Tapi bagi aku untuk tunang je malas nak membazir sangat so kami berdua decide memilih bilangan 3-5 ( lelaki 3 dulang, perempuan 5 dulang)

Alhamdulillah kakak iolls nak sponsor kain pasang untuk hantran. Thank you so much!  Bunga rampai dan sirih junjung masih dalam bajet hiasan RM200 untuk bunga, bakul, gabus, reben, bekas cincin, sirih, bekas rampai dan lain-lain.

Hantaran perempuan (5 dulang)
  1. Kain pasang + Sampin (sponsor)
  2. Set Wallet & Belt
  3. Jam Tangan
  4. Kemeja
  5. Coklat ( sponsor )

Hantaran lelaki (3 dulang)
  1. Cincin Tunang
  2. Kain Pasang + shawl ( sponsor )
  3. Al-Quran + Buku Agama

7. Jamuan makan majlis tunang (sponsor)

Untuk jamuan makan ni emak dan saudara-mara masak sendiri je. Pinggan mangkuk pun sama guna yang ada banyak kat rumah je. hehe.. Kat rumah memang banyak pinggan mangkuk, periuk besar untuk masak kenduri kendara. Kalau nak buat majlis besar-besaran, tak salah untuk anda sewa khemah, kerusi dan juga perkakas untuk masak dan makan. Ini untuk keselesaan tetamu yang datang.

 8.Goodie Bag ( RM100 )


Aku tempah goodie untuk tetamu yang berisi yassin+tasbih untuk tetamu yang datang. Kita share rezeki yang lebih dengan tetamu yang datang. InsyaAllah berkat asalkan tak melebih2. ;)

9. Jumlah hantaran dan mas kahwin

Jumlah hantaran dan mas kahwin ni kena siap-siap discuss dengan pasangan supaya senang kalau jurucakap berdiscuss pasal jumlah hantaran time hari tunang nanti. Mas kahwin biasanya mengikut kadar negeri pihak perempuan. Seeloknya hantaran mengikut kemampuan pihak lelaki mampu sediakan.

10. Jumlah pihak keluarga lelaki yang akan datang

Tentukan jumlah pihak keluarga lelaki yang akan datang supaya tak terlebih sehingga membazir atau terkurang sehingga malu tetamu tak cukup makan untuk persiapan jamuan makan.

11.Wakil Jurucakap pihak lelaki dan perempuan

Kena tentukan siap2 siapa yang akan jadi wakil sebagai jurucakap pihak lelaki dan juga perempuan. Kebiasaanya orang tua yang dah berpengalaman jadi wakil cakap2 ni. Jurucakap ni pun make sure korang dah pesan siap2 just discuss yang penting je sebab ada certain jurucakap kalau tak pesan habis semua ditanya & dijawab secara memandai. Sebaiknya pesan kalau part diorang tak sure just jawab; “Biarlah nanti pihak pasangan pengantin discuss sesama diorang”.


Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

My E soon....

Assalamualaikum..


To be continue... ;)
f