This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

It’s Emotions, not Thoughts….

Hello blogger's.
Have you ever felt like you have a lot to say, but when you start thinking about what it is on your mind, nothing clicks. You don’t understand what it is that’s occupying your mind. What is it that fills it up so that you feel like everything will overflow! It’s emotions, not thoughts…that can make you feel that way.

Got a Problem?

Hey Friends and Assalamualaikum..


A nice reminder I received from a friend (may Allah reward you). Thought it’d be beneficial to share it with others.

Five Reasons why Allah uses problems

The problems you face will either defeat you or develop you – depending on how you respond to them. Unfortunately, most people fail to see how Allah wants to use problems for good in their lives. They react foolishly and resent their problems rather than pausing to consider what benefit they might bring.

Here are five ways Allah wants to use the problems in your life:

1. Allah uses problems to DIRECT you.
Sometimes God must light a fire under you to get you moving. Problems often point us in a new direction and motivate us to change. Is God trying to get your attention? “Sometimes it takes a painful situation to make us change our ways.”

2. Allah uses problems to INSPECT you.
People are like tea bags…if you want to know what’s inside them, just drop them into hot ever water! Has God tested your faith with a problem What do problems reveal about
you? “When you have many kinds of troubles, you should be full of joy, because you know that these troubles test your faith, and this will give you patience.”

3. Allah uses problems to CORRECT you.
Some lessons we learn only through pain and failure. It’s likely that as a child your parents told you not to touch a hot stove…. But you probably learned by being burned. Sometimes we only learn the value of something… health, money, a relationship.. .. by losing it. “It was the best thing that could have happened to me, for it taught me to pay attention to your laws.”

4. Allah uses problems to PROTECT you.
A problem can be a blessing in disguise if it prevents you from being harmed by something more serious. Last year a friend was fired for refusing to do something unethical that his boss had asked him to do. His unemployment was a problem – but it saved him from being convicted and sent to prison a year later when management’s actions were eventually discovered. “You intended to harm me, but God intended it for good…”

5. Allah uses problems to PERFECT you.
Problems, when responded to correctly, are character builders. God is far more interested in your character than your comfort. Your relationship to God and your character are the only two things you’re going to take with you into eternity. “We can rejoice when we run into problems…they help us learn to be patient. And patience develops strength of character in us and helps us trust God more each time we use it until finally our hope and faith are strong and steady.”

Here’s the point:

God is at work in your life – even when you do not recognize it or understand it.

But it’s much easier and profitable when you cooperate with Him.

“Success can be measured not only in achievements, but in lessons learned, lives touched and moments shared along the way”

Allah Knows Best…

Berperang Dengan Study dan Exam

Assalamualaikum

Sorry okey beberapa hari ini aku tinggal kan macam 2 je bloggie ni
disebabkn jadual yang padat dan tak ada masa nak menulis macam2.
Rindu betul nak menulis sampai kan aku termimpi-mimpi blog aku yang cute
miut ni (eceh perasan lebih) .

Firstly aku nak ucapkan hari malaysia kepada semua warga malaysia
tak kira yang duduk di malaysia or jauh di perantauan mesti ada
sikap cinta kan malaysia okey. Kalau tak ada buang negara je..
Wah banyak berita yang menggembirakan nya rakyat malaysia iyalah
cukai prepaid ditangguhkan, gaji kerajaan mahupun swasta
dinaikan 15%.. Najib mansuhkan ISA sudah amacam
rakyat sudah berpuas hati ke.
Btw, bagi aku tak kisahlah siapa yang tadbir negara janji negara kita aman
dan damai bukannya perperang macam negara-negara luar.
Berita ringkas dari bernama OH! SHAZWANIEY! heheh
Hambik kau berita baik punya, sebagai rakyat isu seperti ini mesti kita
amik tahu even surat khabr kita suka baca.


Hooooii tajuk entry aku pun tak boleh blaa berperang dengan study dan exam.
Pada 12/9/2011 bermula semua pelajar stpm berperang sesama sendiri
untuk menghadapi trial stpm.Wah bukan main meriah nya dewan aku di susun
rapi dari angka giliran pertamahingga giliran akhir sekali, bila tengok meja dan kerusi
 dah di susun rapi darah memang boleh naik denyutan jantung dupppp je
masa tu punyalah takut. Habis semua doa aku baca nak hilangkan rasa gementar.

So far sudah bebrapa hari ni tak ada exam jadi aku study dengan begitu tekun subject
perniagaan at least dapat banyak principle kali ini sudah memadai buat aku.
Sambungan exam pada hari rabu ni pulak subject sejarah dan perniagaan pada hari
yang sama pulak 2, makk aii orang yang buat jadual exam ni tak pernah nak
ambik tahu pasal tangan-tangan pelajar bakal penat menulis segala fakta dan huraian
yang ada untuk kedua-dua subject ni.
So sila ambik berat pasal tangan kami!

Bila dah exam ni aku kena lah fokus pada study n exam sebenar yang bakal tiba
Waktu sekarang ni semakin hari semakin cepat berlalu.
"Waktu kemuncak untuk pelajar buat latihan"
Inilah ayat kebanyakan cikgu, aku mengakuinya sendiri inilah masanya
untuk mengejar apa yang ketinggalan di belakang.
Doakan kejayaan aku dan rakan-rakan okey supaya
boleh mneghadapi exam dengan tenang kerana semuanya yang
dilakukan kerana ALLAH S.W.T yang menyuruh umatnya sentiasa
menuntut ilmu. Aku juga berharap suatu hari nanti aku dapat menggapai segulung
ijazah untuk dubuat kenangan bersama keluarga.
Amin.....




Thank You
=.=


P/s : study + rajin + sikap + doa = kejayaan yang cemerlang. Insyaallah

Kata keringat mentor kepada mentee nyeeew

Assalamualaikum...


Wah indahnya bila berada di rumah bebas melakukan apa je.
Siang2 aku kehulur kehilir paling kurang main cuit -  cuit dengan bibik.
Ha bibik ni sensitive bahagian pinggang bila aku cucuk pinggang dia
 confirm dia menjerit sebab geli.

Sambil aku duduk terperap dalam bilik dan study malam tadi.
Aku imbas kembali kata-kata cikgu kepada ku.
"Kenapa awak nak berundur sebelum tiba masanya untuk awak pergi"
Kata - kata ni sebenarnya sangat bagi kesan dalam hati aku
walaupun pada mata kasar aku seorang yang tak kisah apa orang nak kata
tapi janji aku bahagia dan suka apa yang aku buat sudah memadai bagi aku.

Sambil berborak dan bincang apa yang tak kena dengan aku
aku dapat merasakan cikgu mendefinisikan aku sebagai seorang yang ego.
"Awak tahu dorang lebih baik kan so apa kata apa yang awak tak faham
awk tanya dorang buang ego jauh2"
Hambui cikgu suka hati je kan saya memang ego tapi bab tanya-tanya ni
saya ada juga tanya kadang-kadang tapi tak selalu lah sebab nya malas  kot
lebih suka tanya bila aku sangat memerlukannya je.

Okey lepas 2 cikgu merisik lagi, aku tak boleh dalam subject apa.
Bila aku jawab apa lagi cikgu terus bagi nasihat yang kedua.
"Awak jangan tak study terus subject 2 at least exam nanti biar ada pointer,
pointer sangat membantu awak masuk IPTA"
Kadang dalam subject yang satu ni aku buat juga latihan hafal formula2 yang ada
tapi aku memang tak boleh bawak.

Apa lagi sebelum sesi tamat cikgu berikan aku tips untuk study masa exam nanti.
Alhamdulillah aku cuba lakukan untuk exam kali ini aku boleh jawab dengan senang
cuma aku tak boleh kalau dibebel sangat.

P/s : dengarlah nasihat orang tua sebabnya orang tua lebih makan garam dulu berbanding kita 
       yang masih muda ini

Kepanasan di siangnya, Kegelapan di malamnya juga

Assalamualaikum semua..

Wah rindunya nak menulis dan menatap bloggie.
Bayangkan aku terpaksa berpisah dengan blog ni buat seketika kerana
tengah beperang dengan buku-buku untuk trial STPM.
Memang terasa rindu nak menulis panjang-panjang kat sini.

Apa yang gelap then apa yang panasnya.
Tajuk habis hot dah tapi entry dia mestilah lagi hot bukan itu je aku yang 
terkena ni pun memang lagi hot + spicy lagi.
Alkisahnya tengah saya menghadap laptop untuk view soalan trial dari negeri lain
sambil bermalas-malasan di atas katil tiba - tiba jee
elektrik terputus.Satu dorm tak ada elektrik memang gelap lah habis.


Nak kata nampak muka or lubang hidung pun tak nampak.
Dalam dorm masa 2 ada yang dah tertidur then yang masih berjaga 2
terjerit-jerit lah sebab terkejut. Habis je aku view soalan trial past year aku terus 
shutdown kan laptop terus tidur di bilik yang gelap gelita 2.
Ambik batal tutop mata 2 tudir sebab berani-berani takut nya banyak.
Aku kena lah berani sikit sebab bff aku yang sorang 2 memang penakut 
kalau dua-dua dah takut sapa nak jadi heroin nya.. haha

Kitaorang tidur dekat dorn 2 pun sebab ramai orang kalau tak ada orang jangan harap aku tidur 
situ mampus kitaorang berhijrah ke bilik lain.
Keesokannya pula. still same tak ada elektrik disebabkan hari ahad besoknya
hari persekolahan kena bangun awal kan so bila tidur tanpa ada lampu 
of course lah akan terlajak punya untuk tidak menyulitkan lagi keadaan
satu dorm berhijrah ke bilik lain.

Apa lagi lah aku dan bff berhijrah ke dorm lain juga.
Yang adanya katil kosong di atas, mak ai tidur aku tak lena 
sebab takut jatuh dari katil, nak memanjat ke atas katil pun jadi satu hal.
Pada masa nilah aku bersyukur aku punya katil dibawah yang tak memerlukan aku
untuk memanjat dan terjun jika mahu turun dari katil 2.

Pada hari isnin aku balik awal dari student yang lain sebab minggu exam jadual balik 
awal dari biasa apa agi seronok lah tapi bila balik2 je tekan suis still same.
Kepenatan membataskan dari segala-galanya terlena aku sampai ke petang.
Sedar-sedar je petang 2 dah ada elektrik, bersyukur sungguh sebabnya penyiksaan
dari kegelapan dan kepanasn dah berakhir.

Akhirnya boleh tidur lena di katil sendiri.

P/s : TNB tolong jangan makan gaji buta okey.


f