This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

This Song For My Mom

Assalamualaikum and Hello

I'm  start blogging with a new task for my subject is Fundamental Of Media Writing. 
Sir Razlan told us to write a blog about a song. What a song? 
I'm choosing Number One For Me By Maher Zain song.
Some may ask why should be this song. Yeah I love this lyrics so much but why?
Because this song can make me miss my mom!
I will explan in this entry but before that you have to feel this song first.
So, here's the lyrics. Hopefully my lovely readers can read and understand 
what this song want to tell us. So let's start singging with me!


i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through
mama now i'm here for you

for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it's time for you to rise
for all the things you sacrificed

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

and now i finally understand
your famous line
about the day i'd face in time
'cause now i've got a child of mine

and even though i was so bad
i've learned so much from you
now i'm trying to do it too
love my kid the way you do

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

there's no one in this world that can take your place
oh, i'm sorry for ever taking you for granted, ooh
i will use every chance i get
to make you smile, whenever i'm around you
now i will try to love you like you love me
only god knows how much you mean to me

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

the number one for me
the number one for me
the number one for me
oh, oh, number one for me


So, does the lyrics powerful n meaningful with the 
whole life right? I just heard this song and it was soooo wonderful !
Which part can inspires me? This part of course for me...

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

(This my favourite part)


 Oh mom I really miss you so much mom.  I feel and understood this song,
remembering what i've done to my mom who sacrifice everything to grow me as now,
 make me cry so. If I have strenght and will from Allah,
 I want to sing this song to my mother and start do what your mean in this song.
Subahanallah, Allah give this song to a lovely person to 
awaken us as a human in this earth.

Love my mom may Allah bless you.When hearing this part always make the
 listener's heart become calm and excited because I always remember all 
moments about my mother. Actually, sometimes I cry when I listen to this songs
 I dont know why maybe I'm afraid of losing my mother. 
I do not want to think of  life without mom 
its really a hurt feeling as I know. The best partner I ever had in My Life. 
No one can replace her. She's the best gift from Allah to me.
She is an amazing cook, and that’s not just coming from her family.
 Many comment on how good her food is. They know this because she loves to
 have people over for dinner or parties.


 Through this song I was able to get what 
I feel toward's my mother. My mother would serve me well, 
but as a child I always feel less of love given to me.
I'm really thankful because all my wishes my mother would give.
I'm about to cry while I'm writing this entry because my mom so kind to me but 
I always make trouble with you mom. My dad always said I'm a playful 
child because my siblings always hear his advice but me always make thing 
if want to do so.

My mother always said that I have to be like my brother's and sister to get
to the university. Now when I'm in college my mother told to strive for mom.
I will mom! Throughout my growing up years my relationship with my mom
 was very ambivalent. There were times in my teen years when I felt that
she was too harsh and strict with me, that I almost hated her.
We usually talked mainly extended to what's cooking,
what to cook and how to cook it. She is very easy-going,
but she requires obedience.

 So, we all know how to take orders with a good attitude. 
She taught us common sense, so we know what orders not to take, 
and also how to not take them kindly. So as not to offend.
She encourages us with everything we do, and shows us that we can do 
anything if we set our minds to it. Because of what she’s shown me,
 I don’t think I will ever be afraid of what the future may hold.
At her age, I want her to enjoy her time doing what she wants without putting
 any stress at all on her health and emotions. I wish I could still do a lot of things
 together with my mother but at the moment, her health is my number one priority.
There are also so many things my self wish for my mother but first and foremost,
 I wish for Allah's blessings to be bestowed upon her.

I just want you know mom I love I love I love you so much. 
Who am I without the mother's. So this song really make me regret because 
always make you worried about me. Lastly, I love u mom ever end! Thanks Maher Zain ;)

P/s :  I believe many people only have good intentions when it comes to showing their love,
         appreciation and respect to their mothers.

Thank You
=.=

Vacation Again

Apa kena mengena dengan bantal ni? Apa ni? Haa kena tunggu lah wani updates post yang ada dalam draf ni untuk korang view n komen je.. Hehe salam jumaat semua 😄

Almost perfect …

Assalamualaikum..

I read something on Twitter and it got me thinking. Shocking, I know but watcha gonna do? So, back to my thinking before it goes haywire.
Why do people want a perfect romance? The thing about perfect, well, it’s easily ruined. One mistake, one bad call, one fight and poof perfect is gone! And then for the rest of your relationship, you are going to run after thatperfect. Perfect relationship is frustrating, tiring and most importantly, it is a myth. People perceive it to be perfect but it never really is. Why?
You can’t value something you have never lost. You will not learn to compromise if you have never had a fight. You will not respect if you don’t understand. And my friend, you cannot truly love if you don’t have it in you to accept someone with ALL their flaws. And guess what? Everybody is flawed!

You want the wait, the fight, the chase. You want arguments and yelling matches. You want sacrifices, and pain. You want to get hurt and bleed willingly. You want to love deeply without ever wanting anything in return because you don’t know any other way. I know you are wondering why would you want all this crap in your life? Well, you see, if you had to fight to be with the one you love you’ll be too afraid to lose them again. You won’t grow as a couple if you never fight and work out your issues. And, the pain, the hurt, it will bond not your hearts but your souls. You will let go of what you believe is yours because love is unconditional and selfless. The fun part? You will not do all this because you HAVE to, it will come to you so naturally you’ll be surprised. And when this crap phase is over, you’ll be left with something hauntingly beautiful. Love, romance, friendship they are words too conventional, too blah to describe it. You see those old couples in movies fighting and bickering all the time? Exactly. You get my point :-)

Your imperfections make you perfect. You will find your happiness with the person who has the right mix of imperfections. You want a beautiful love story. Real romance, something true. Trust me, you don’t want perfect.

Diari Ramadhan ;)

Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim kita mulakan tazkirah pada hari ni.
Okey disebab kan sekarang tidak terlalu busy macam tahu-tahu je customer
yang disayangi bulan  puasa dok larat den nak melayan demo semua so
duduk pun idok ape lah janji den idok penat.

Seronok tak dah masuk bulan ramadhan, ada yang dah tinggal 2 mesti mengeluh fikir
nak ganti puasa kan. heheh Memang dah dinamakan manusia kan itulah lumrah kehidupan
dah diberi kemudahan tapi tetap mengeluh.

Kalau dulu masa kecik tak nak bulan ramadhan hadir sebabnya tak boleh makan
tapi adakala suka nya sebab macam-macam makan yang sedap terhidang.
Lagi-lagi minta apa pun mesti ibu tersayang tetap akan masak kan.
Alahai itulah nama nya masakan mak tetap no satu dihati anak-anak kan..

Tapi bila umur semakin meningkat rasa tak sabar nak tempuh bulan ramdhan
bila adanya kurang malam-malam mula lah bermonolog dengan diri sendiri.
" Dah besar-besar pun tak ingat dosa lagi ke wanie"
Dosa apa? Mak aii bila nak marah semua benda dah tak ingat ada juga kena makan 
maki free tapi cepat-cepat beristigfar dalam hati mungkin
DIA tak ubahkan aku tapi DIA bagi aku akal untuk berfikir
apa yang baik dan buruk nya. Itulah kehidupan kan dan melalui kehidupan lah
aku cuba memperbaiki diri supaya lebih ke arah kebaikan. 

Dibulan ramadhan marilah kita sama-sama mendekat kan diri pada Allah s.w.t.
Yang malas bersedekah ringan kan tangan bersedekah sebab nya duit kita 2 milik 
ALLAH S.W.T bukan milik kita atau siapa-siapa. Rajin kan kaki berjalan ye 
untuk menuju ke surau, Ringan kan mulut untuk berzikir dan mengaji.
Indahnya islam tapi kita sebagai umatnya selalu menganggapan islam ni terlalu
payah dan banyak pantang larangya. Tapi pernah ke kita bersyukur dengan pantang
larang yang ada kita jadi insan yang mulia di dunia dan akhirat. ;)

Saya percaya semua rumah ada internet kan , di handphone, di dalam hutan sekali
pun internet makin berleluasa tapi kita amal kan apa dengan internet 2?
Banyak nya kebaikan ke keburukan.? Tepuk dada tanya selera kerana
semua jawapan itu ada pada hati kita sendiri...

Entry kali ni saya nak kongsikan satu web yang sangat bermanfaat untuk kita semua.
http://tanzil.net . Apa yang menarik nya web ni kita boleh pilih juzuk, surah yang kita
berhenti baca ketika mengaji sememangnya teknologi dihujung jari tapi 
anda rasa kita gunakan tak teknologi yang ada 2 dengan betul. 
Web ni versi macam Quran. Harap korang
enjoy bila buka web ni lagi-lagi pada bulan ramadhan banyak syafaatnya ;)

Saya tertarik dengan bicara seorang ustaz , pada bulan ramadhan
pada siang dan pagi kita sibuk online untuk memaju kan bisnes dan kesihatan
tapi amalan kita dipandang sepi. Tapi pandai pula diri kita menilai amalan orang lain 
sedang kan amalan kita ni sebenarnya bagus ke? Betul kan apa yang ustaz ni 
cakapkan. Ustaz bercakap pada hujah nya dari kita berbisnes pada
jual baju , jual kuih lebih baik kita berkongsi potongan-potongan ayat dari
kalam allah yang di boleh dipost di wall facebook. Dengan cara ni kita telah 
berdakwah untuk mengajak umat sesama islam beramal dengan ayat suci al- quran.

Ustaz berhujah lagi jika kita menelusuri sirah Nabi Muhammad SAW,
 kita mendapati bahawa Rasulullah amat menitikberatkan ibadat pembacaan al-Quran 
dan mengutamakan ia apabila masuk Ramadan. Ibnu ‘Abbas ra berkata 
“Nabi SAW adalah manusia terbaik, dan Baginda menjadi lebih baik apabila datangnya
 Ramadan ketika Jibril bertemu Baginda pada setiap malam dalam bulan Ramadan
 untuk bertadarus al-Quran. Baginda akan membacanya dengan amat baik
 seperti angin yang bertiup lembut.” (HR Imam al-Bukhari dan Muslim).
 Melalui hadis ini Imam Ibnu Rejab menyatakan disunatkan seseorang itu
 mempelajari al-Quran pada Ramadan di samping mengajak
 manusia lain bersama-sama membacanya dan disunatkan juga untuk memperdengarkan 
bacaan kepada mereka yang lebih elok bacaannya.

Sejujur nya itulah yang terjadi kan?  Kita patut muhasabah diri dari mengejar kan 
bisnes, kesihatan, kecantikan tapi amalan untuk nya kita jadi alpa untuk
melakukannya. Ya Allah bertapa kerdilnya kami dimata mu Ya Allah.
Apa yang dihujahnya sangat memberi kesan pada hati aku yang kudus ini.
Kita penat dengan duniawi tapi rasulullah lebih penat dari kita tidak pernah mengeluh
malah sentiasa mencari keredhaanya tidak kira bila.
Masyaallah ;( 

Renung-renungkan saya amik setiap hujah ustaz sebagai pengajaran buat diri
saya dan diri korang juga okey.

Sebelum undur diri , ada selingan cerita benar di bulan ramdhan.

Acu : una tak puasa pun hari ni
Una : Dengan muka tak puas hati , una puasa lah acu
Acu : Una dah makan banyak pinggan minum air pulak 2 ( nak mengusik )
Una :  Acu tak tahu ke puasa tak boleh makan je tapi boleh minum air, air
kan bagus untuk kesihatan, untuk otak kan..
Acu : grrr budak kecik ni sabo jelah aku..heheheh



Salam Ramadhan ;)

Thank You
=.=

A New Chapter

Assalamualaikum Bloggers..

Ya Allah rindunya saya dengan dunia blogger's tengok rakan - rakan saya aktif menulis
itu ini rasa cemburu pulak. Bukan nak pencen jadi blogger cuma kekangan masa 
untuk menulis tapi idea di kepala memang terlalu banyak cuma hari ni dapat muntahkan dalam 
'bloggie' tersayang ni. hehehe

Alhamdulillah macam mana dengan sambutan nisfu syaaban harap semuanya meriah kan
lagi-lagi dengan kita berpuasa dan saling bermaafan. Ya Allah indahnya hidup sebagai muslim
kan. Itulah tanda kebesarannya marilah kita memperbanyakkan lagi amal ibadat.

Pejam celik pejam celik pusing kiri kanan mak aii dah hampir penghujung bulan syaaban 
sudah. Perasaan gembira untuk menempuhi bulan ramadhan sudah terasa 
mana tak nya semua sibuk updated baju raya, kuih raya, sale for ramadhan. errrk
Dah ganti puasa penuh ke? Saya tinggal sehari je nak ganti puasa habis ganti
saya dah merdeka okey. Jangan sibuk nak sale kan macam- macam sampai terlupa
pada kewajipan yang satu.

Minggu ni penghujung minggu pertama untuk bulan julai dah nak masuk minggu kedua
bagi bulan julai ni. Debaran memang sangat-sangat lah terasa sebabnya keputusan 
untuk ijazah akan keluar pada minggu kedua ni. Takutnya bukan main lagi
macam-macam dah difikirkan ni. Tapi aku pegang pada satu prinsip pada usia 
seawal 20-an ini tak kira apa yang berlaku mungkin itu rezeki aku dan aku 
kena hargai dengan rezeki yang allah tentukan. Doakan yang terbaik untuk aku
dan rakan-rakan.

Antara banyak bulan, bulan julai la paling 'best' hee nak interframe kan diri lah pulak rasa. 
Bulan ni bulan teristimewa untuk aku even belum sampai lagi 19 Julai aku tetap 
rasa dah tua 20 an boleh dikatakan tua ke? haha Awalan untuk menjadi tua lebih tepat kan.
Tapi jiwa aku tetap muda-muda selalu. Sempena hari muda ni aku harapkan hidup aku
dilimpahi rezeki dan diredhainya di-sisinya. Harapkan jodoh yang terbaik dan sedap mata
memandang sudah ler.. Insyaallah..

Disebabkan memang terlalu busy, nanti saya akan updated lagi bloggie okey..


P/s : Ya, Allah permudahkan lah segalanya. Aminn ;)

Thank You
=.=

Our body tell us how to live…?!


We have two eyes and one tongue, which means we need to look twice and speak once.

We have two ears and one mouth, which means we need to listen more than we talk.

We have two hands and feet, and one stomach, which meeans we need to work twice as much as we eat.

We have two major brain parts, left and right, and one heart, so we shhould think twice but trust once.

Isn’t it amazing that our body parts remind us of how we should live?


Think about it…..

Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda

Assalamualaikum
Salam sayang buat semua bloggers ;)

Wah dah lama dah tak menaip untuk bloggie aku ni. Berhabuk tak?
Tak apa hari ni aku akan sapu-sapu sedikit habuk yang ada 
dalam bloggie tersayang ni.
Terima kasih juga tak terhingga kepada pembaca bloggie saya ni
tak kira dari malaysia or luar negara aku sangat terharu. *perasan ke apa ni ? ;)

Hambui keeelas kau wani sejak dapat result dan cuba ceburi
bidang perniagaan ni busy memanjang. Apa yang dibusy kan pun aku tak tahu.
Makan,tidur online, layan customer tersayang betul2 buat diri aku terasa busy
kadang-kadang aku akan cakap pada diri sendiri "kau nak berjaya
kau kena kuat dengan apa pun dugaan bangkit dari kegagalan 
pasti ada jalannya "

Beralih pada entry kali ni
 Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda?
Jawapannya adalah, Allahlah yang akan memberi jalan keluar orang yang
mengalami kesulitan ,menolong orang yang dizalimi, memberi pentunjuk kepada
orang yangs esat dan meringan beban yang yang mendapat cubaan.
Aku selalu  berpegang pada satu matlamat hidup iaitu niat apabila kita
hendak melakukan sesuatu perkara. Niat yag betul sudah pasti 
ianya diredhai oleh - Nya. 

Dari pengalaman hidup jika aku terdetik sesuatu yang ingin dihajati 
aku akan niat kerana- Nya. ALLAH S.W.T  itu maha mendengar dan 
mengetahui keikhlasan seseorang  umatnya lambat atau cepat itulah rahsianya.
Sememangnya dia lah maha yang Esa dari segala-gala Nya.

Sejak aku mencebui diri dalam perniagaan online bersama kawan baik ku
sering berulang alik kuantan-kl-kuantan untuk satu hari suntuk
untuk urus kan stock barang. Jadi karenah manusia di luar sana semua nya
diluar jangkaan kita sendiri. Seperti yang kita ketahui negara kita
tak selamat seperti dulu lagi kes penculikan ,rogol semuanya keganasan
berlaku diluar jangkaan kita terutamanya bagi golongan wanita yang sangat terdedah 
pada bahaya ini.

Jadi akan ingin share kan something kepada readers dari pengalaman hidup 
aku sendiri yang copypaste dari nasihat mak tersayang.
Mak aku selalu nasihat pada aku nak pergi mana-mana jangan
keluar dengan tangan kosong je kita ni perempuan. Bagi lelaki pun
boleh gunakan masa kita berada diluar. Bila
kita diluar yang melindungi kita adalah ALLAH S.W.T.

Sebelum pergi kemana-mana mak aku akan cakap
"adik baca 3 Kul dan Ayat Kursi untuk melindungi diri kita dari 
bahaya dan ancaman dunia ".
Ya itulah yang dilakukan oleh aku sekiranya aku berada diluar tanpa
ditemani keluarga. Alhamdulillah even rasa sedikit takut tapi aku yakin
dengan ayat-ayat suci Al- Quran aku yakin aku dilindungi nya.

Jadi jangan runsing atau takut-takut kita kena yakin pada nya.
Selagi kita berpegang pada yang satu insyaallah hidup kita akan 
selamat dan sudah pastinya sebagai anak perempuan duduk sejauh mana pun
kita infrorn pada mak kita untuk pergi kemana-mana.
Kerana doa seorang ibu sangat mustajab even mak kita cakap
hati-hati lah insyaallah ALLAH S.W.T akan permudahkan urusan kita kerana
doa seorang ibu dan doa dari hati kita yang kudus.

Baru-baru ni aku naik bas dan sangat rasa tak selesa dengan seorang 
pakcik ni tangan nya ditepi tingkat betul-dekat dekat dengan seat alu dan tangannya
hampir mengenai lengan ku sebab seatnya belakang ku sahaja.
Ya allah pada sapa lagi untuk aku meminta pertolongan aku berdoa dalam hati 
baca ayat 3 kul dan kursi dan berdoa agar tangan pak cik ni dijauhi dari lengan ku.
Selepas selesai doa aku pusing untuk menjeling sedikit tangan ditepi ku 
bertapa terkejutnya aku selama 1 jam tangan tak beralih akhinya tangan itu
dah tak ada berhampiran lengan ku. ALLAH S.W.T itu maha mendengar dan tak rugi kalau
kita berdoa kepada nya ;)  ketika itu juga aku mengucapkan syukur kehadrat ilahi
kerana aku tahu allah mendengar doa hamba nya ;) Alhamdulillah.
Apa lagi aku boleh tidur dengan lena lah sebab dah tak risau lagi setelah kepenatan 
seharian tawaf  Jalan Tar.

Okey selamat membaca dan beramal ;)

Thank You
=.=

Wordless Wednesday #2~ Purple in the road



P/s : Mulakan perjalanan dengan niat yang betul dan sentiasa berdoa untuk diredhai olehnya
        sepanjang perjalanan .. Amin

Thank You
=.=

PEACE

It is when promises are created
To be willingly accomplished
It is when I see tears dropping
from those eyes showing
Euphoria and serenity in multitude
Singing, dancing with the company of fortitude
It is when I look at the mirror
Without the flashback of any horror
Of those situations of the oppressed
Which my eyes have witnessed
Rather I see in my reflection
An honest icon of satisfaction
It is when I glare at a piece of art
Molded by an adventurous heart
It does not need to speak its words
Just by looking at it makes me feel I should
Appreciate stories even those untold
Those people even though unmet
It is when I step outside my home
After calamity and disaster fate has shown
Still they open doors to love again and have fun
Even some precious things are gone
They spread love in every part of the neighborhood
Give everyone the chance of being understood
It is when there is no one else with me
To check every game I play
Still I write poetry at night
With just a lamp of light
And prayers that family is alright
Although they live away from my sight
It is when I see people smile
Without distaste on their eyes
Genuine laugh of whimsical jokes
From them to us, their folks
Their brethren whom they greet
Even after every quarrelsome meet
It is when I go for a run early morning
The skies still covered with gray
Every meter forward sweat drips out from my skin
Embracing fitness as I cope from pain
Of every memory that is mean
This is how I see peace
When I see everyone is at ease

Salam Maulidur Rasul


Assalamualaikum...


Ini merupakan post yang pertama dari saya untuk tahun 2012 ini.
Saya ambil kesempatan ini mengucapkan Salam Maulidur Rasul kepada
semua umat islam tidak kira yang berada di Malaysia mahupun di luar negara.
Insyaallah kalau tidak ada aral melintang saya kan updated kan satu post untuk 
readers semua. Saya terpaksa ambil mood lebih untuk menulis hari ini
mungkin ianya disebabkan gaya tulisan saya agak kaku tapi saya cuba juga untuk
menulis entry kali ni.

Pada waktu persekolahan di semua sekolah di malaysia pelajar muslim akan disuruh
berarak untuk berselawat ke atas nabi ianya merupakan satu program yang
 sangat baik untuk menyambut hari maulidur rasul.
Beratur mengikut kelas dan berjalan keliling sekolah sambil berselawat 
dengan sepenuh hati. Apa yang saya boleh katakan saya sangat rindukan 
waktu persekolahan.. Ya allah dalam tak sedar umur saya sudah menginjak 
20 tahun bermakna 20 tahun saya patut mensyukuri  Allah s.w.t masih memanjang kan 
umur saya. ;) Alhamdulillah ...


Bismillahirrahmaanirrahim.Allahumma shalli ‘alaa sayyidina muhammadin 
wa’alaa aali sayyidina muhammadin shalaaatan daa-imatan mustamirratan taduumu
bidawaamika watabqa-ka watakh-ludu bi-khuludika walaa-ghaa yata
lahaa duuna mardhaa-tika walaa jazaa-a liqaaa-ilihaawamushallii-haa
ghaira jannatika wannazhri ilaa waj-hikal karimi.

Artinya:Dengan menyabut nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.
Ya Allah,limpahkanlah rahmat pada junjungan kami Muhammad dan kepada 
keluarga junjungan kami Muhammad ,rahmat yang kekal dan terus-menerus,
ia kekal karena kekekalan-Mu,ia tetap karena ketetapan-Mu,
ia langgeng karena kelanggengan-Mu.Tidak ada ujung baginya tanpa keridlaan-Mu.
Tidak ada balasan bagi pembacanya dan memintakan rahmat selain 
surga-Mu dan melihat wajah-Mu yang maha mulia.


Marilah kita sama-sama berselawat ke atas nabi junjungan kita. Amin

P/s : Selamat membaca dan beramal....

Thank You
=.=

Contributions to Failure



We plan, we promise, and we begin. We do this again and again. We aim for the moon and end up mid-air. Why do we fail? The way I see it, failure is rarely because of lack of resources or opportunities. It’s more because of spiritual or psychological reasons, or simply because it’s not meant to be.

The first thing that came to mind when I started thinking about it was that we often fail because as we near the finish line, we relax, and eventually lose sight of purpose. And when we lose the initial purpose for which we started in the first place, the flame goes out, we slow down, and then fail or achieve lesser than expected.

Then of course, there’s lack of belief or the weakness of it. We make a plan and believe it possible, but with doubtful hopes. The doubt slowly kills the belief, and even if we go on trying, this affects our efforts. It stops us from taking leaps that could actually benefit our purpose more than anything else. It stops us from doing our best.

There are several other factors that contribute to failure. Lack of self-discipline, pessimism and procrastination are often the causes too. No matter how brilliant our plan, if executed with poor discipline, it is bound to fail. Discipline of personality is of utmost importance when it comes to success., whether it be worldly success or eternal. Pessimism and procrastination are stepping-stones to failure. We step on one, the other is bound to follow. Together they contaminate our energy and take us all the way to failure.

Whatever the causes of failure, we all know it is not a bad thing. It paves the way for success, it teaches us what we needed to be taught before we succeeded. It gives us a chance to improve ourselves, make ourselves stronger. But often, we begin to feel very disappointed after we fail at something and that is only natural. We just need to tell ourselves to get up and try again. It’ll be better this time. Even if we fail again, it’ll be a better failure than the last one.
f