This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Harimau Malaya vs Singapura

PENJAGA gol Malaysia hanya mampu melihat bola sepakan pemain Singapura, Qiu Li 

menerjah gawang pada perlawanan kelayakan Piala Dunia 2014 (Zon Asia) antara 

Malaysia dan Singapura, baru-baru ini. - Foto Fariz Iswadi Ismail

Assalamualaikum ...

Oh! hangat betul perlawanan bola sepak baru - baru  ni , semua surat khabar jadi kan
tajuk utama harimau malaya mengembek singapura mengaum hebat..
Kesudahan perlawanan yang pertama singapura menjaring gol 5-3 itu pun
sebelum berakhir perlawanan ini, malaysia menjaringkan gol 3-4 tapi masalah
teknikal harimau-harimau malaysia menyebabkan singapura 
memenangi pusingan ini

Harimau Malaysia jangan risau okey, ada satu lagi perlawanan di Bukit Jalil
so semua penyokong harimau malaya belilah tiket untuk memeriahkan lagi 
perlawanan itu dengan sorakan dari peminat-peminat bola..
Jaringkan gol banyak2 jangan bagi peluang singapura mengaum 
biar dia mengembek pula okey.
Nak tahu lebih lanjut informasi terkini Harimau Malaya klik sini .
Malaysia No One !
GO GO MALAYSIA!

P/s : anda jangka sapa yang menang kali ni??tinggalkan komen yee...

THANK YOU
=.=

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

Santai Bersama BEN ASHAARI

Assalamualaikum semua...

Wah pertama kali ni wani join segmen BEN ASHAARI .
Sebenarnya segmen kali ini betul2 buat aku berkenan betul 
iyelah bertukar-tukar link bersama bloggers lain boleh merapatkan kita semua kan.
Lagi pun apa salahnya kita join segmen ni kita semua pun melakukan
benda yang sama kan iaitu berblogging..

Bila bertukar link ni bolehlah kita selalu komen-komen di blog
yang kita dah list 2 kan. Tak gitu.

Kepada sesiapa yang nak menjadi bloglist blog saya silalah tinggalkan komen.
Jangan segan-segan dan malu-malu lah sebab aku mengalu-alukan
korang semua..

Jangan lupa list kan blog wanie di blog korang juga ok.

Cepat okey segmen ni tutop pukul 10 malam ini.!

CEPAT CEPAT CEPAT JOIN!

THANK YOU
=.=

Indifference

What happens when your words mean nothing to someone? When you pour your heart out: feelings after feelings, secrets after secrets, allowing yourself to be vulnerable yet no one seems to care? Your words are tossed aside, your feelings remain unacknowledged and you stand there exposed having revealed yourself to someone who will not remember, will not nurture, prize or cherish your emotions like they should be …

Kuantan Kemarau Teruk

Assalamulaikum Semua...
Baru je updated tapi masih ada lagi yang mahu aku kongsi kan
kepada reader yang lain dan kalau ada peminat setia blog aku terima kasihnya
terima blog aku yang tak seberapa sangat ni.

Okey kuantan kemarau teruk??
Alkisah yang sebenarnya penduduk kuantan yang kemarau bukan negeri hitan putih ni
sudah semestinya cuaca yang tidak menentukan sekarang ini
menyebabkan sekejap panas sekejap hujan.

Tapi pada ketika ini hujan tak muncul2 yang selalu menemani hari adalah panas
Hari-hari panas macam ni boleh terbakar kulit orang kuantan,
 ke negeri lain pun mangalami keadaan yang sama??
Apabila cuaca agak panas aktiviti luar sukar dijalankan kerana berkemungkinan akan 
menyebabkan penyakit seperti demam panas, batuk, selsema dan sebagainya .


berpeluh betul ni.. orang kuantan ni...hahah
Aku masih ingat lagi paper keluaran utusan yang ada mengeluarkan artikel
mengenai "Terik Matahari Membawa Penyakit". Oleh itu, perkara ini bukanlah seseuatu
yang perkara yang tidak penting sebagai masyarakat yang sentiasa berjaga2
dengan perubahan cuaca di negeri kita janganlah terlalu alpa
 dengan membenarkan anak-anak tuan,puan, kakak , abang
bermain diluar kerana ianya sengat bahaya untuk kesihatan kanak-kanak.
Tambahan lagi antibodi mereka masih lemah berbanding dengan kita..


Ceewahh macam doktor pakar je aku bercakap. Ini satu nasihat bukanlah saje2
 aku keluarkan enrty ni. Berdasarkan artikel 2 banyak juga penyakit
 yang boleh kita dapat bila terkena terik matahari ni.
Nak tahu sila baca entry ni sampai habis.  

Melalui artikel antara penyakitnya ialah 'Kejang akibat kepanasan (heat cramps)',
 'Lesu akibat panas (heat exhaustion)', dan 'Strok panas (heat stroke)'. Bukan itu je, 
kita juga mungkin akan hadapi ruam panas, sakit kepala,kering tekak 
( petua mak saya banyak kn minum air masak tak pun campurkan dengan madu ).
 Cubalah buat manalah tahu mujarab ke bolehlah kita kongsikan dengan yang lain.



Apabila cuaca panas ni aku nasihatkan minumlah air sebanyak yang mungkin bagi panas 
dalam 2 keluar. Selain itu, dengan minum air juga boleh menghilangkan dahaga justeru
dapat membasahkan tekak daripada kering so batuk pun payah lah nak datang
( teori sendiri ).


Aku sarankan mandi lah selalu supaya dapat sejukkan badan bagi suhu badan kita
 sentiasa di tahap yang optimum. Mandi ni bukan sahaja dapat manghilangkan panas
malah dapat menghapuskan bau-bauan yang ada pada badan kita.
 Cara mandi yang betul jiruslah air mulai dari kaki baru lah bawa
ke kepala ( insyaallah amalan orang-orang dulu ).
Tapi janganlah korang pergi mandi 2 pagi itu
cari penyakit namanya karang tak pasal2 sakit paru-paru berair pulak.



Musim panas ni no durian lah, makanan seperti ini akan menyebabkan badan anda panas
bila memakan nya. Memang tidak dinafikan sedap tapi lepas 2 terloncat2 kita kepanasan
lain pula aku kalau makan je mesti darah hidung sebabnya panas kan.
( petuanya minum air dalam kulit durian mesti boleh kurangkan panas dalam badan 2 )


duduk dalam rumah jelah okey
Dan yang paling penting kurangkan aktiviti luar, buat apalah pergi jalan2 tengah panas
tak pasal2 muka bertambah hitam dan penyakit pun dapat. Kalau nak keluar tu
pakai lah payung supaya dapat menghindari sinaran panas cahaya matahari.
Pemilihan baju yang sesuai juga penting, oleh itu pilih lah baju yang
mengalir haba serta cerah2 sikit kalau warna hitam 2
janganlah pakai karang lagilah panas.
 Yang pastinya berjalan tengah panas dengan memakai baju berwarna hitam
confirmlah berpeluh2 baju kita 2. hehhehh Jadi tak cantik lah bila keluar tapi berpeluh
so pilihlah warna yang sesuai dengan keadaan cuaca yee...

Itu sajelah tip yang aku ingin kongsikan...
 Oh! Belog Shazwaniey Iskandar's dah habis berceloteh
Jangan main panas taw, dah baca rajin2 lah kongsi tips ni dengan readers yang lain.

Thank You
=.=
f