This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Kuantan Kemarau Teruk

Assalamulaikum Semua...
Baru je updated tapi masih ada lagi yang mahu aku kongsi kan
kepada reader yang lain dan kalau ada peminat setia blog aku terima kasihnya
terima blog aku yang tak seberapa sangat ni.

Okey kuantan kemarau teruk??
Alkisah yang sebenarnya penduduk kuantan yang kemarau bukan negeri hitan putih ni
sudah semestinya cuaca yang tidak menentukan sekarang ini
menyebabkan sekejap panas sekejap hujan.

Tapi pada ketika ini hujan tak muncul2 yang selalu menemani hari adalah panas
Hari-hari panas macam ni boleh terbakar kulit orang kuantan,
 ke negeri lain pun mangalami keadaan yang sama??
Apabila cuaca agak panas aktiviti luar sukar dijalankan kerana berkemungkinan akan 
menyebabkan penyakit seperti demam panas, batuk, selsema dan sebagainya .


berpeluh betul ni.. orang kuantan ni...hahah
Aku masih ingat lagi paper keluaran utusan yang ada mengeluarkan artikel
mengenai "Terik Matahari Membawa Penyakit". Oleh itu, perkara ini bukanlah seseuatu
yang perkara yang tidak penting sebagai masyarakat yang sentiasa berjaga2
dengan perubahan cuaca di negeri kita janganlah terlalu alpa
 dengan membenarkan anak-anak tuan,puan, kakak , abang
bermain diluar kerana ianya sengat bahaya untuk kesihatan kanak-kanak.
Tambahan lagi antibodi mereka masih lemah berbanding dengan kita..


Ceewahh macam doktor pakar je aku bercakap. Ini satu nasihat bukanlah saje2
 aku keluarkan enrty ni. Berdasarkan artikel 2 banyak juga penyakit
 yang boleh kita dapat bila terkena terik matahari ni.
Nak tahu sila baca entry ni sampai habis.  

Melalui artikel antara penyakitnya ialah 'Kejang akibat kepanasan (heat cramps)',
 'Lesu akibat panas (heat exhaustion)', dan 'Strok panas (heat stroke)'. Bukan itu je, 
kita juga mungkin akan hadapi ruam panas, sakit kepala,kering tekak 
( petua mak saya banyak kn minum air masak tak pun campurkan dengan madu ).
 Cubalah buat manalah tahu mujarab ke bolehlah kita kongsikan dengan yang lain.



Apabila cuaca panas ni aku nasihatkan minumlah air sebanyak yang mungkin bagi panas 
dalam 2 keluar. Selain itu, dengan minum air juga boleh menghilangkan dahaga justeru
dapat membasahkan tekak daripada kering so batuk pun payah lah nak datang
( teori sendiri ).


Aku sarankan mandi lah selalu supaya dapat sejukkan badan bagi suhu badan kita
 sentiasa di tahap yang optimum. Mandi ni bukan sahaja dapat manghilangkan panas
malah dapat menghapuskan bau-bauan yang ada pada badan kita.
 Cara mandi yang betul jiruslah air mulai dari kaki baru lah bawa
ke kepala ( insyaallah amalan orang-orang dulu ).
Tapi janganlah korang pergi mandi 2 pagi itu
cari penyakit namanya karang tak pasal2 sakit paru-paru berair pulak.



Musim panas ni no durian lah, makanan seperti ini akan menyebabkan badan anda panas
bila memakan nya. Memang tidak dinafikan sedap tapi lepas 2 terloncat2 kita kepanasan
lain pula aku kalau makan je mesti darah hidung sebabnya panas kan.
( petuanya minum air dalam kulit durian mesti boleh kurangkan panas dalam badan 2 )


duduk dalam rumah jelah okey
Dan yang paling penting kurangkan aktiviti luar, buat apalah pergi jalan2 tengah panas
tak pasal2 muka bertambah hitam dan penyakit pun dapat. Kalau nak keluar tu
pakai lah payung supaya dapat menghindari sinaran panas cahaya matahari.
Pemilihan baju yang sesuai juga penting, oleh itu pilih lah baju yang
mengalir haba serta cerah2 sikit kalau warna hitam 2
janganlah pakai karang lagilah panas.
 Yang pastinya berjalan tengah panas dengan memakai baju berwarna hitam
confirmlah berpeluh2 baju kita 2. hehhehh Jadi tak cantik lah bila keluar tapi berpeluh
so pilihlah warna yang sesuai dengan keadaan cuaca yee...

Itu sajelah tip yang aku ingin kongsikan...
 Oh! Belog Shazwaniey Iskandar's dah habis berceloteh
Jangan main panas taw, dah baca rajin2 lah kongsi tips ni dengan readers yang lain.

Thank You
=.=

13 comments :

  1. Dekat mana mana pun tengah panas, tp durian tuh tak boleh tinggal, hahah. Tak boleh makan siang2 buta, malam2 buta pun jadilah. Aha :DD

    ReplyDelete
  2. emm walaupun kemarau panas kat tempat len, KL sentiasa hujan,


    tak pun mendung, dari awal tahun, KL da kalahkan taiping utk kekerapan hujan


    Moga Kuantan bakal hujan ta lama lagi, amin~

    ReplyDelete
  3. ekin : durian 2 sedapkam. yummy yummy

    insyallah wani pun doakan hujan dekat kuantan ni tak tahan dah panas sangat... =)

    ReplyDelete
  4. kalau panas dalam takboleh makan durian laa, bg la kt org yg boleh makan, contonhye kat sini hee :D

    ReplyDelete
  5. mumu : eh blh lah skit2... kesian dekat wanie keempunan nanti nk makan durian.. mumu kita kongsi2 lah durian ni... boleh??

    ReplyDelete
  6. mmg skrg nie musim panas kan..
    byk minum air je..hihi

    ReplyDelete
  7. tie : btl kena byk minum air masak... thanks ya komen

    ReplyDelete
  8. kat kelantan hujan panas la. huhu

    ReplyDelete
  9. asha : pantai timur memg musim pans kot..kalau hujan memg masyuk lah..sejuk je rasa nyaa..heheh

    ReplyDelete
  10. saya dah masukkan link blog anda di bahagian 'JOM TUKAR LINK pt 2 :)'

    ReplyDelete
  11. atika farha : thanks yaa saya dah list kan awk

    ReplyDelete
  12. miss_eny : yap saya org kuantan... ;)

    ReplyDelete

f