This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Writing soothes me…

Hello and Assalamualaikum...

I realize now why I write, or feel the urge to write, whenever i’m blue, nostalgic, or depressed… It soothes me. It helps me think clearly. It helps me organize my scattered and jumbled thoughts all knotted into a huge ball of bits from everywhere into somewhat neat and relatively understandable piles.. And sometimes, it even helps me cry. Crying is good, you know. Not all the time though. Just sometimes… When we feel burdened with emotions and thoughts…. Tears help.
”Writing is the best way to talk without being interrupted”. Jules Renard

When I write, I feel calm… I let my emotions go with what I write. There is no one to interrupt me, no one to tell me if i’m wrong, no one to tell me what they think! It’s just me, my pencil, and some blank pages…..

Through joy and through sorrow, I wrote. Through hunger and through thirst, I wrote. Through good report and through ill report, I wrote. Through sunshine and through moonshine, I wrote. What I wrote it is unnecessary to say.- 
Edgar A. Poe

I write down whatever comes to mind at the time, and i’m not talking about blogs. Blog-writing is different for me. It’s a serious matter. But when I write for myself, just my own self, if i’m too happy and can’t contain my feelings, or too sad or depressed.. I write down whatever it is that’s bothering me, I write down the memories where the problem stems from. I write down what I feel…what I think…It helps me sort out my thoughts… And after I’ve written m heart and brain, but mainly my brain, out on the paper…I feel light! I feel like this huge burden has been lifted off of me in form of lead and tears…

Preparation For Vacation

Assalamualaikum 

Wah aku semakin suka mengira setiap waktu,jam,minit dan hari sebelum pergi bercuti ni.
Suka nampaknya aku ni nak pergi bercuti,
 of course lah cuti-cuti Malaysia bersama keluarga
semestinya lah aku gembira jarang2 dapat berkumpul
 macam ni lebih-lebih lagi semua pulak 2 ada. 
Cukup lengkap ahli keluarga aku kali ini tidak ada yang kurang pun.. 
Kalahkan raya pun ada juga iyelah dapat berkumpul macam ni sedangkan
raya pun mesti ada yang tidak ada sebabnya
abang2 aku yang sudah punya keluarga sendiri kena 
bahagikan masa antara sebelah rumah keluarga dan mentua dorang semua.
So, dengan bercuti macam ni dapat lah berkumpul semula,
untuk makluman koranglah keluarga aku ni memang
sudah lama tidak pergi bercuti kemana-mana.
Walauweeehh,sekali cuti bawa satu keluarga dan
yang paling penting kuantiti keluarga aku semakin 
bertambah okey. Wah family besar punyaa!
Percutian kali ini bukan setakat bercuti
 tapi menziarahi kenalan lama abah dan mak aku serta
menziarahi abang2 aku yang berada di sana juga.
( haha macam raja je nak checking rakyat )

Huuureeeyyy, Cuti semakin hampir KLIA semakin dekat di hati
Sebut je pasal percutian mestilah kita mesti prepare beberapa benda penting kan??
Jadi, aku dah mula list kan barang yang perlu di bawa dan tidak perlu dibawa.
Orang kata persediaan awal tu perlu dibuat supaya tidaklah kemas barang last minute, 
haa masa 2 mesti punya ada barang tertinggal lah,tak cukup lah.
Bagi mengelakkan sebarang masalah berlaku aku pun buat check list untuk persediaan awal.. Jom layan check list untuk percutian aku ni.. 

CHECK LIST  !

1.
Mak ,Adik & Abah.. yang lain abaikan sementara waktu..
Ha yang ni penting sangat2 ahli keluarga mestilah cukup, jangan ada yang tertinggal
sudah lah, tak pasal-pasal ada yang dapat tengok kapal terbang je keempunan nak
berjalan2 dengan kami semua..
Tapi kalau tertinggal juga kita 3G okey dapat apa berjalan tapi dari jauh jela..hihihi
So,kalau orang tanya best ke bercuti boleh lah cakap best sangat2 dnegan 3G kita boleh melakukan 
apa saje diluar jangkaan kita dengan sekali clikck kita dapt melihat negeri orang
 ( ayat bagi orang kena tinggal )


2.


Tiket mestilah dah booking lebih awal jangan baru nak beli pulak
kalau baru nak beli hari tu jugak alamatnya bawa balik semula jela barang2 balik rumah
dan kadang kalanya boleh beli tiketnya tapi dengan harga yang mahal lah doe!
So, percutian kali ini kami naiki penerbangan firefly doe
Firefly ni anak syarikat MAS
apa yang aku dengar2 lah makanan disediakan 
yummy yummy aku akan melantak cukup masa penerbangn 2 nanti..haha 
( agak2 ada pramugara yang hensem2 tak )

3.

Bag luggage ni yang paling penting okey untuk pergi bercuti
Ha, nak travel sesuai lah bawak beg jenis ni tak ada lah nanti kena bimbit beg baju kehulur kehilir
dengan adanya teknologi serba kemajuan boleh lah tarik jee
Baruah gaya pramugari sikit..ahah ewah aku dah mula berangan habis-habisan ;)
Memang bukan wanie lah kalau tak berangan ni..
Ala angan2 mat jenin apa salahnya kannn ~wee

4.






hello hello hello... ni perkara paling penting dalam hidup aku
diibaratkan nyawa kedua aku lah..
tidak ada handphone gelap lah hidup aku...hahah
Act, kalau sesat boleh lah call kan ;)

5.








Haaa, semua perkara di atas antara yang paling penting
tak akan lah tap pakai baju kot. jeans 2 pelengkap diri juga
nanti senang nak bergerak bila pakai jeans then yang paling penting shawl...
Menutup aurat itu yang penting ;)
semua gambar diatas just search dekat mr google ok

6.








7.





walau dimana jua anda berada solat 5 waktu jangan dilupai okey
So telekung antara barang yang penting untuk travel


Tak ada make up aku rasa kurang berkeyakinan so aku mesti bawa semua keperluan untuk aku di sana
Btw, Travel sangat memerlukan sabun,syampu untuk kemudahan diri sendiri
mana lah thu tiba2 area situ jauh darim kedai so tak payah susah kan diri nak pening2 cari sabun
sebab kita dah prepare dari awal kemungkinan yang akan berlaku..

That all, okey kepada yang ingin bagi pendapat tentang keperluan travel ni boleh lah
comment2 di sini manalah tahu ada apa2 yang tertinggal masih boleh di masuk kan lagi
dalam beg luggage 2 yang besar punya 2..hihi

Thanks You
=.=

Selamat Hari Ibu, Mak

Assalamualaikum =.=

Berturut2 aku updated entry sekarang. Salah satu sebab aku updated of course lah bosan tahap gila2 dah ni sampai kan nak buat apa pun tak tahu dah.
Ini tidak adil lah bagi mak aku kalau pasal Anuar Hadi & Mat Luthfi aku beria updated tapi pasal hari ibu aku lupakan.. Mestilah aku tak lupa bak kata ayat aku sendiri lah "dimana jua ku berada ingatanku padamu sangat mendalam '.

Selamat Hari Ibu Mak =.=

Tanpa mak sapa lah adik di sini.
Mak aku ni segalanya2 bagi aku
haa apa yang segalanya ;)

akan aku senaraikan apa segalanya tu, antaranya ;-

~ tempat nak buat modal shopping
~ tempat berkongsi masalah
~ tempat rakan gaduh ku bertekak itu dan ini
~ tempat aku nak gelak guling2 
~ tempat untuk manja2 expecially time sakit
~ tempat aku nak makan sedap2 ( air tangan mak aku sedap okey )
~ tempat aku merajuk kalau tak dapat apa2 haha ( anak derhaka betul aku ni)
~ tempat aku nak belajar masak macam2
~ tempat mengemas bilik ku dan rumah ku bila aku yang selerak kan 
( eh dulu2 lah sekarang kemas sendiri okey )

Apa-apa pun terima kasih mak dah mengandungkan adik 9 bulan
dah membesar sekali dengan sihat dan yang paling parah berat pun tak nak turun2 dah
ahha  Mak lah mak yang the best dua akhirat .. Amin
Adik selalu doakan yang terbaik untuk mak tersayang
Hadiah apa ek?? Adik tak ada duit tak apa adik ada duit nanti adk belikan apa sahaja untuk mak
ceh beli topup ada pulak.hahah Mak ampunkan anak mak ni

Selamat Hari Ibu, Zaini Binti Sulong ;)
terlalu banyak perkara yang kadang2 tak dapt di tulis dnegan kata-kata sekalipun
Mak adalah rolemodel aku maklum lah bak ke dapur memang berbuih telinga aku ni dengar
mak berleter. So, mak jadi role model aku bila nak memasak.
Masa muda2 dulu mak aku seorang yang cantik badan perrr kalahkan lidi tahu tapi 
aku badan macam penyampu lidi yang di gabungkan banyak2 2 ini semua disebabkan masakan 
mak akulah ni. Jadi mak tolonglah jangan nak samakn badan mak dengan adik lagi..haha
Tapi aku mewarisi rambut mak aku yang panjang dan ikal
Sebab 2 setiap kali gunting rambut ramai yang memuji cantik yang rambut awak 
tak payah buat curve dah semulajadi ;) (bangga doe)

I love u Mak.
Peluk sayang mak..
Okey nak bagi satu lagu khas untuk mak


Hujan : Selamat Hari Ibu

Dengarkan lah lagu
Laguku ini
Ikhlas dari hati... Hanyalah untuk mu

Akulah anak mu
Anak mu yang selalu
Memelukmu... 
Menciummu... 

[Chorus:]
Memang banyak dosa yang telah ku lakukan
Menyakiti dikau ku mohon maafkan

Selamat Hari Ibu... 
Ku ucap kepada mu... 
Walauku jauh disini
Ku harap kau terus menanti kepulanganku
Tuk menemani mu hingga ke akhir nanti
Aku janji... 

Kau tak tahu ku sentiasa bersyukur
Punyai pari-pari iaitu kamu
Ku pastikan agar kau sentiasa bahgia
Ingin ku nyatakan engkau milik syurga

[Chorus:]
Memang banyak dosa yang telah ku lakukan
Menyakiti dikau ku mohon maafkan

Selamat Hari Ibu... 
Ku ucap kepada mu... 
Walauku jauh disini
Ku harap kau terus menanti kepulanganku
Tuk menemani mu hingga ke akhir nanti
Aku janji... 

Selamat Hari Ibu... 
Ku ucap kepada mu... 
Walauku jauh disini
Ku harap kau terus menanti kepulanganku
Tuk menemani mu hingga ke akhir nanti
Aku janji...

Mak dengar lah okey. ;) Nak nyanyikan nanti sumbang pulak.hahah
I Love You, Mak =.=

P/s : Kasih sayang seorang ibu tak ada yang sama dengan seribu kasih sayang yang lain. Hargailah mereka kerana tanpa mereka sapa lah kita di dunia ini ;) Kepada yang tiada ibu sedekah lah al-fatihah kepadanya mudah-mudahan roh-Nya dirahmati di sisi Allah. Amin 

Thank You
=.=

Oh! Demam Korea Kembali

Assalamualaikum

Kembali lagi nak hapdated blog aku ni.. Sebelum aku mulakan entry kali ni aku sememang nya manusia yang masih muda dan sedang belajar di sekolah walaupun umur semakin tua. ( tua eh tak aku muda okey). Alhamdulillah midyear exam selesai so rasa kurang lah sikit beban di dada ni. Seperti kebiasaannya, kalau exam je bermula semua lah mesti akan hidap 'demam exam" haha. Jangan ingat AF9 je boleh demam orang yang tengah study ni pun boleh demam jugak. Bukan itu je, kalau lah diumumkan minggu peperiksaan bermula dada turun naik turun naik je sesak bukan main lagi ah maklumlah ilmu ni masih kurang itu yang debar lebih. Tapi apakan daya terpaksa juga tempuh demi mengejar cita2 aku. Doakan saya okey.

Perghh aku dah pusing jauh ni cuba lihat title
 tak ada kena mengena langsung dengan title entry kali ini..
Bese lah 2 penuls yang berhemah menag suka pusing jauh dulu karang dah nak habis
tenaga baru lah nak mulakan cerita yang sangkut paut dengan entry..
Ini lah perkara biasa yang berlaku kepada semua penulis blog kan.
Bagi akulah memalut ni adalah untuk panaskan enjin n idea kau untuk menulis blog..
 So, nak dapatkan entry yang panjang
korang ceritalah apa2 pun sampai lah nak dekat2 tenaga dah memang tak larat
korang bukalah cite yang berkaitan dengan title entry 2. Selamat mencuba okey!

Begini al-kisahnya, aku ni sememangnya meminati
 drama korea dari dulu lagi tapi masih terkawal lagi lah 
then tak adalah obses sangat dengan korea2 ni cuma kalau
drama or filem dia memang lah kau layan habis..
Now, aku kembali khatam kan beberapa drama korea.
 Antara drama yang paling best aku layan Boys Over Flowers.
 Haa,pelakon dia ada 4 orang lelaki muka memang dah kalahkan Remy Ishak..haha
(berangan jee aku ni) . Pelakon drama ni terdiri daripada Lee Min Ho, Kim Hyun Jung,
Kim Beom, Kim Jun and yang menyerikan lagi drama ni of course lah Ku Hye Seon.

hensem kan .. sabar sabar...
Nak tahu jalan cerita dia macam mana ?? Aku akan bagi sinopsis boleh lah korang view di bawah ;)

Sinopsis Boys Over Flowers

It is about the adventure (or misadventures) of an average girl calledGeum Jan Di, whose family owns a dry cleaning store located near the luxurious and well known Shin Hwa College. Jan Di meets the four richest and most spoiled boys known as the F4. After somemisunderstandings, she is admitted into that school on a swimming scholarship. Jan Di tries to avoid any type of relationship with the F4 because those that go against them will be targeted and their school life would be a hell. But despite all her efforts she will star a war with de leader of the F4, Goo Joon Pyo, who little by little will fall in love with Jan Di and that will start a love triangle, because Jan Di is in love with Yoon Ji Hoo.

Copy and paste dekat Cover CD 2 jee.. 


   

She is a hard worker, a fighter, a persistent girl and although she is somewhat awkward and a bit silly to the studies, she do anything to help others and always gets what she proposes.
She is the protagonist if this drama.



He is a spoiled boy, who comes from a very influent and rich family and he thinks he can have everything he want. He is a guy with little patience and a big ego, but it becomes a very funny with their ideas and whims. And he can be very, very cute when he shows his tender side.
He is the person who fall in love with the protagonist.


He is the most lonely from the F4 and he is Jan Di first love. At first he is not interested, but when Jan Di falls in love with Joon Pyo, Ji Hoo seems to fell something towards the girl. He is very sweet with her and she considers him a very important person but he is no longer the person who loves. 


He is the third member of the F4 and he is the Casanova of the group. It is a great genius in pottery, ceramic work, with which he has won money and admiration. This boy who is always smiling has a love story with Jan Di's best friend Chu Ga Eul. Even thought his charismatic personality is heart is very hurt by his father and his first love. Hi is the person who is always ready to help Jan Di and Joon Pyo with their trouble relationship.


He is the fourth member of the F4 and he is roll is the less important in this drama. Woo Bin is the son of the president of the Mafia, from there his rank and money, but he is not proud of his family "work". He's a really good boy that is willing to help his friends in any situation. His the title of being the "Prince Song" is helpful in some cases. He is also a playboy like Yi Jung


Sangat suka lah dengan cerita ni, bagi aku menarik plot cerita ni sebab berjaya 
buat aku nangis ( emosi lebih ), boleh buat aku ketawa pun iye jugak... haha
Asik tersenyum jeeromantik sangat. Dari cerita ini juga aku dapat belajar erti kehidupan.
Lagu dalam cerita ni apa kurang nya semua best2 lah mendayu2 bila dengar..
So aku rasa kalau korang nak beli cerita ini tak rugi..
Apa tunggu lagi marilah membeli CD ni pastikan yang original...

P/s : Selamat menonton.. Anywy bagilah pendapat korang pasal cerita ni or kongsi2 drama korea yang best2 dengan wanie ;)

Thank You =.=

Anuar Hadi & Mat Luthfi... errr Sape 2??

Hello dan Salam Satu Malaysia ;)

Aishh bertalu-talu pulak aku menghupdated belog hari ini. Ketagih dah ni dengan dunia belog yang aku cipta sendiri. Of course jari jemari aku begitu mulai selesa dengan lappy kesayangan aku ni menaip pun bukan main laju lagi tapi apa pun disebabkan idea yang mencurah-curah aku menulis juga belog,salah satu sebabnya bagi menghilangkan sedikit stress pada malam sabtu yang begitu membosankan untuk aku tanpa keluarga di sisi...
Ecehh tanpa keluarga di sisi bila keluarga di sisi aku sibuk terperap dalam bilik untuk cover kan tidur aku sepanjang berada di hostel yang menghadapi masalah tidak puas tidur... Aku memang akan mementingkan tidur lebih dari segalanya lah paling kurang habiskan masa dengan ber-sms.. Biasalah jarang-jarang guna handphone bila depan mata guna lah dengan sepenuhnya.. ;) 

Okey lah untuk entry aku kali ni macam promote kan orang pula.. Adakah ini satu jenayah pemerdagangn manusia?? Tidak okey saje nak memperkenalkan hamba allah ini yang telah menarikkan dirinya dengan menggunakan vlog erti kata lain video blog...Ha tengok, dengan sengajanya aku dah jadi promoter yang tak bertauliah la pulak. haha Dari title entry aku kali ini korang dah boleh teka kan aku nak cerita pasal sapa kan?? So, jangan hang buat tak tahu pulak aku ketuk kepala korang nanti baru hang taw sapa aku...ahha
Anuar Hadi?? Mat Luthfi?? Sapa dorang berdua ni ?? Dari yang aku tahu lah dorang berdua ini dari kedah yang berlajar di Sdney, Australia.. ouchhh muka dorang boleh tahan la orang kata manis 2 ada.... hahah Haa jangan nak menggatal dulu okey pantang aku sebut handsome sedap mata memandang mulalah 2 nak search dekat google.. Tahu dah taktik korang semua dah basi lah taktik ni..

Okey aku mula kan dengan Anuar Hadi just click dekat nama dia 2 untuk melihat blog anuar hadi.... Terbaik lah dia ni..kalau korang nak tahu dia ni lah yang buat video pasal bahasa yang dipanggil bahasa rempit / ada yg panggil bahasa CUTE?? Sebabnya diaorang akan tambah huruf W dibelakang ayat yg diaorang nak tulis,selalunya bahasa macam ni digunakan dalam FACEBOOK,TEXT,CHATBOX,MYSPACE dan sebagainya..Oppss dan sebagainyeww...hehehe..(ala-ala anuar hadi dah) Seriously cara dia cakap BI memang bagus anyway Anuar Hadi ni amik TESL so tak pelik lah dia punya BI bagus dan meletop2.  Muka dia pulak okey demi pembaca aku akan search juga gambar anur hadi ni..


Taraa tengok bibir dia macam nabil raja lawak kn??
 Agaknya orang bibir macam 2 memang pandai melawak kot.heheh




 Ini antara video anwar adi yang aku selalu layan ;)






Mat Luthfi?? Sapa pulak 2. Ada banyak blog yang dah update tentang Mat Luthfi ni, advance dari aku lagi kadang2 yang updated pasal dia ni sampai kan segala hal privacy nak korek. Chill lah, hal dalam selimut dia tak payah kita peduli tapi hal vlog dia mari kita cari .. ;) Pastu kalau senang2 dan yang mana tengah stress 2 boleh lah terus singgah kat vblog Mat Luthfi90 ni di YouTube. Okey masa start je vlog dia ni mesti gelak guling2 lah tengok dia ni melawak..Apa yang aku tahu lah Mat Luthfi ni student di Australia rupanya. Dari information yang aku dapatlah umur dia 21 Tahun, ornag kedah haa sebab 2 lah dia cakap loghat sana. Dan yang boleh nampak sangat2 dari Mat Luthfi ni suka kan band Hujan. Single kot ..... errr tak pasti lagi muka dia ni boleh tahan lah -.-

Antara vlog yang selalu aku layan dan video yang selalu orang view juga, mari aku upload kan untuk korang so selalu lah kena layan video ni okey ;)


Yang ni lawak gila lah... hari2 tengok mesti gelak punya sampai rasa nak tercabut anak tekak aku ni
haahha


wahh peminat anuar hadi ke mat luthfi ke band hujan ni?? 


jiran baru ;)


Both of them superb but i choose Luthfi.

Apa kata anda??

P/s : Sapo pandai melawak 2 boleh lah berjinak-jinak dengan Vlog so tak payah masuk raja lawak pun boleh famous apa?? 

Thank You 
-.-

Report On Success

Assalamualaikum =.=

Apa jeling2 belog aku yang semakin cantik dan berseri2 ni maklumlah entry semakin hari semakin bertambah2. Suka2 bila ilham mencurah2 sampai kan banyak benda nak tulis pun tertinggal2. Ejaan lagi lah tunggang langgang tapi masih boleh control..Hey korang,bangga jap aku dengan kejayaan diri sendiri.. Eh bukan-bukan kejayaan bersama yang lain juga.Mesti ada yang tertanya or tade tertanya2 itu tak kisah lah aku just nak bagi tahu korang something, hmmm laporan aku terpilih untuk presentation di Matrik Gambang pada tahun 2011... Tarikh diabaikan sementara waktu sebabnya aku belum pasti bila tarikh yang sepatutnya. Manalah tak bangga nya kitaorang memang dah cuba sehabis baik menyiapkan laporan 2 tiba-tiba terpilih pulak daripada 115 laporan sastera kami di antara 34 laporan yang terpilih di seluruh negeri pahang .Waaaa hebatnya! hahah Stop berangan.. 

Masa Datin Genga selaku guru penyelaras pra-u memberikan sedikit taklimat dan mengumumkan kumpulan yang berjaya ke peringkat seterusnya, berdebar-debar jugalah nak tunggu tajuk laporan kumpulan aku sambil bermonolog "agak-agaknya terpilih tak??" Akhirnya kedengaran sayup-sayup tajuk kumpulan aku diumumkan aku pun bangun dengan bangga sekali sebagai wakil kepada kumpulan...Tepukan tahniah diberikan kepada kumpulan aku, walaupun tengah sarat dengan midyear exam berita ini cukup memberikan kami puas dan rasa berbaloi2 setelah berusaha keras menyiapkan Research & Development kumpulan kami dan akhirnya kami berjaya untuk ke peringkat yang seterusnya. 

Thanks juga dekat teacher yang berikan support yang mendalam  kepada kumpulan kami. Of course untuk Cikgu Rahmat yang banyak membantu kami semasa menjalankan kajian tentang penduduk orang asli. Family,Kawan-kawan or yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsug terima kasih banyak2 kami ucapkan;) Wah macam nak tulis penghargaan dah ni.hahha ter over pulak tapi yang penting ikhlas.

So, selepas midyear kami akan cuba untuk betulkan apa yang patut pada report 2, setting balik slide yang banyak 2 bagi sedikit sebabnya masa terlalu singkat, cara percakapan kami yang terlalu laju macam kereta api perlu di slowkan macam naik basikal je..haha (kata cikgu zaleha), kedudukan kami, abstrak perlu dibetulkan lagi, nak buat persediaan untuk pameran pasal research group kitaorang lagi... Fuhhh banyak benda yang perlu dibuat. Ayu &Anish terima kasih sebab kita saling bekerjasama dalam menyiapkan report ni. Ayu thanks juga sebab jadi wakil aku dan Anish di petempatan orang asli. Kami janji kali ini kami ikut kau pergi sana untuk temubual dan ambil barang bukti tentang pendidikan masyarakat orang asli di kampung paya bungor! Advance kan tajuk research kitaorang ;) Apa yang penting kerjasama! Insyaallah kami boleh.

Okey kepada kumpulan yang tidak terpilih tidak bermaksud korang tak hebat or tak bagus. Semuanya sama, then good job sebab korang pun dah hantar laporan dengan jayanya bukan buat kerja separuh jalan dan korang 'present' peringkat sekolah juga dah cukup baik. Kepada kumpulan yang berjaya,buat lah yang sehabis baik, kita daripada sekolah yang sama sudah tentu kami akan sokong antara satu sama lain.

Selamat membaca dan berikan sokongan kepada kami yee =.=
f