This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Alhamdulillah masih diberi umur yang panjang untuk merasai penghujung 2011


Assalamualaikum

Bersyukur kehadrat ilahi.. 
Berkali-kali saya mengucapkan syukur kepada Allah s.w.t kerana
masih diberikan kesempatan umur yang panjang, kesihatan yang baik,
walaupun dugaan yang melanda ianya telah menjadikan saya seorang 
yang berfikiran matang serta kegembiraan yang hadir pada tahun 2011
boleh dijadikan kenangan yang akan disematkan dalam hati saya.

Hari ni perasaan touching atau lebih senang dengan emosional lebih kerana hari ini
adalah penghujung bagi tahun ini. Masa berlalu dengan begitu pantas sekali!
Sungguh tak percaya pejam celik tahun depan saya sudah berumur 20 tahun.
Sudah menjangkau umur 20an yang saya rasa lebih mencabar dari tahun sebelumnya.
Apa yang saya boleh katakan sebelum menjangkau umur 20an saya telah melalui pelbagai 
pengalaman hidup, justeru dari pengalaman inilah menjadikan siapa saya pada hari ni.
Apa yang boleh saya katakan , 2011 banyak memberikan saya peluang untuk 
memenuhi perkara-perkara yang saya suka lakukan. Dan apa yang telah saya lakukan 
adalah saya telah 'describe' nya pada tulisan dibloggie
 http://wannieariffin.blogspot.com yang menjadi milik saya sendiri
dimana tempat saya menceritakan semua pengalaman hidup saya dari a to z untuk 
dikongsikan secara meluas kepada semua orang. Alhamdulillah apa yang saya tulis
bukanlah satu perkara yang sia-sia sahaja kerana masih ada orang yang
mengambil perhatian dengan bloggie saya ini even bloggie saya ini
 bukanlah dari top bloggers tapi masih ada segelintir masyarakat yang
mencintai gaya tulisan saya. Apa yang membuatkan saya berbesar hati
 pelajar diperantauan mengenali blog saya
walaupun saya tidaklah sehebat Fatin Liyana dan Hanis Zalikha .

Pada pertengahan tahun 2011 saya telah membuat penyelidikan bersama
beberapa rakan saya yang melibatkan taraf pendidikan masyarakat orang asli
yang dimana penyelidikan tersebut telah terpilih untuk dibentangkan ke peringkat
akhir setelah beberapa kali pemilihan dilakukan. Saat preparation untuk
penyelidikan ini adalah berat bagi kami yang terpaksa pergi ke perkampungan
masyarakat orang asli yang sangat asing bagi kami walaupun dalam satu negeri.
 Kami terpaksa berhadapan dengan masayarakat orang asli
yang pada pendapat saya masyarakatnya jauh lebih mundur daripada kehidupan kita.
Paling menggugupkan adalah saat membentangkan kajian kami dihadapan 
khalayak yang ramai seolah-olah seluruh tubuh saya berasa sangat lembik dan takut
untuk bercakap. Tapi dengan usaha dan masa yang telah ditetapkan kami berjaya juga 
membentang kan hasil kajian kami itu dengan satu tepukan dimana saya
merasakan ianya memberikan semangat untuk kami semua
 untuk kembali turun ke bawah. 

Percutian yang sungguh best dimana saya bercuti mengelilingi lautan borneo
 bersama keluarga tercinta. Ianya memberikan saya satu pengalaman
dan kenangan yang boleh saya ingati apabila berada di tempat orang.
Dari satu tempat ke tempat yang lain memerlukan masa yang panjang
untuk sampai kesana membolehkan saya terlelap hampir 2-3 jam
di dalam kereta barulah sampai ke tempat yang ingin dilawati.
Paling tidak boleh dilupakan The Tip Of Borneo yang dimana dua lautan
bertemu. Saya boleh melihat keindahan laut yang dimana
 dua warna bersatu dalam satu lautan.Ya Allah bertapa bersyukur nya 
saya dapat melihat keajaiban Allah s.w.t. Gunung Kota Kinabalu 
yang disaluti awan dipagi hari dan terbitnya matahari di waktu fajar
adalah kenangan yang sangat indah dimata saya. Walaupun pada saat ini
saya masih merindukan detik ketika itu.

Dari darjah 1 hingga darjah 6, dari tingkatan satu hingga tingkatan 6 yang dimana
detik saya sebagai seorang pelajar sekolah rendah dan menengah berakhir di 
titik perakhiran nya. Pantas! Saya merasakan sangat pantas waktu berlalu walaupun
baru hari semalan saya merasakan saya tamat sebagai pelajar tingkatan 6.
Ini bukan perakhirannya kerana saya terlalu ingin mencapai segulung ijazah
dan saya yakin semua orang diluar sana sedang sibuk mengejar kelulusan
tidak kira tua atau muda. Saya terlalu taksub dengan prinsip saya ingin berjaya 
tanpa mengharapkan bantuan orang. Biarlah saya jatuh dihempap batu dan dikata 
sana sini saya cuma pekak kan telinga dan menganggapnya satu semangat 
untuk saya hidup di bumi tercinta ini.  Bagi saya dihempap batu mana pun itulah
roda kehidupan kerana bila kita jatuh sudah pasti kita akan 
bangkit dari rasa sakit yang kita rasa itu. Sebab saya tahu hanya
diri kita yang mampu membuat perbandingan di mana kelebihan dan
kelemahan diri kita. Maka secara halusnya saya lebih suka menjadi diri saya sendiri.
Kerana terlalu susah untuk saya berubah menjadi orang lain.
Pesanan mentor saya amat saya ingati dan kerana pesanan itulah saya masih 
berada di roda yang betul dan telah lari jauh dari persimpangan yang sia-sia .

"CinTa Itu Tidak Kejam Hanya Manusia Yang Tak Pandai Hargai Cinta"
Frasa sebagai manusia yang telus sudah mestinya ada tuntutan untuk bercinta
dan dicintai. Saya telah melalui frasa ini dan saya rasakan sangat indah dan 
beruntung berada dalam golongan orang yang bercinta. Rasa sakit itu buat kita 
lebih matang untuk memulakan lagi sesuatu perhubungan pada akan datang. 
Saya doakan semua nya terbaik untuk dia dan tersayang.

Selamat datang tahun 2012, saya mengharapkan tahun 2012 adalah lebih baik dari tahun
sebelumnya. Saya percaya selagi kita mencari sudah tentu ada rezeki 
yang akan menanti pada akan datang. Cuma perlu bersabar dan ikhlas dengan setiap 
apa jua yang kita lakukan. Semoga hidup sentiasa dirahmati disisi-Nya.

P/s : Itu bukan redha namanya,itu pasrah,redha itu ikhlas,pasrah tu menyerah .

Thank You
=.=

Wordless Wednesday ~ dalam hati ada bunga opss taman sudah



Manusia yang baik diibaratkan dengan sekuntum bunga di taman.
(Ceeewahh ayat yang jiwang)
Bila hati dilanda gelisah pandanglah bunga insyaallah segala
yang resah akan hilang. Itulah kekuatan bunga dalam
kehidupan seharian kita.
So. moral value nya marilah pandang bunga sampai mata jadi juling.. kihkih 

Wishlist Wanie untuk tahun 2012

Assalamualaikum

Apa khabar semua bloggers tersayang.
Lama dah tak cakap banyak-banyak dengan korang semua
hari ni ada kesempatan jadi nak share something dengan korang.
Halamak otak nak jam ni bila start menulis dalam blog.
Idea pun kurang then yang paling payah sekali nak tentukan title bloggie tersayang ni.
Bukan sengaja untuk tidak updated blog cuma kekangan masa kerana
saya tengah hadapi peperiksaan stpm. Lepas ni merdeka lah
nak updated blog banyak mana pun boleh nyah...hahah

Okey sekarang dah masuk pertengahan bulan 12 bagi tahun 2011 mesti korang ada
buat wishlist kan untuk tahun 2012. Bagi aku setiap tahun adalah tahun yang bermakna 
untuk hidup aku supaya hidup kita sentiasa aman dan sentosa. Jadi tak salah 
buat wishlist awal-awal bagi persediaan untuk diri kita juga kan.
Banyak juga angan-angan aku bagi tahun hadapan mintak-mintak lah tak dapat semua 
ditunaikan satu pun jadilah. Bloggers lain marilah kita sama2 berkongsi wishlist kita dan 
doakan ianya jadi realiti. Amin.

1. Lesen kereta L jadi P pula

Bukan senang aku nak buka rahsia ni puas dah mak aku tanya kenapa tak habis kan belajar kereta
masa tungggu spm 2. Tapi aku senyap je. Bernanah juga lah telinga dengar mak n kakak aku 
bebel sebab aku tak ada lesen.Bukan tak nak cuma takut kena marah salah masuk parking lagi. 
Hadoyaii rasa trauma nak buat test parking. Avang jpj boleh tak except kan saya dari
belajar parking .hehehe  gurau jelah tapi kalau betul boleh juga. Tak kisahlah apa pun terjadi
 saya kena dapatkan lesen kereta juga. Doakan saya blogger-blogger.



2. Percutian yang menyeronokan

Wahhh bukan calang-calang orang yang buat wishlist ni. Aku bercadang nak pergi bercuti 
dengan teman-teman rapat. Tapi yang ni bukan fantasi tapi realiti aku akan melancong ke Bandung,
Indonesia. Jangan jealous u, i dapat pergi sana. Aku nak shopping sepuas-puas hati then
kalau boleh dapat cowok macam ricky yang dalam sinetron nada cinta 2 apa salahnya
juga kan hahaaha Nak kirim barang boleh tapi jangan lupa bank in duit ya..
Kalau boleh nak borong handbag dengan kasut yang lain aku tak heran sangat.


3. Beli Samsung Galaxy Tab

Tersangat lah berminat dengan galaxy tab yang baru nipis dan terrrbabomm ini. I loike! sangat 
comel macam hello kitty.. Tabahkan lah hati aku ni bila jalan-jalan dan nampak galaxy tab ni rasa nak menjerit2 dekat situ "i nak juga gadjet yang ini". Tapi perlu dipertimbang kan dulu sebab perlu cari
ongkos nya.


4. Nak kuruskan badan

Yang ini benar dan tak ada tipu-tipu punya aku akan berazam untuk kelihatan lebih cantik dari biasa.. Insyaallah ada azam semua boleh jadi kan. Dah cuba servey produk ni agak bagus juga yang penting mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan Halal lagi. Dah berjaya
saya akan promote dekat korang pula okey. Lepas ini tak perlu slimword produk ini pun boleh.
Doakan saya ye jadi kurus.


5. Nak ada butik usahasama dengan kawan baik saya

Alhamdulillah masih dalam perancangan awal tapi kalau boleh tak nak tunggu lama-lama biar tahun 
depan terlaksana juga impian kami berdua nak jadi businesswoman. Kalau modal yang cukup 
insyaallah tak tunggu apa-apa lagi terus je running business 2. Nanti boleh lah korang singgah okey
sambil baca blog bukalah boutique kami berdua. Ecehh berangan - angan pula.


Cukuplah 2 lima wishlist aku.. Karang banyak2 jadi angan-angan je takut tak tertunai pula.
Apa-apa pun jangan segan nak share kan wishlist korang dekat sini.
Doakan saya okey dapat tunaikan azam kali ini. Amin.


P/s : Saya nak turunkan berat badan supaya tak nak didatangi penyakit. 


Thanks You
=.=

Makan strawberry sampai menjilat jari....

Assalamualaikum..

Wah selepas updated blog baru-baru ni rasa rindu lagi nak post kn entry baru.
Ha apa cerita kali ni pulak. Baru-baru ni aku pergi cameron tapi tak ada sentuh langsung pasal
buah strawberry kan?? Memang sengaja aku tak updated kan gambar strawberry yang kemerah-
merahan, yang masam-masam manis. Terliur juga bila teringat kan buah strawberry tu..
Kalau diberi peluang pergi ke sana lagi memang aku nak makan sampai muntah..

Yeah buah strawberry ni bukan saja sedap di makan tapi 'babyberry' ni juga banyak 
khasiatnya (singkatan bagi strawberry). Buah strawberry ni boleh mengurangkan 
kadar kolestrol dalam badan korang. So buah ni sangat baik untuk di buat diet.
Okey bukan itu je, dari kajian saintis juga buah strawberry ni mampu mencegah 
daripada penyakit stroke yang banyak menular masyarakat pada hari ni.
Lebih-lebih lagi buah strawberry ni hanya mengandungi sedikit gula sesuai
untuk dijadikan hidangan diet bagi pesakit yang menghidap
penyakit diabetes.Boleh lah beli buah strawberry ni kerana banyak khasiatnya
kerana buah ni mengandungi zat antialergi dan anti radang
bagi mana-mana yang alergik dengan makanan jangan risau makan
strawberry confirm korang tak akan kena alergik ketagih makan dia adalah macam aku ni.. hihhii
Strawberry sangat kaya dengan vitamin C dan sangat bagus di makan oleh kanak-kanak.
Ibubapa yang menjaga pemakanan anak lepas ni boleh lah jadikan strawberry salah satu menu 
harian anak korang.



Kalau strawberry ni dimakan secara teratur insyaallah dapat manghaluskan kulit serta
membuatkan kulit kita kelihatan lebih cerah dan bersih kerana buah starwberry mengandungi 
khasiat anti penuaan ( nampak lebih muda dari biasa ) . Tak perlulah makan collagen atau
gunakan produk - produk kecantikan yang mahal-mahal sebabnya hanya 
makan strawberry pun kulit boleh jadi cantik. Yang ni banyak jadi masalah korang kan,
kerana colgate sendiri pun belum tentu dapat menyelesaikan masalah ni.
Strawberry juga dapat memutihkan serta membersihkan permukaan gigi 
yang kekuningan 2. haha strawberry ada jalan penyelesainya

merahnya mengancam betul warna strawberry ni

Banyak lagi khasiat buah yang belum aku bongkarkan.. eceh cakap macam aku je
yang mengkaji buah strawberry ni je. So kalau terlebih duit 2 dari membeli
makanan ringan yang pasti akan membunuh badan sendiri lebih baiklah
beli buah strawberry ni untuk dimakan.

P/s : selamat membaca dan beramal
Thanks You
=.=

Bilal ibn Rabah

Assalamualaikum blogger's...


Did you know that the Azan is god’s call for you to 
come meet him and talk to him?

This story I’m about to tell is about one of the friends of Prophet Mohamad. This man’s name was Bilal, Bilal ibn Rabah.

Bilal was a born a black slave in Mecca, Being born a slave, he probably never expected life to offer him more than hard work, pain and drudgery. When Bilal heard the message of Muhammad, that there is no God but Allah, He became Muslim. Umayya ibn Khalaf, his owner and a wealthy Mecca, was worried that Muhammad and his message would disrupt life and religion in Mecca. Umayya ibn Khalaf tortured Bilal terribly for his acceptance of Muhammad’s message. Bilal was beaten ruthlessly, dragged from the neck, and stayed for long periods of time without food or water. Umayya ibn Khalaf would bring him out to the hottest part in the desert at the hottest part of the day and put a great rock on his chest, then he would tell Bilal that he would stay here until he dies or rejects Muhammad’s message and worship their idols.

News of the slave who cried out ‘There is no god but Allah!’ in the middle of torture reached Prophet Muhammad and his friends. Abu Bakr, Prophet Muhammad’s closest friend, came upon the open field where Bilal was being tortured for amusement. Abu Bakr argued will Umayya ibn Khalaf over treating Bilal like this and this dispute ended will Abu Bakr buying Bilal from Umayya. Bilal was cared for and nursed back to health.

Upon Bilal’s recovery, he was taken to Prophet Muhammad. He stood by the prophet’s side giving support and calling others to Islam. Bilal loved to be in the company of Prophet Muhammad and became very close to him. Various traditions mention Bilal having the honor of waking with the Prophet each morning and spending as much time as possible in his company.

Across the globe, the Azan calls the Muslims to prayer (5 times a day). Its beautiful sound calls out across cities, villages, beaches, homes, meadows and beaches. The sound of Azan is basically everywhere. Many people have entered the religion of Islam simply from hearing this beautiful sound that fills the sould with happiness. When the Azan calls out, it means it is time to pray. Because of his beautiful voice, Bilal had the honor of being the first man in the world to call the Azan and call the Muslims to prayer.

When the Muslims migrated to Medina. It was in Medina that Prophet Muhammad (saw), began the work of setting up the Muslim nation. Prophet Muhammad was concerned and anxious to find a way to summon the Muslims to prayer. He wanted something unique, from there Bilal got the job of saying the Azan 5 times a day… After the migration Bilal accompanied Prophet Muhammad on all his military expeditions. He fought in the Battle of Badr, and he killed his former master, Umaya ibn Khalaf. Bilal was also at the battle of Uhud and the battle of the Trench. Bilal’s life after Islam contained many moments of great joy. For example: After the Muslims had conquered Mecca, Bilal ascended to the top of the Kaaba (the house of God), to call the Muslims to prayer. This was the first time the call to prayer was heard within Islam’s holiest city.

After Prophet Muhammad’s death, Bilal never felt the same again. A day after the Prophet’s death, Bilal went to make the usual Azan for fajr . While saying the Azan he broke down in tears and they began to roll freely down his cheeks. After that, Bilal stopped calling the Azan in Medina.

Staying in Medina was too hard for Bilal and he left. Later, when he visited Medina, he agreed say the Azan at the request of the Prophet’s grandsons and everybody started crying.

Bilal died just over sixty years old. His story of Islam is a powerful story, involving slavery, conversion, torture, and rescue. It talks about racism and teaches us that piety is the only way to measure a person’s worth. Bilal’s story is also the story of the Azan.

Thank You,
Me

Ikan mengenakan Pemancing

Assalamualaikum

Ada yang tak boleh tidur mari baca blog wanie, kalau tengah study 2
berehat dulu layan entry kali ni confirm baca buku lepas ni boleh masuk
semua dalam kepala...

Persediaan untuk pergi memancing.. lalalalalalal




Berjalan sambil menyanyi di petang hari .. lalalla lololo lilili laaaaaa
Umpan turut menyanyi kenangkan nasib bakal di makan oleh ikan


Sampai je tempat yang startegi terus mulakan aktiviti memancing...
Baling joran dalam air....


Beberapa saat umpan masih tak kena lagi....
Ikan di belakang merancang startegik untuk kenakan si pemancing
"bweekkk siaplah kau aku kenakan kau cukup2 ada hati nak
 tangkap aku" kata ikan

Perbincangan untuk kenakan si pemancing.
pssstt kita buat macam ni pssssttt
okey sedialah wahai manusia
Dushh mari bertinju ooo wahai manusia kejam.... sakit lah woii manusia siap kau aku
tinju kau berani kau tangkap aku.
Manusia mengigil ketakutan kerana ikan tersebut pandai bertinju..
Yaaaaa DUSH..DUSH DUSHHH

P/s : Selamat beramal dan gelak ketawa.. Jangan memancing ingatlah ikan dalam laut
        juga okey.

Thank You
=.=

Artis pakai tudung untuk publisiti atau untuk kewajipan??

Assalamualaikum

Hai apa khabar semua, aku terpanggil-panggil untuk updated status hari ini
selepas aku memerhati beberapa bulan ni semakin ramai penghijrahan yang 
dibuat olehartis-artis di tanah air kita. Walaupun aku bukanlah seorang yang
 bagus dalam soal agama tapi sebagai saudara seumat dan seagama aku rasa
tak salah aku menulis apa yang aku rasa. 

Untuk pengetahuan semua dunia berblogging ni dunia bebas untuk kita suarakan
apa yang kita rasa perlu tanpa sebarang sekatan. So, kalau ada yang rasa aku
menulis setakat nak bajet pandai ke, bajet ke or konon-konon 
bajet alim dalam soal agama itu bukan aku. Kita tulis apa yang kita
nampak dan kita tahu bukan setakat menulis je. Kalau ada yang salah
sesama kita betulkan bukan terus menghentam okey.

Wahai manusia, jangan jadi jahil macam gambar contoh diatas, perkara yang 
tak betul tapi disebabkan korang fanatik dengan artis pujaan korang kita
abaikan perkara yang betul dari segi hukum syarak.
Okey, artis-artis malaya tolong lah pakai tudung berasaskan hukum syarak 
bukannya setakat menutup aurat untuk satu malaya tahu korang dah buat
satu penghijrahan. Kalau betul satu penghijrahan yang ikhlas 
alhamdulillah tapi biarlah pakai tudung dengan cara betul.

Setiap perempuan Islam wajib menutup kepalanya dengan tudung dan 
bahagian dadanya termasuk juga leher, sehingga semua tempat-tempat yang 
boleh membawa fitnah tertutup dari perkara yang memungkinkan dilihat 
oleh orang-orang yang jahat hatinya.

Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja.
 Ia adalah tidak tepat sama sekali. Asasnya adalah dari firman Allah SWT: ertinya :

“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan 
JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN 
KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR.” (an-Nur: 31)

kan cantik tutop litup begini. 
Okey bukan itu sahaja, sebagai artis kita sudah semestinya tahu kita ni
menjadi tumpuan ramai jadi perbetulkan akidah kita saya sokong 
dengan wardina saffiyah yang mengatakan dunia artis tidak patut dicontohi.
Kerana dunia artis banyak yang boleh memesongkan akidah kita sebagai umat 
islam walaupun bukan semua tapi segelintirnya akan buat kita terbabas.

Segelintir artis yang telah pergi menunaikan ibadah umrah dan menjanjikan
untuk menutup auratnya setelah balik ke malaysia hanyalah
sekadar bercakap di mulut tapi pada zahirnya tidak cuba untuk
melakukan perubahan langsung.
Harap artis tidak main-mainkan perkara sebegini jika nak pakai tudung
 terus lah memakainya tanpa manabur janji-janji yang manis.

Seperti yang aku katakan tadi, suka tidak salah tapi janganlah
perkara yang kita memang tahu salah kita jadikan ikut-ikutan.
Baru-baru ni isu artis kita fida yang memberikan mamat sepah menangkap 
gambar nya tanpa memakai tudung. Setahu aku, fida seorang
yang menjaga auratnya selama ni tapi sejak dua menjak ni fida gagal
dalam menutup auratnya. Yes manusia selalu lalai tapi jika kita fikirkan balik
semasa shooting orang berikan kita baju dan tudung untuk kita pakai 
mesti kita boleh say no kan kalau ianya menampak kan aurat kita sebagai orang
 islam bukan terus menerima apa yang ada depan mata.
Kerja yang di rahmati Allah s.w.t akan memperolehi rezeki yang halal tak gitu??

Photobucket

"Bagi saya, gambar itu sangat peribadi. Saya pernah cakap dengan 
Mamat, gambar peribadi adalah untuk simpanan peribadi.
 Apabila gambar itu tersebar di Internet, saya baca alasan Mamat, 
dia tak perasan dan kepada sesetengah media masa pula,
 beliaun menjelaskan tindakan itu disebabkan matanya rabun.
 Saya tak boleh terima alasan Mamat. Kesannya adalah saya,
 bertalu-talu saya kena hentam."
                                                                              sumber : beautifulnara

Aku secara peribadinya tak boleh terima dengan apa yang telah fida katakan.
Macam mana dia boleh kata gambar peribadi atau dari mata kasar 
peminat-peminatnya fida memang bagi mamat ambil gambar dia
tanpa bertudung. Cuba baca ayat 2 betul-betul. Kalau mamat sepah 
tidak upload kan gambar tu mean mamat still dah tengok gambar fida sebelum
kahwin. Mana letaknya aurat seorang perempuan. Aku rasa nak tergelak
bila tengok perbalahan antara mamat dan fida. 
"Tepuk sebelah tangan tak akan berbunyi"
Padahal dua-duanya sama je. Senangnya fida percaya pada mamat
sampai kan terus bagi mamat tengok rambutnya. Hai untunglah lelaki.

Secara terus terang, aku tabik pada wardina saffiyah. Yang sangat telus
dalam menjaga agamanya. Yes kita mahukan macam inilah yang sentiasa
menjaga maruah, agama dirinya. Wardina bukan setakat telah berjaya
menjaga pergaulan nya malah wardina berjaya menjaga agamanya juga.
Seperti yang kita sendiri tahu wardina terus bertudung litup dan pakaian nya 
juga sentiasa menutup aurat tanpa menunjukkan leher dan jambul di kepala.
Wardina juga sentiasa memberikan sokongan kepada sahabat2
yang ingin melakukan perubahan dalam hidup. Semoga
apa yang dilakukan wardina diberkati allah s.w.t.

Apa yang telah aku katakan disini adalah pandangan aku terhadap
isu-isu semasa yang berlaku di hadapan mata kita.
Apa yang aku harapkan penghijrahan artis-artis kita biarlah penghijrahan 
sebenar dan kekal abadi bukannya sekadar hangat-hangat tahi ayam.

P/s :  Kalau terasa cepat-cepat betulkan apa yang perlu bukannya menghentam terus 

Thank You
=.=

Cinta....

Assalamualaikum

Apa khabar semua readers2 blog wanie...
Harap semuanya baik2 saja kan, ada ke mak dn ayah pergi menunaikan
fardhu haji wanie doa kan supaya selamat pergi dan pulang.
Blog ni sedikit hambar untuk beberapa minggu disebabkan kesibukan
melanda empunya blog ni. ecehh ayat skema je aku pakai.

Alhamdulillah diberi peluang lagi untuk updated blog ni setelah cuba mencelah
masa yang ada. Kadang-kadang bila dah duk depan lappy lama2 idea semuanya
 jadi tepu tak boleh nak keluarkan langsung so yang terbaik off lappy then tidur...
Yes , aku pun tak tahu kenapa mood aku sekarang sering terganggu
 disebabkan hal kecik je aku akan mula melenting...
Ada yang cakap ni perubahan hormon seorang perempuan
betul ke tidak hal ni aku tidak pasti cuma aku rasa aku jadi moody
mungkin disebabkan stress memikirkan exam semakin hampir tiba..


Okey aku menulis tentang cinta kerana setiap hari aku buka wall di facebook
mesti ada yang tulis status tentang cinta. So aku anggap sekarang mood cinta
si kumbang dan si bunga. ewah ayat jiwang..

Love needs sacrifice

Apa yang korang paham dengan cinta perlukan pengorbanan...
Bagi aku cinta yang suci mesti ada pengorbanan yang perlu dilakukan untuk
memiliki sesuatu yang indah dalam hidup kita.
Mungkin kita tidak terpilih untuk melakukan pengorbanan tapi macam
mana orang yang sering di uji untuk melakukan pengorbanan semata-mata untuk
untuk mengecap kebahagian hakiki untuk dirinya.
Bercinta bukan lah satu perkara yang mudah tapi bila kita menyelami rasa cinta
 ni kadang- kadang akan meluka kan hati kita sendiri.
Apa yang perlu dikorbanlan, duit untuk membeli topup berborak, masa
untuk teman istimewa 2, hati untuk merelakan dia sayang pada kita dan
bila di bertemu insan yang lebih baik dari kita, kita perlu
korbankan cinta dan biarkan kecurangan itu.

Kadang-kadang aku terfikir ada ke lagi cinta yang tak memerlukan air mata
mengalir. Apabila sudah terjebak dengan dunia percintaan mesti payanh untuk
 korang tinggalkan. Kerana cinta ni sangat manis bila dapat di rasai tapi bila sekali
 terlukaakan ada kesan dihati untuk pulihnya mungkin akan mengambil
masa yang lama.

Bagi aku cinta kepada Allah s.w.t tak akan membawa kekecewaan malah bawa
kita jadi insan yang lebih baik dari sebelumnya.
Bercinta dengan ibu bapa akan membawa balasan di akhirat kelak.
Bercinta dengan guru akan membawa keredhaan ilmunya
Bercinta dengan adik beradik akan membawa kepada silaturahim yang erat
Bercinta dengan kawan-kawan baik mu akan membawa kepada kebaikan
Bercinta dengan suami mu akan membawa kepada cinta sejati.

Ada kalanya cinta lebih baik di diamkan kerana takut disakiti tapi bila di ingatkan
satu kenangan yang indah. Sejujurnya aku ingin mencari cinta sejati bukan cinta
 sekadar mainan di bibir. Aku ingin mencari kebahagian bukan sekadar
kebahagian yang sengaja dilakukan tapi kebahagian yang boleh dikecapi bersama
tak kira susah ataupun senang.

Pernahkah korang terfikir jika korang berkahwin korang akan
melalui hidup keseorangn tanpa cinta seorang suami.
Kemungkinan di ceraikan, bagaimana korang nak hidup dalam penuh
kesabaran dan memerlukan kekuatan untuk mencari rezeki untuk anak- anak
korang yang masih mentah untuk memahami situasi ibu bapanya.
Apatah lagi dunia semakin hari semakin pelik suami selalu mencari yang lain
untuk menghadapi semua ni hanya satu mintalah pertolongan kepada-Nya..


Seperti satu cerita yang pernah terjadi kepada seorang perempuan ni yang
selalu dikecewakan oleh semua teman lelakinya tapi dengan penuh kesabaran
perempuan tu cuba mencari sinar kebahagian yang lain.
Perempuan ni selalu bersumpah untuk tidak mengalir kan air
matanya lagi kerana air mata lah yang menyebabkan dia sering jatuh bila
dikecewakan.. Tapi setelah beberapa tahun, dia menjadi seorang yang kuat
berbanding dulu dan berjumpa dengan seorang yang memiliki peribadi yang
sungguh dia kagumi tapi tidak tahu kenapa dia terlalu takut untuk meluahkan
 perasaan itu. Perempuan ni cuba menahan rasa yang ada tetapi sayang itu
tak mungkin di ucapkan sekarang kerana takut dikecewakan lagi.
Perempuan ini selalu mengambil tahu perkembangan lelaki tersebut secara
 senyap untuk mengetahui serba sedikit tentang nya.
Tapi status lelaki ni masih tidak diketahuinya, perempuan ni tidak kisah asalkan
cintanya tulus terhadap lelaki tersebut biarlah cinta itu dia simpan sampai bila-bila.
Perempuan ini hidup dengan penuh senyuman dan gelak ketawa tapi hatinya
tidak seperti itu yang sering menangis melihat kisah cintanya...
Yang menjadi peneman peempuan ni bila terlalu rndukan cinta itu hanya gambar
lelaki itu. Adakah cinta perempuan ni terhadap lelaki itu dapat di ucap kan
atau lelaki tersebut hanyalah angan-angan yang membolehkan dia tersenyum..
Dapatkah perempuan itu meluahkan rasa cinta dia kepada lelaki itu??

menanti sebuah jawapan
Aku rasa nak tahu sangat ending cerita perempuan ni. Rasa macam
tergantung macam 2 je.Cinta dalam diam lebih payah berbanding cinta yang dibalas...

P/s : berkawan biar seribu yang lain buat spare part...

Thanks You
=.=

It’s Emotions, not Thoughts….

Hello blogger's.
Have you ever felt like you have a lot to say, but when you start thinking about what it is on your mind, nothing clicks. You don’t understand what it is that’s occupying your mind. What is it that fills it up so that you feel like everything will overflow! It’s emotions, not thoughts…that can make you feel that way.

Got a Problem?

Hey Friends and Assalamualaikum..


A nice reminder I received from a friend (may Allah reward you). Thought it’d be beneficial to share it with others.

Five Reasons why Allah uses problems

The problems you face will either defeat you or develop you – depending on how you respond to them. Unfortunately, most people fail to see how Allah wants to use problems for good in their lives. They react foolishly and resent their problems rather than pausing to consider what benefit they might bring.

Here are five ways Allah wants to use the problems in your life:

1. Allah uses problems to DIRECT you.
Sometimes God must light a fire under you to get you moving. Problems often point us in a new direction and motivate us to change. Is God trying to get your attention? “Sometimes it takes a painful situation to make us change our ways.”

2. Allah uses problems to INSPECT you.
People are like tea bags…if you want to know what’s inside them, just drop them into hot ever water! Has God tested your faith with a problem What do problems reveal about
you? “When you have many kinds of troubles, you should be full of joy, because you know that these troubles test your faith, and this will give you patience.”

3. Allah uses problems to CORRECT you.
Some lessons we learn only through pain and failure. It’s likely that as a child your parents told you not to touch a hot stove…. But you probably learned by being burned. Sometimes we only learn the value of something… health, money, a relationship.. .. by losing it. “It was the best thing that could have happened to me, for it taught me to pay attention to your laws.”

4. Allah uses problems to PROTECT you.
A problem can be a blessing in disguise if it prevents you from being harmed by something more serious. Last year a friend was fired for refusing to do something unethical that his boss had asked him to do. His unemployment was a problem – but it saved him from being convicted and sent to prison a year later when management’s actions were eventually discovered. “You intended to harm me, but God intended it for good…”

5. Allah uses problems to PERFECT you.
Problems, when responded to correctly, are character builders. God is far more interested in your character than your comfort. Your relationship to God and your character are the only two things you’re going to take with you into eternity. “We can rejoice when we run into problems…they help us learn to be patient. And patience develops strength of character in us and helps us trust God more each time we use it until finally our hope and faith are strong and steady.”

Here’s the point:

God is at work in your life – even when you do not recognize it or understand it.

But it’s much easier and profitable when you cooperate with Him.

“Success can be measured not only in achievements, but in lessons learned, lives touched and moments shared along the way”

Allah Knows Best…

Berperang Dengan Study dan Exam

Assalamualaikum

Sorry okey beberapa hari ini aku tinggal kan macam 2 je bloggie ni
disebabkn jadual yang padat dan tak ada masa nak menulis macam2.
Rindu betul nak menulis sampai kan aku termimpi-mimpi blog aku yang cute
miut ni (eceh perasan lebih) .

Firstly aku nak ucapkan hari malaysia kepada semua warga malaysia
tak kira yang duduk di malaysia or jauh di perantauan mesti ada
sikap cinta kan malaysia okey. Kalau tak ada buang negara je..
Wah banyak berita yang menggembirakan nya rakyat malaysia iyalah
cukai prepaid ditangguhkan, gaji kerajaan mahupun swasta
dinaikan 15%.. Najib mansuhkan ISA sudah amacam
rakyat sudah berpuas hati ke.
Btw, bagi aku tak kisahlah siapa yang tadbir negara janji negara kita aman
dan damai bukannya perperang macam negara-negara luar.
Berita ringkas dari bernama OH! SHAZWANIEY! heheh
Hambik kau berita baik punya, sebagai rakyat isu seperti ini mesti kita
amik tahu even surat khabr kita suka baca.


Hooooii tajuk entry aku pun tak boleh blaa berperang dengan study dan exam.
Pada 12/9/2011 bermula semua pelajar stpm berperang sesama sendiri
untuk menghadapi trial stpm.Wah bukan main meriah nya dewan aku di susun
rapi dari angka giliran pertamahingga giliran akhir sekali, bila tengok meja dan kerusi
 dah di susun rapi darah memang boleh naik denyutan jantung dupppp je
masa tu punyalah takut. Habis semua doa aku baca nak hilangkan rasa gementar.

So far sudah bebrapa hari ni tak ada exam jadi aku study dengan begitu tekun subject
perniagaan at least dapat banyak principle kali ini sudah memadai buat aku.
Sambungan exam pada hari rabu ni pulak subject sejarah dan perniagaan pada hari
yang sama pulak 2, makk aii orang yang buat jadual exam ni tak pernah nak
ambik tahu pasal tangan-tangan pelajar bakal penat menulis segala fakta dan huraian
yang ada untuk kedua-dua subject ni.
So sila ambik berat pasal tangan kami!

Bila dah exam ni aku kena lah fokus pada study n exam sebenar yang bakal tiba
Waktu sekarang ni semakin hari semakin cepat berlalu.
"Waktu kemuncak untuk pelajar buat latihan"
Inilah ayat kebanyakan cikgu, aku mengakuinya sendiri inilah masanya
untuk mengejar apa yang ketinggalan di belakang.
Doakan kejayaan aku dan rakan-rakan okey supaya
boleh mneghadapi exam dengan tenang kerana semuanya yang
dilakukan kerana ALLAH S.W.T yang menyuruh umatnya sentiasa
menuntut ilmu. Aku juga berharap suatu hari nanti aku dapat menggapai segulung
ijazah untuk dubuat kenangan bersama keluarga.
Amin.....




Thank You
=.=


P/s : study + rajin + sikap + doa = kejayaan yang cemerlang. Insyaallah

Kata keringat mentor kepada mentee nyeeew

Assalamualaikum...


Wah indahnya bila berada di rumah bebas melakukan apa je.
Siang2 aku kehulur kehilir paling kurang main cuit -  cuit dengan bibik.
Ha bibik ni sensitive bahagian pinggang bila aku cucuk pinggang dia
 confirm dia menjerit sebab geli.

Sambil aku duduk terperap dalam bilik dan study malam tadi.
Aku imbas kembali kata-kata cikgu kepada ku.
"Kenapa awak nak berundur sebelum tiba masanya untuk awak pergi"
Kata - kata ni sebenarnya sangat bagi kesan dalam hati aku
walaupun pada mata kasar aku seorang yang tak kisah apa orang nak kata
tapi janji aku bahagia dan suka apa yang aku buat sudah memadai bagi aku.

Sambil berborak dan bincang apa yang tak kena dengan aku
aku dapat merasakan cikgu mendefinisikan aku sebagai seorang yang ego.
"Awak tahu dorang lebih baik kan so apa kata apa yang awak tak faham
awk tanya dorang buang ego jauh2"
Hambui cikgu suka hati je kan saya memang ego tapi bab tanya-tanya ni
saya ada juga tanya kadang-kadang tapi tak selalu lah sebab nya malas  kot
lebih suka tanya bila aku sangat memerlukannya je.

Okey lepas 2 cikgu merisik lagi, aku tak boleh dalam subject apa.
Bila aku jawab apa lagi cikgu terus bagi nasihat yang kedua.
"Awak jangan tak study terus subject 2 at least exam nanti biar ada pointer,
pointer sangat membantu awak masuk IPTA"
Kadang dalam subject yang satu ni aku buat juga latihan hafal formula2 yang ada
tapi aku memang tak boleh bawak.

Apa lagi sebelum sesi tamat cikgu berikan aku tips untuk study masa exam nanti.
Alhamdulillah aku cuba lakukan untuk exam kali ini aku boleh jawab dengan senang
cuma aku tak boleh kalau dibebel sangat.

P/s : dengarlah nasihat orang tua sebabnya orang tua lebih makan garam dulu berbanding kita 
       yang masih muda ini

Kepanasan di siangnya, Kegelapan di malamnya juga

Assalamualaikum semua..

Wah rindunya nak menulis dan menatap bloggie.
Bayangkan aku terpaksa berpisah dengan blog ni buat seketika kerana
tengah beperang dengan buku-buku untuk trial STPM.
Memang terasa rindu nak menulis panjang-panjang kat sini.

Apa yang gelap then apa yang panasnya.
Tajuk habis hot dah tapi entry dia mestilah lagi hot bukan itu je aku yang 
terkena ni pun memang lagi hot + spicy lagi.
Alkisahnya tengah saya menghadap laptop untuk view soalan trial dari negeri lain
sambil bermalas-malasan di atas katil tiba - tiba jee
elektrik terputus.Satu dorm tak ada elektrik memang gelap lah habis.


Nak kata nampak muka or lubang hidung pun tak nampak.
Dalam dorm masa 2 ada yang dah tertidur then yang masih berjaga 2
terjerit-jerit lah sebab terkejut. Habis je aku view soalan trial past year aku terus 
shutdown kan laptop terus tidur di bilik yang gelap gelita 2.
Ambik batal tutop mata 2 tudir sebab berani-berani takut nya banyak.
Aku kena lah berani sikit sebab bff aku yang sorang 2 memang penakut 
kalau dua-dua dah takut sapa nak jadi heroin nya.. haha

Kitaorang tidur dekat dorn 2 pun sebab ramai orang kalau tak ada orang jangan harap aku tidur 
situ mampus kitaorang berhijrah ke bilik lain.
Keesokannya pula. still same tak ada elektrik disebabkan hari ahad besoknya
hari persekolahan kena bangun awal kan so bila tidur tanpa ada lampu 
of course lah akan terlajak punya untuk tidak menyulitkan lagi keadaan
satu dorm berhijrah ke bilik lain.

Apa lagi lah aku dan bff berhijrah ke dorm lain juga.
Yang adanya katil kosong di atas, mak ai tidur aku tak lena 
sebab takut jatuh dari katil, nak memanjat ke atas katil pun jadi satu hal.
Pada masa nilah aku bersyukur aku punya katil dibawah yang tak memerlukan aku
untuk memanjat dan terjun jika mahu turun dari katil 2.

Pada hari isnin aku balik awal dari student yang lain sebab minggu exam jadual balik 
awal dari biasa apa agi seronok lah tapi bila balik2 je tekan suis still same.
Kepenatan membataskan dari segala-galanya terlena aku sampai ke petang.
Sedar-sedar je petang 2 dah ada elektrik, bersyukur sungguh sebabnya penyiksaan
dari kegelapan dan kepanasn dah berakhir.

Akhirnya boleh tidur lena di katil sendiri.

P/s : TNB tolong jangan makan gaji buta okey.


Yaaaahuuuu Raya ;)


Assalamualaikum

Amacam terkejut ke banner raya aku besar gila kan..
Beginilah cara paling terbaik buat banner then upload di facebook
confirm semua kenalan rapat kita dapat kad raya digital aku ni.
Aku buat yang simple2 je tapi kalau ada yang nak tulis panjang 2
atas diri lah tapi aku ni jenis tak reti nak menulis ayat sedih-sedih ni.

Apa-apa pun aku ingin mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA kepada semua blogger.
Seronok betul dapat raya kan boleh pakai baju baru, kasut baru cuma
rumah je tak baru...
Bila bukak blog wanie jangan lupa tinggalkan duit raya okey.
Beraya tu bawak lah kereta slow2 karang beraya dihospital pulak.. hehe

P/s : Kalau orang tak puasa tak payah raya pun takpe..hehehe

Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI

Santai Bersama BEN ASHAARI

Assalamualaikum..

Marilah kita join segmen Ben Ashaari.
Nak tahu syaratnya Klik Disini

Thanks You
=.=

KAMI BLOGGER PRIHATIN

Santai Bersama BEN ASHAARI

Assalamualaikum


Apa yang korang rasa bila tengok video di atas... Itulah perkara
yang sebenarnya berlaku di SOMALIA.
Atas dasar keprihatinan terhadap manusia yang lebih memerlukan
aku join segmen Ben Ashaari kali ni.
Okey kalau korang nak join segmen ni boleh lah klik banner di atas 2.
Ben Ashaari menganjurkan segmen ini sebagai sokongan terhadap Tabung Kemanusiaan
Somalia anjuran ISLAMIC RELIEF MALAYSIA.
Kalau berminat bolehlah ke laman web khas Klik Disini

Tarikh Tutup sehingga 1 syawal

Renung-renungkanlah, jika kita makan lebih satu pinggan tapi mereka di sana
sesuap nasi pun payah nak makan,apa salahnya kita memberi sedikit sumbangan duit sebagai
pertolongan kepada mereka. Tak banyak tidak apa janji kita tetap memberi
sumbangan kerana sedikit itu dengan niat yang ikhlas insyaallah
besar ganjaran - NYA nanti.

P/s : Harta dunia tak bawa mati tapi ilmu Allah S.W.T digunakan sampai akhirat kelak.

Thank You
=.=

Yeeeeay Sayang Nuffnang

Assalamualaikum

Yieeehaaa... seronoknya macam mood nak ke raya semua nya ada tapi mood nak trial
jatuh semangat aku menggigil badan-badan bila ingat pasal exam besar ni.
Mesti ada yang pelik kenapa aku beria seronok dengan nuffnang kan.
Hey mesti ingat nuffnang nak bagi aku duit raya kan.. Kalau dorang nak bagi apa
salahnya kan so korang sila gigit jari okey.

Bukan apa setelah beberapa lama menunggu akhirnya 'Buffered Earning'
muncul juga di belog kesayangan aku ni.
Tengok belog ni menerima dengan tangan terbuka bukan 2 je tersipu-sipu malu
juga dapat earning dari nuffnang..
Apa-apa pun terima kasih nuffnang bagi peluang dekat belog aku mencuba
promosi kan iklan-iklan yang ada...
Kalau nak bagi 'Buffered Earning' ni lagi-lagi belog ni suka
tuan punya tanah ni pun ap kurangnya terlonjak bahagia ...

Betul lah apa yang pernah saya baca sebelum ni bila kita seorang
pengaktif tegar dunia belog kita mesti saling berkait rapat dengan nuffnang
jadi bila earning kita meningkat dari semasa ke semasa kita akan lebih bersemangat nak
updated belog macam nak bagi penghargaan terima kasih dekat nuffnang lah 
bagi kita peluang menaja iklan-iklan dorang.

Mari aku kongsikan tips cara nak dapatkan buffered nuffnang TAPI kalau
lambat 2 kena banyak kan bersabar dan sentiasa mencari 
kelemahan belog korang supaya boleh diperbaiki.
Rajin-rajin lah terjah belog orang jangan jadi katak bawah tempurung pulak.
Korang sebagai bloggers kenalah bagi entry yang banyak-banyak dan berkualiti
jangan asik mengkritik nuffnang tak bagi itu ini tapi enrty korang hampas
macam mana dorang nak letak advertisement yang mahal2 dekat korang.
Ingat Tu!

Okey mari aku kongsikan 
TIPS DAPATKAN 'BUFFERED EARNING' NUFFNANG

1 . Kenalah jadi Nuffnang membership Glitterati kalau ahli biasa je tak diterima okey.
     So kalau dah lama daftar pastikan anda kekal sebagai ahli Glitterati.
     Jangan madukan nuffnang dengan meletakkan ads dari pesaing nuffnang.

2. Buffered Earning ni bukanlah nuffnang yang pilih tapi ejen advertisement 2 sendiri
    yang pilih then nak letakkan kat belog tu sendiri contohnya CIMB,DIGI,SAMSUNG
    dan macam - macam lagi. Mereka nak letakkan ads dekat belog korang sudah
    semestinya nak orang tengok produk dorang dan sudah semestinya marketing
    syarikat dorang meningkat.
 
3. Kenalah letak ads ditempat yang betul2 okey supaya ejen berkenan dan terus pilih
    kita untuk ads dorang. Pemilihan ads sangat penting okey seperti Ads leaderboard 
   perlulah di letakkan di header, meletakkan ads skyscraper di no.1 
   bahagian sidebar & large rectangle di bawah post di home dan
   didalam entry. So, be careful..

4. Ha, bukan 2 sahaja korang kenalah selalu berhubung dengan pihak nuffnang dengan
    cara menghantar tiket kepada pihak nuffnang. Tanyalah apa-apa sahaja insyallah
    nuffnang akan reply dalam masa 24 jam punya. Jangan sombong dengan nuffnang
    okey.
    
    Caranya ;-
             
            +  Sign in kat nuffnang.
            +  Klik contact us.
            +  Pilih Blogger Enquiries/Suggestions dan tekan next.
            +  Tulis apa yang ingin ditanya kepada nuffnang dalam bm atau bi.
            +  Pastikan anda meletakkan priority kepada high untuk mendapat balasan yang

                cepat.

5. Okey pilihan nama di siderbar untuk iklan ni juga menjadi faktor utama.
    Jangan sesekali letak nama sidebar 'please click here', 'click banyak2' memang tidak
    dilayan sebabnya itu click cara paksaan tapi cara yang betul letakkan
   Advertisement sahaja sudah cukup dan memadai.

6. Mengekalkan trafik dan unique visitor (UV).. Ha macam mana 2 kan, senang je
    korang kenalah ada pembaca setia belog anda sekurang-kurangnya 100+ unit
    pelawat kena blogwalking di belog anda. Sebabnya makin ramai UV yang
    korang dapat macam tulah tingginya RM korang akan dapat then kalau sikit
    UV sudah semestinya sikit lah RM yang korang dapat.

7. Isi dan Update paling tidak pun sekali sebulan "Blogger Bio Survey".
    Insyaallah salah satu cara untuk mendapatkan 'Buffered Earning'.

Itu sahaja tips nya.. kalau ada tips lain aku akan kongsikan kepada
semua, act semua ni pun bergantung kepada pihak nuffnang
dan ejen ads itu sendiri tapi kali ni rezeki

DiGi Blackberry Bundle Prepaid SS,Samsung Raya Grapevine,Iskandar Malaysia SS
terima kasih memilih belog wanie ..

P/s : Rajin-rajinlah updated entry yang best-best jangan setakat melepaskan batuk 
       di tangga je. Selamat Mencuba tips yang dikongsikan 2.

Thank You
=.=

BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST TAK ?

Santai Bersama BEN ASHAARI

Wah aku join seklai lagi segmen anjuran Ben Ashaari
ni second time lah aku bersama segmen dia.
Okey segmen Ben Ashaari ni memang simple je
korang boleh baca syarat-syaratnya KLIK DISINI
Cepat-cepat join jangan terlambat hari ni (14/8/2011) tarikh tutupnya
pada pukul 6 petang ni... 

Thank You
=.=

Alhamdulillah

Assalamualaikum...

Whatever you do, don’t lose hope.
Allah is there to save you

I look around me, and what do I see? I see people in pain. Tangible, intangible, physical, mental, pain I couldn’t even bear. But the strange thing is that these people go on, in the midst of crisis I see them get up and continue. Then I look at myself and find out that I am no better. Deep down inside my heart there are things that are painful to remember, things that bring tears to my eyes. I am in pain too. But its strange, sometimes I find myself going on, even when I lost so much I manage to get up and continue.

Everybody has this thing in their heart that hurts them, and keeps them up late at night crying. Nobody is perfectly happy. Everybody feels pain. Pain. It keeps us together yet, it separates us. Everybody has their own problems, these actors and “superstars” that people look up to, they aren’t all that happy as well. In fact, they are more miserable because they carry more sins in their hearts. Just because you are in pain doesn’t mean that you have to hurt others or push them away. This is not the solution to anything, it will just add to your pain.

Be patient. Know that these problems that surround you and this pain that you are in are all some sort of test. Know that when you find yourself in need, there is someone waiting patiently to hear your voice as you ask him for what you need. Know that these “tests” are there because he misses your voice when you talk to him. He knows all your problems, yet he still listens and never tires of your repeated stories. Allah is with you. Never lose hope, it keeps us going. Look around, you are not alone. But some people have it worse than you, just say: Alhamdulillah.

Don’t forget to raise your hand and talk to him, he will listen to you no matter what

Ubahkan Gayamu Dengan Pilihan Hatimu

Assalamualaikum

Sudah lama aku merangka enrty kali ni akhirnya dapat juga postkan walaupun lambat 
janji korang dapat baca apa yang aku nak sampaikan dalam gaya kreatif
penulisan aku kali ini.

GILA DOE!

Tengok aku dah start dengan bahasa kanak-kanak zaman sekarang yang 
tersangatlah sopan bahasanya.
Mulai beberapa minggu yang lepas2 hati aku ni mula dah jatuh cinta 
dengan seekor beruk ni.
Yang special sangat pasal beruk ni kan dia ada di mana2 advertisement tak kira lah 
surat khabr ke, televisyen ke, radio ke walaupun tak nampak buat nampak jelah
bila iklan mengenai beruk ni.
Kiranya 1st timelah aku suka jenis beruk ni kerana beruk yang jadi pilihan aku kali ni
agak menarik perhatian ku dengan pelbagai warna.
Oh! terkejut nya beruk ada banyak warna, biasalah dunia dah moden
beruk pun nak lah jugak kemodenan kita tapi beruk ni macam kacukan lah
sebab ada banyak warna dah..haahaa

Mesti korang pelik kan apa lah yang aku dok gila2 sangat ni dah lah beruk pulak 2..
Mari aku bukak kisahnya broaband celcom yang terbaru nilah,
masyaallah kalau beruk tepi jalan 2 memang aku tak hingin lah tapi
takut dorang pulak tergila2kan aku pulak. mungkin lah??  ceewah aku start perasan 
yang tak boleh tahan dengan beruk pun aku boleh perasan ker?? hehe

cun kan beruk ni haha
Cer korang bukak surat khabar yang ada di rumah korang tak kisahlah
surat khabar apa janji yang ada iklan 2 kornag tengok tapi
jangan bukak kisah artis je yang sibuk nak bercerai, nak kahwin, tapi jeling2 lah 
sikit dengan iklan-iklan sampingan dalam tu barulah tak bosan masa baca surat khabar 2.
Kalau aku tengok surat khabar aku telek satu persatu selagi tak habis selagi 2 aku telek
biar sampai aku puas hati beli surat khabar 2.
Actually,dari iklan juga kita boleh dapat idea untuk melihat produk2 baru 
yang ada dipasaran sekarang ni.

Kita i sebagai pengguna cubalah hargai promosi yang dibuat oleh mana2
syarikat sebabnya semua iklan 2 berbayar okey bukan free je setiap iklan yang
dorang letak dalam surat khabr even kecik tetap kena bayar.
Wah sejak aku study business ni aku dah macam orang yang hargai iklan-iklan
pula. Mari aku kongsikan sikit ilmu business dengan korang, bila kita sebagai 
pengusaha sesebuah perniagaan dan kita ada mengeluarkan produk baru untuk 
dipasarkan cuma ada satu cara produk 2 dikenali ramai dengan membuat
promosi tentang produk tersebut. Maka, barulah produk 2 akan dikethaui 
oelh pengguna luar.. So iklan sanagt penting kepada perniagaan okey macam 
isi dengan kuku gitu...heheh

Tengok aku dah melalut macam2 dah ni nak cerita pasal beruk
aku pergi cerita pasal benda lain pula tak pasal-pasal ilmu perniagaan 
yang aku keluarkan. hiihi (konon nya)
Untuk pengetahuan semua celcom broadband telah megeluarkan 
broadband versi  "MTV WORLD STAGE". Beruk nilah yang 
ada pelbagai warna 2 bukan beruk di tas tadi okey.. no no no
Pelbagai jenis warna beruk ni antaranya purple ( nak yang ni please mak! ),
biru,hijau dan turqoise. Dekat beruk ni ada gambar-gambar rockers taw ( suke suke )
Bila tengok beruk yang comel-comel belaka ni rasa nak gigit je takit bila dapat beli
benda alah ni bukan aku dok online tapi dok usap beruk ni tiap-tiap hari.
Confirm akan jadi nyawa aku akulah selepas handphone and lappy yang comel ni.

Oh! Oh! terlupa psssttt, asyik sangat aku menaip dengan miss lappy ni sampai lupa
nak tunjuk rupa beruk-beruk yang pelbagai warna 2.

Belilah sementara tengah buat promosi bayaran serendah RM48 sebulan . 
Bayaran yang berbaloi2 laju pulak 2 time online dan yang paling penting beruk ni
tersangat lah comel sampai aku rasa nak gigit-gigit je dengan gigi arnab aku ni
( hoi hoi bulan puasa lapar sangat ke sampai beruk pun jadi santapan)

Nak tahu lebih lanjut tentang broadband celcom terbaru ni boleh lah lawati 
web khas klik disini  .

P/s : Online2 tu jangan lupa komen blog wanie okey ... 


Thank You
=.=

Short Entry



Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru



Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali


Wah best kan lagu ni... Adakah aku dah buat keputusan yang betul n pasti
gerak hati aku katakan ye aku patut lakukan walau apa pun terjadi
Doa kan aku buat keputusan yang paling terbaik okey..

P/s : cinta hakiki cinta bersama yang Esa...Selamat Berbuka Puasa

Harimau Malaya vs Singapura

PENJAGA gol Malaysia hanya mampu melihat bola sepakan pemain Singapura, Qiu Li 

menerjah gawang pada perlawanan kelayakan Piala Dunia 2014 (Zon Asia) antara 

Malaysia dan Singapura, baru-baru ini. - Foto Fariz Iswadi Ismail

Assalamualaikum ...

Oh! hangat betul perlawanan bola sepak baru - baru  ni , semua surat khabar jadi kan
tajuk utama harimau malaya mengembek singapura mengaum hebat..
Kesudahan perlawanan yang pertama singapura menjaring gol 5-3 itu pun
sebelum berakhir perlawanan ini, malaysia menjaringkan gol 3-4 tapi masalah
teknikal harimau-harimau malaysia menyebabkan singapura 
memenangi pusingan ini

Harimau Malaysia jangan risau okey, ada satu lagi perlawanan di Bukit Jalil
so semua penyokong harimau malaya belilah tiket untuk memeriahkan lagi 
perlawanan itu dengan sorakan dari peminat-peminat bola..
Jaringkan gol banyak2 jangan bagi peluang singapura mengaum 
biar dia mengembek pula okey.
Nak tahu lebih lanjut informasi terkini Harimau Malaya klik sini .
Malaysia No One !
GO GO MALAYSIA!

P/s : anda jangka sapa yang menang kali ni??tinggalkan komen yee...

THANK YOU
=.=

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

Santai Bersama BEN ASHAARI

Assalamualaikum semua...

Wah pertama kali ni wani join segmen BEN ASHAARI .
Sebenarnya segmen kali ini betul2 buat aku berkenan betul 
iyelah bertukar-tukar link bersama bloggers lain boleh merapatkan kita semua kan.
Lagi pun apa salahnya kita join segmen ni kita semua pun melakukan
benda yang sama kan iaitu berblogging..

Bila bertukar link ni bolehlah kita selalu komen-komen di blog
yang kita dah list 2 kan. Tak gitu.

Kepada sesiapa yang nak menjadi bloglist blog saya silalah tinggalkan komen.
Jangan segan-segan dan malu-malu lah sebab aku mengalu-alukan
korang semua..

Jangan lupa list kan blog wanie di blog korang juga ok.

Cepat okey segmen ni tutop pukul 10 malam ini.!

CEPAT CEPAT CEPAT JOIN!

THANK YOU
=.=

Indifference

What happens when your words mean nothing to someone? When you pour your heart out: feelings after feelings, secrets after secrets, allowing yourself to be vulnerable yet no one seems to care? Your words are tossed aside, your feelings remain unacknowledged and you stand there exposed having revealed yourself to someone who will not remember, will not nurture, prize or cherish your emotions like they should be …

Kuantan Kemarau Teruk

Assalamulaikum Semua...
Baru je updated tapi masih ada lagi yang mahu aku kongsi kan
kepada reader yang lain dan kalau ada peminat setia blog aku terima kasihnya
terima blog aku yang tak seberapa sangat ni.

Okey kuantan kemarau teruk??
Alkisah yang sebenarnya penduduk kuantan yang kemarau bukan negeri hitan putih ni
sudah semestinya cuaca yang tidak menentukan sekarang ini
menyebabkan sekejap panas sekejap hujan.

Tapi pada ketika ini hujan tak muncul2 yang selalu menemani hari adalah panas
Hari-hari panas macam ni boleh terbakar kulit orang kuantan,
 ke negeri lain pun mangalami keadaan yang sama??
Apabila cuaca agak panas aktiviti luar sukar dijalankan kerana berkemungkinan akan 
menyebabkan penyakit seperti demam panas, batuk, selsema dan sebagainya .


berpeluh betul ni.. orang kuantan ni...hahah
Aku masih ingat lagi paper keluaran utusan yang ada mengeluarkan artikel
mengenai "Terik Matahari Membawa Penyakit". Oleh itu, perkara ini bukanlah seseuatu
yang perkara yang tidak penting sebagai masyarakat yang sentiasa berjaga2
dengan perubahan cuaca di negeri kita janganlah terlalu alpa
 dengan membenarkan anak-anak tuan,puan, kakak , abang
bermain diluar kerana ianya sengat bahaya untuk kesihatan kanak-kanak.
Tambahan lagi antibodi mereka masih lemah berbanding dengan kita..


Ceewahh macam doktor pakar je aku bercakap. Ini satu nasihat bukanlah saje2
 aku keluarkan enrty ni. Berdasarkan artikel 2 banyak juga penyakit
 yang boleh kita dapat bila terkena terik matahari ni.
Nak tahu sila baca entry ni sampai habis.  

Melalui artikel antara penyakitnya ialah 'Kejang akibat kepanasan (heat cramps)',
 'Lesu akibat panas (heat exhaustion)', dan 'Strok panas (heat stroke)'. Bukan itu je, 
kita juga mungkin akan hadapi ruam panas, sakit kepala,kering tekak 
( petua mak saya banyak kn minum air masak tak pun campurkan dengan madu ).
 Cubalah buat manalah tahu mujarab ke bolehlah kita kongsikan dengan yang lain.



Apabila cuaca panas ni aku nasihatkan minumlah air sebanyak yang mungkin bagi panas 
dalam 2 keluar. Selain itu, dengan minum air juga boleh menghilangkan dahaga justeru
dapat membasahkan tekak daripada kering so batuk pun payah lah nak datang
( teori sendiri ).


Aku sarankan mandi lah selalu supaya dapat sejukkan badan bagi suhu badan kita
 sentiasa di tahap yang optimum. Mandi ni bukan sahaja dapat manghilangkan panas
malah dapat menghapuskan bau-bauan yang ada pada badan kita.
 Cara mandi yang betul jiruslah air mulai dari kaki baru lah bawa
ke kepala ( insyaallah amalan orang-orang dulu ).
Tapi janganlah korang pergi mandi 2 pagi itu
cari penyakit namanya karang tak pasal2 sakit paru-paru berair pulak.



Musim panas ni no durian lah, makanan seperti ini akan menyebabkan badan anda panas
bila memakan nya. Memang tidak dinafikan sedap tapi lepas 2 terloncat2 kita kepanasan
lain pula aku kalau makan je mesti darah hidung sebabnya panas kan.
( petuanya minum air dalam kulit durian mesti boleh kurangkan panas dalam badan 2 )


duduk dalam rumah jelah okey
Dan yang paling penting kurangkan aktiviti luar, buat apalah pergi jalan2 tengah panas
tak pasal2 muka bertambah hitam dan penyakit pun dapat. Kalau nak keluar tu
pakai lah payung supaya dapat menghindari sinaran panas cahaya matahari.
Pemilihan baju yang sesuai juga penting, oleh itu pilih lah baju yang
mengalir haba serta cerah2 sikit kalau warna hitam 2
janganlah pakai karang lagilah panas.
 Yang pastinya berjalan tengah panas dengan memakai baju berwarna hitam
confirmlah berpeluh2 baju kita 2. hehhehh Jadi tak cantik lah bila keluar tapi berpeluh
so pilihlah warna yang sesuai dengan keadaan cuaca yee...

Itu sajelah tip yang aku ingin kongsikan...
 Oh! Belog Shazwaniey Iskandar's dah habis berceloteh
Jangan main panas taw, dah baca rajin2 lah kongsi tips ni dengan readers yang lain.

Thank You
=.=
f