This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Dear future zauj



Assalamualaikum all the lovers of Allah SWT,


Bismillahirrahmaanirrahim. I wanted to post this entry last night, but the feeling of wanting to change my body schedule hinders me (to sleep early and wake up early). Before I post this entry, I got a text message. From a male friend that used to have feelings for me. Cuba sedayanya mencari perhatian aku yang tiada apa apa ni. This is part of the conversation:

Him: hmm
Me: awat? 
Him: hmm 
Me: baiklah. :) 
Him:
Me: hah? 
Him: :S :( :'( 
Me: bye
Him: kte tgh sedih ni....... Hmmm xpelaa. Bai 
Me: orang tanya kenapa taknak jawab.
Him: awk buat sy lg sedih. Bai.
Me: maaf. Baiklah. Bye.

If it was you, what do you reply? Aku ni bukanlah sombong. Tapi aku bukanlah jenis melayan juga. Aku tak suka dapat text text pelik. Dan aku tak suka nak bermanja manja dengan lelaki yang bukan halal bagi aku. Nak cakap, say it as a man. Dan menjadikan aku tempat luahan segala perit jerih kehidupan, cukup sekadarnya jika dia seorang lelaki ajnabi. Aku tahu lelaki juga punya perasaan. Tetapi bukankah lebih ramai lelaki yang lain untuk dijadikan sahabat? Atau lebih baik, ustaz ustaz? Mengadu nasib terhadap wanita ajnabi membuka banyak pintu kemaksiatan. Membuka peluang syaitan laknatullah bermain main dengan nafsu. Sebab itu wanita dan lelaki mudah tertarik kepada yang mampu 'menggembirakan' ketika duka itu. Itulah muslihat syaitan laknatullah. A'uzubillaahiminasy syaitonirrajim (lindungilah aku dari syaitan yang direjam).


Aku mahu berubah. Berubah dengan sebenar benarnya berubah. Aku teguh dengan prinsip aku. Aku tidak akan kalah dengan pujuk rayu lelaki ajnabi, jika lelaki itu soleh pun, akan pasti ada yang ketiga, syaitan laknatullah. Itulah janji aku terhadap diri sendiri. Benar, dulu aku bukanlah seperti ini. I was super friendly to everybody. Everybody likes me. Most of them, like me more than a friend. Usual to me, unusual to others. I don't flirt, I'm just being me. Tetapi jika menjadi diri sendiri itu mampu mendekatkan zina, aku lebih rela dipaksa berlakon menjadi seorang wanita yang tegas, kerana Allah SWT. So here it is, a very special dedication, a very special from the heart, kepada bakal zaujku, walau siapapun kamu, dimana pun kamu berada, inilah titipan janjiku padamu, kerana Allah SWT.

Dear future zauj, at this current, I have come to a state where you can tell it to my face "it's too late to change!" Indeed, my heart is no longer pure. Men have knocked into my heart for the past few years and yes, treat as the prince of my little world. Astaghfirullahalazim. I know, I can no longer pray to have a future zauj that had never allow any lady to knocks into his heart except me. To not flirt with every lady that comes on his way. To not treat them as though they are the princess of his heart. To not look at ladies with the look of nafs. To always keep his distance with ladies although just friends, for the sake of Allah SWT. But can I still pray for it? Is there any possibilities that my future zauj, is loyal? Setia menjaga cinta dan hati untuk Allah SWT. Sesuaikah dengan aku yang bukanlah terbaik baginya? Astaghfirullahalazim. Adakah kamu akan bersedih, jika kamu menjaga cinta dan hatimu, menjaga akhlakmu, tetapi hatiku tidak lagi suci untukmu, wahai bakal suamiku? Aku tidak setia menjaga hatiku, menjaga cinta kita walau aku tidak tahu siapa cinta akhir hayatku. Maafkan aku. Astaghfirullahalazim.


Aku sering dilanda tanda tanya, akan gembirakah kamu apabila mengetahui aku pernah mencintai lelaki lain selain kamu? Astaghfirullahalazim. Adakah kamu akan gembira mengetahui aku pernah menitiskan air mata atas kekecewaan cinta itu? Astaghfirullahalazim. Adakah kamu akan gembira mengetahui aku pernah bercakap dalam telefon lama lama dengan cinta itu? Astaghfirullahalazim. Adakah kamu akan gembira mengetahui mataku tidak lagi suci dari zina penglihatan? Lidahku tidak lagi suci dari zina percakapan? Telingaku tidak lagi suci dari zina pendengaran? Mindaku tidak lagi suci dari zina pemikiran? Hatiku tidak lagi suci dari zina hati? Cinta yang berlandaskan nafsu. Astaghfirullahalazim.

Dear future zauj, I am trying my best to become someone better. Yes, I was terrible before. I change for Allah SWT. But will I ever get the chance for your forgiveness, after all the troubles I put myself into? Aku tidak tahu, siapakah lelaki yang bakal menyinari kehidupan aku sehingga matiku, tetapi aku kagum dengan beliau. Kerana cintanya untuk aku, dia mampu memaafkan segala kesilapan aku. Menerima kelemahanku, menerima masa laluku, kerana Allah SWT. Ya, aku kagum tanpa masih belum mengenali siapa jodohku. Dear future zauj, I promised myself I will never caught myself into triangle of love in accordance to nafs. In hope that Allah SWT will bestow me His best strength. InsyaAllah.

Dear future zauj, akan aku sinarkan hatiku dengan ilmu. Akan aku sinarkan kehidupanku dengan kasih sayang terhadap yang hak. Terhadap Allah SWT. Terhadap Rasulullah SAW. Terhadap keluarga dan kawan baik. Terhadap jiran tetangga. Terhadap yang fakir dan anak anak yatim. Itulah kasih sayang yang masih belum aku penuhi dan akan aku cuba sedayanya menjadi seorang yang pengasih, lillaahita'aala. Akan aku perbaiki akhlakku dengan tidak lupa mengamalkan sunnah baginda SAW. I even forced myself to wake up early today for Allah SWT. "Kerana tidur selepas subuh itu menutup pintu rezeki dan mendekatkan malas." Dan malas itu Allah SWT tak suka. Akan aku sedayanya mengelakkan diriku dari apa yang kekasihku yang Satu itu tidak suka. Dan akan aku dekatkan diriku dengan segala yang Dia suka. InsyaAllah.

Dear future zauj, akan aku perbataskan pergaulanku terutama dengan lelaki ajnabi. Tidak akan aku melayan kerenah mereka yang sering ingin dimanjakan. Atau yang sering suka bergurau. Akan aku perbataskan suaraku dalam bertutur dengan mereka. Kerana seringkali mereka tertarik dengan suaraku ketika aku berbicara bersama mereka. Astaghfirullahalazim. Tidak akan aku jadikan mereka tertarik dengan personaliti aku, bagi menjaga hati mereka untuk jodoh mereka. Bagi menjaga hati mereka untukMu, Allahurabb. Akan aku jaga kecantikanku supaya tidak terkelihatan bagi yang tidak hak, melainkan yang zahir. Akan aku sempurnakan penutupan auratku, kerana Allah SWT. Akan aku bicara yang penting sahaja, supaya pertuturanku terbatas, supaya kata kataku adalah zikir, supaya diamku juga adalah zikir. "Zikir itu adalah apabila kamu mengingati Allah SWT, merasaiNya dan melakukan sesuatu itu keranaNya. Membesarkan Dia dalam setiap perilaku."


Dear future zauj, currently I have twitter and facebook. Tika akad nanti, akan aku deactivate kedua dua itu, kerana kedua dua itu mampu mendekatkan aku dengan zina. Mendekatkan aku dengan dosa. Aku tidak mahu kamu cemburu. Aku tidak mahu membuang masa atas sesuatu yang kurang faedahnya. Benar, twitter dan facebook boleh menjadi medan dakwah. Tetapi adakah aku sudah cukup berdakwah dalam menyemai cinta padaNya dalam diriku? Dalam keluargaku? Dalam sahabat sahabatku? Dalam jiran tetanggaku? Dalam bakal anak anak kita? Ada yang perlu diberi keutamaan. Dan aku memilih memberi keutamaan kepada yang terdekat bagiku. Akan aku tingkatkan prestasi kerjayaku, supaya aku punya peluang menebus segala kesilapan lampau, untuk Allah SWT dan mak abah. Awak, saya nak kumpul duit hantar mak abah pergi haji dan umrah. Benarkan saya? InsyaAllah.

Dear future zauj, akan aku persiapkan diri sebaiknya sebelum kita ditemukanNya. Akan aku sedayanya mengejar solehah. Akan aku menjadi ibu terbaik bagi anak anak kita. Akan aku hadiahkan mereka dengan segenap ilmu yang masih segar dimindaku. Akan kita lalui semua kepayahan bersama dengan senyuman ikhlasku untukmu. Tidak akan aku pertikaikan pemberianmu, akan pasti aku sedayanya mencari redhamu sebelum lenaku. Tetapi benarkan aku berharap, supaya anak anak kita terjaga dengan baik, untuk menjadi sebenar benarnya umat Nabi Muhammad SAW. Bijak dan beragama. Jika tiada jodohku didunia, pasti akan kita ketemu dihari pembalasan. Ketika kita berpimpin tangan, memasuki istana kita. Meminum air sungai yang tidak akan berubah warna dan rasa itu, bersama. Memetik buah yang manisnya jauh dari manis buah dunia itu, bersama. Akan aku kejar kenikmatan itu. Bukanlah aku berubah mencari cintaNya untuk menggapai cintamu, tetapi aku tahu, hanya kerana Dialah, cinta hadir dalam hati. InsyaAllah, akan aku perbetulkan niat. Refresh hati. Refresh iman.


Dear future zauj, last but not least, I have always dream of giving back to the society. Tidak kira dari segi harta mahupun kudrat. Aku ingin membawa ramai lagi yang pernah menjadi sepertiku tatkala muda mereka, mencari sinar harapan, dekat dengan Ilahi. Aku ingin memotivasikan mereka, kerana Allah SWT. Pengalaman pengalaman hidupku mengajar aku erti dewasa. Erti melakukan sesuatu itu kerana Allah SWT. Jika aku mulai sibuk waktu itu, maafkan aku. Tiada daya dan kuasaku melainkan atas rahmatNya. Jangan risau, cintaku masih tetap setia untukmu, lillaahita'aala. Akan aku luangkan masaku sebaiknya untukmu, wahai cintaku. Tidak akan aku menzalimi hatiku lagi. Subhanaka innii kuntuminazzolimin (Maha suci Engkau, sesungguhnya aku tergolong dalam orang orang yang zalim). Akan aku janji setia untukmu mulai dari sekarang. InsyaAllah. 


Jika kamu adalah yang aku harapkan waktu ini, berdoalah supaya cinta kita membawa ke syurga. Jika orang yang aku harapkan itu, bukan jodohku. Akan aku sampaikan doa buatmu. Supaya hatimu kekal terjaga, untuk keluarga dan bakal zaujahmu. Janganlah kamu bersedih. Bertaubatlah kita atas kesilapan kita merosakkan hati. Ubatilah hati kita, kerana Allah SWT itu maha pengasih, maha penyayang, maha pengampun. Ar-Rahman ar-Rahim al-Ghafur. Aku mencari bapa terbaik untuk dihadiahkan kepada anak anakku kelak. InsyaAllah.

Dear future zauj, aku rindukan kamu. Aku merindui orang yang aku belum tahu siapa. Kerana tidak sabarku untuk melengkapkan imanku keranaNya. Tetapi aku masih belum bersedia. Tika waktu itu hadir, akan aku jadi yang terbaik buatmu. Akan aku gapai syurgaNya melalui akad kita. InsyaAllah atas rahmatNya. Lengkapkan dirimu. Persiapkan dirimu wahai cintaku. Aku tidak mahu mengubahmu "kerana peluang mengubah sikap lelaki oleh seorang wanita itu sangat tipis kerana egonya. Bertambah tinggi egonya ketika dia sudah bernikah atas tanggungjawab sebagai ketua keluarga". Segala kesilapanmu akan cuba aku terima sebaiknya. Dan segala keistimewaanmu akan aku hargai sebaiknya. InsyaAllah. Kerana Allah SWT, aku mencintai dirimu. Simpanlah cinta kita sebaiknya. Akan pasti suatu saat kita akan bertemu, tidak disini, diSana. Jaga dirimu. O Rabb, atas cintaku terhadapMu, sampaikan salam rinduku padanya. Getarkan hatinya dengan getaran rasa hatiku. Semoga bakal zaujku adalah yang akan membawa aku kesyurgaMu, supaya rinduku terhadapMu terubat untuk melihat wajahMu. Tuhanku. Allah SWT.


Akan aku pastikan masjid kita dibina atas taqwa kita kepadaNya. InsyaAllah. Allah SWT's will.

Love,
Nurul Shazwani Ariffin

Make a wish

Assalamualaikum...

Make a wish


Imagine that you have a special license, like a fairy godmother but even better, to make a wish and it will be fulfilled, wouldn’t that be amazing? Well what would you do if someone told you that you can have that? Seriously, what is keeping you? Make a wish; make as many wishes as you want… being a Muslim gives you that license. Raise your hand and ask Allah for everything you desire. Isn’t he capable of everything? He can order something to be, and it will be… why would you ask mere people to fulfill your wishes when you have your god and he told you to ask and he will give you.

But asking for something means you have to work for it… like if you want a promotion in a job don’t ask Allah to give you a promotion when you don’t work. Or if you want to be rich for example, how about sitting on your couch and the money will come running to you huh? Put a little effort

So how about right now just raising your hand and making a wish, or asking him for forgiveness for a sin? Want to know why you’re far away? Because you don’t know who Allah is… get to know him, get to know him and I swear to you that you will never be happier… I am a person who tried both kinds of lives far away and very close… I tried it, I am still amazed by how much I have changed, manners, the way I dress, happiness, everything. I changed 360°, I know it, and everybody around me knows it. Take the time and get to know your creator, and start tasting the happiness as you get to know him

Bye bye 2013!

The last morning of 2013 today …

You were a good year … kind enough to teach me quite a bit of lessons that I shall remember for as long as I live =P I think I have changed A LOT in the past six months but it’s all for the better inshaAllah :’)

Thank you Allah Ta’ala for helping me through situations that I was sure were going to break me. They would have had You not made it easier for me and given me patience. You made me much much stronger than before.

Thank you Allah Ta’ala for helping me understand why people do the things they do, so that it became easier to forgive them and move on with my life.

Thank you Allah Ta’ala for blessing me with this amazing amazing family who are always there for me, supporting me and never missing an opportunity to bring a smile on my face. I am reminded time and time again how I always take them for granted but I will try and be a better sister, a better daughter in the future. And I hope and pray that I never ever, EVER be the cause of their pain. Ameen.

Thank you Allah Ta’ala for the wonderful surprises throughout the year and the moments of perfection and pure happiness that I will always remember and cherish.

Forgive me, Allah Ta’ala for all my sins, my mistakes, big or small that I made intentionally or unintentionally. Syukur Alhumdulillah for everything that you gave me even when I wasn’t worthy of it.

O Allah! Keep me under Your Guidance and Protection always, and grant me that which is beneficial for me in this world and the next Ameen. And with that in mind, I am ready for you 2014.

Forgive me whoever is reading this, if I hurt you, indulged in any backbiting against you or caused you any sort of pain, harm or inconvenience. I hope all of you have a great and prosperous year ahead =)

Teringin Nak Jadi Kak Ton

Hey peeps!
Its been a while!

I dont know how to start. I cuma nak cakap beberapa hari ni memang ada penyakit. Tak lah kronik mana cuma penyakit mengidam nak jadi lawa. Hambek confirm korang nak muntah hijau baca entry aku kali ini. Mohon jangan disita blog kesayangan ni sudah! Seriously aku tak tahu kenapa tiba-tiba ada perasaan macam ini. Mohon dijauhkan sifat riak untuk jadi lawa.  kahkahkah



Lawa ke tidok kak ton sekarang.?
Melepak lepak putih kulit kak ton. kau hader?

Kalau dah kawin tidur sebelah laki muka putih melepak macam ni mahunya laki lari terjerit-jerit " mak mak nak balik rumah mak, dah tak nak gatal kawin muda sebab dekat rumah ada hantu kak ton!! " hahaa Datang dah lawak kambing dari lombok. Maybe sebab bibik balik lombok lama sangat jadi tak ada kawan untuk dengar aku joke macam biasa so blog nilah terpaksa menadah telinga ayat lawak bodoh dari wani. 

Okay semua dah tengok tajuk? Nak cerita ni tentang produk bagus vommm baaabom meletop punya kalah lah semua produk terlajak laris haaa sekali tangan ku terlembut terbuai-buai i nyah sebab laris sangat. Produk kak ton haruslah memang korang tak nak pandang terus bila tahu pasal produk terbaik dari ladang ni.


What!!! kau sapa nak cakap produk terlajak
laris aku macam ni! kau sapa? kau sapa?
Diam lah diam.

Al kisah nya aku ni bukan nak tunjuk rajin ke apa tapi memang sejak dua menjak ni suka sangat mengemas rumah sambil belek-belek lah juga barang yang dikemas tu. Tengah kemas bag mak aku atas katil huishhh terbuntang mata iolls dalam bag tu ada macam-macam produk kesihatan. Produk terlajak laris, segala terlajak lah ada dalam bag mak aku ni. Kalah bag doraemon dah ni. Kalah farmasi dah ni oii.. kikiki So, apa lagi aku belek lah ubat - ubatan dalam bag doraeman kuasa sakti mak iolls tu kan. Ermm vitamin E dari produk terbaik dari ladang kot ni. Awatlah mak tak makan langsung ni sebab hati berkobar-kobar mengidam nak jadi cantik kan, aku pun ambil lah ubat tersebut.


bag doraemon magic ala farmasi mak kita punya!
rasa nak cantik dapatkan bag doraemon ni macam2 pun ada

Dah mintak izin semua dari mak aku nak ambil ubat tu untuk jadi hak milik kekal. Terkedek lah berjalan sambil bawa produk terbaik tu masuk bilik, nampak kan nak menakluki produk terbaik dari ladang ni sorang ni. Dasar anak derhaka! hahah Uishh mana ada pun bawa masuk bilik je tapi kalau mak nak makan datang lah makan dalam bilik iolls ni. Dijamin free of charge.kuikui

Dalam bilik pun sambil pegang produk ni sambil fikir ubat ni untuk apa eh. Takut juga mana tahu main makan je sebarang produk, kang aku terkena sawan gajah ke mata terbuntang ke atas ke haa sapa nak bertanggungjawab. So nak mengelakkan terkena sawan gajah aku pun google lah pasal produk ni. Dah agak pun kalau dah produk terbaik dari ladang confirm lah ubat ni terbaik dari sawah kan.

Produk terbaik, super glowing super flawless
super putih melepak macam tepung gandum!

 "Oooo boleh buat muka putih melepak lepak dan awet muda"

"Eerrkkkk boleh hilangkan parut di muka dan badan"

"Wwaaaahhhh boleh dijadikan sebagai masker semulajadi"

"Uuishhhhhhhh boleh buat kulit dan rambut jadi sihat, cantik & lebat"

"Maaakk oii boleh buat muka flawless dan glowing lah"

Bagusnya produk ni. Tekezutt boboi, terbeliak boboi 
 Memang kalah lah first lady malaysia.. opss
Lepas ni muka aku je jadi perhatian dari cincin berjutes jutaa tu
kahkahkah

Memang dasar perangai macam oggy mudah terpengaruh satu peratus dengan review dekat google ni. Malam tu aku yang macam oggy ni pun jalankan misi untuk buktikan produk ini terbaik macam dalam google tu. Maklum lah seperti yang korang dah sedia maklum memang aku mengidam nak jadi lawa macam kak ton kan, so aku teruslah ambil sebijik ubat tu setiap malam selama sebulan. Ambil ubat tu sebiji setiap malam okey. Korang jangan over nak makan 4 biji setiap malam pulak haa mahunya overdos hilang lawa berkain kapanlah korang. Kak ton memang tak boleh nak bertanggungjawab, tapi amalan korang lah yang mampu bertanggungjawab kalau dah masuk kubur nanti.. haa takut tak takut tak. 

Nak lawa macam mana pun solat jangan lupa ye mak jemah sekalian. Solat tu tiang agama, air wudhuk tu lagilah mampu buat muka kita ni nampak berseri-seri. Ha tak percaya korang try lah confirm tarak tipu punya! 

Amacam cantik tak kak ton. macam comel je
macam cantik je macam nak sepak je. eh!
Alhamdulillah selama sebulan aku makan produk tu muka aku semakin putih. Kulit aku ni jenis cepat berminyak so bila dah makan produk ini kulit aku langsung tak berminyak dah. Tapi yang paling best bila makan produk ni korang dah tak payah guna camera 360 sebab kulit memang akan flawless dan glowing gila gila gila kau! Terbaik lah dari ladang! Sekarang pergi mana pun, aku memang tak pakai make up langsung. Haa korang berani ke keluar rumah tanpa pakai make up macam aku ni kalau still tak berani lagi silalah makan produk terbaik dari ladang ni.

Nak makan macam mana kalau tak tahu produk apa?

Ha produk yang aku makan tu daripada produk shak shak shakkk SHAKLEE! Nama supplement yang aku makan tu pulak Vita-E Complex. Sumpah supplement terbagus, terbaik, tercomel, tervaaavoommm di abad ini. Sekali makan nak lagi, sekali cuba nak repeat beli lagi. Kalau nak beli produk terbaik dari ladang ni silalah beli dengan kak ipar iolls ye. Macam mana nak beli produk ni. Senang je korang call je kak ipar i tu, then terus pergi maybank2u untuk cash deposit, esok lusa pong ping pong ping pos laju depan rumah mean produk tu dah sampai lah. Sekarang ni nak beli apa pun semuanya di hujung jari je.. Tapi kalau dah jenis pemalas dan memang tak suka guna kemudahan di hujung jari boleh juga guna cara magic, call kak ipar aku tu untuk beritahu nak produk apa 4jam lagi sampai lah kakak ipar aku depan rumah korang tapi area kuantan jela. COD area KUANTANESE sahaja ye!!! So gunakan sebaik mungkin kemudahan yang ada tu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam dari produk shakleeee! 

CUBA CLICK DEKAT GAMBAR BAWAH NI
ADA MAGIC! TEKAN LAJU -LAJU OKEY!
Ni lah produk terbaik dari ladang tu! Produk super flawless dan glowing!

Cara nak beli produk shaklee ini silalah ke page Tip Sihat Selalu. Macam-macam jenis supplement ada confirm korang tak kan mengesal guna produk ini! Haa nak cantik kan so better guna produk dari shaklee yang ternyata semua produknya magic vommm vasss kalah semua produk dipasaran.

Kalau nak mudah lagi boleh call terus Puan Ida Fadliza dekat no ni 019-3816167. Kalau tak ada kredit nak call boleh lah guna whatsapp untuk berhubung dengannya. Kalau whatsapp pun tak ada boleh lah cari Puan Ida Fadliza thru facebook. Ida Ifaz nama facebook kakak ipar iolls ni sambil membeli boleh tambah kenalan dekat facebook kan. Baru havoc yeke tidok?  

Kalau tak ada juga telefon,whatsapp, facebook tapi memang nak lawa macam kak ton tu korang boleh lah amalkan ulam ulaman sahaja! hahahaha Thanks lah baca entry kita ni, take care people :)