This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Bye bye 2013!

The last morning of 2013 today …

You were a good year … kind enough to teach me quite a bit of lessons that I shall remember for as long as I live =P I think I have changed A LOT in the past six months but it’s all for the better inshaAllah :’)

Thank you Allah Ta’ala for helping me through situations that I was sure were going to break me. They would have had You not made it easier for me and given me patience. You made me much much stronger than before.

Thank you Allah Ta’ala for helping me understand why people do the things they do, so that it became easier to forgive them and move on with my life.

Thank you Allah Ta’ala for blessing me with this amazing amazing family who are always there for me, supporting me and never missing an opportunity to bring a smile on my face. I am reminded time and time again how I always take them for granted but I will try and be a better sister, a better daughter in the future. And I hope and pray that I never ever, EVER be the cause of their pain. Ameen.

Thank you Allah Ta’ala for the wonderful surprises throughout the year and the moments of perfection and pure happiness that I will always remember and cherish.

Forgive me, Allah Ta’ala for all my sins, my mistakes, big or small that I made intentionally or unintentionally. Syukur Alhumdulillah for everything that you gave me even when I wasn’t worthy of it.

O Allah! Keep me under Your Guidance and Protection always, and grant me that which is beneficial for me in this world and the next Ameen. And with that in mind, I am ready for you 2014.

Forgive me whoever is reading this, if I hurt you, indulged in any backbiting against you or caused you any sort of pain, harm or inconvenience. I hope all of you have a great and prosperous year ahead =)

Teringin Nak Jadi Kak Ton

Hey peeps!
Its been a while!

I dont know how to start. I cuma nak cakap beberapa hari ni memang ada penyakit. Tak lah kronik mana cuma penyakit mengidam nak jadi lawa. Hambek confirm korang nak muntah hijau baca entry aku kali ini. Mohon jangan disita blog kesayangan ni sudah! Seriously aku tak tahu kenapa tiba-tiba ada perasaan macam ini. Mohon dijauhkan sifat riak untuk jadi lawa.  kahkahkah



Lawa ke tidok kak ton sekarang.?
Melepak lepak putih kulit kak ton. kau hader?

Kalau dah kawin tidur sebelah laki muka putih melepak macam ni mahunya laki lari terjerit-jerit " mak mak nak balik rumah mak, dah tak nak gatal kawin muda sebab dekat rumah ada hantu kak ton!! " hahaa Datang dah lawak kambing dari lombok. Maybe sebab bibik balik lombok lama sangat jadi tak ada kawan untuk dengar aku joke macam biasa so blog nilah terpaksa menadah telinga ayat lawak bodoh dari wani. 

Okay semua dah tengok tajuk? Nak cerita ni tentang produk bagus vommm baaabom meletop punya kalah lah semua produk terlajak laris haaa sekali tangan ku terlembut terbuai-buai i nyah sebab laris sangat. Produk kak ton haruslah memang korang tak nak pandang terus bila tahu pasal produk terbaik dari ladang ni.


What!!! kau sapa nak cakap produk terlajak
laris aku macam ni! kau sapa? kau sapa?
Diam lah diam.

Al kisah nya aku ni bukan nak tunjuk rajin ke apa tapi memang sejak dua menjak ni suka sangat mengemas rumah sambil belek-belek lah juga barang yang dikemas tu. Tengah kemas bag mak aku atas katil huishhh terbuntang mata iolls dalam bag tu ada macam-macam produk kesihatan. Produk terlajak laris, segala terlajak lah ada dalam bag mak aku ni. Kalah bag doraemon dah ni. Kalah farmasi dah ni oii.. kikiki So, apa lagi aku belek lah ubat - ubatan dalam bag doraeman kuasa sakti mak iolls tu kan. Ermm vitamin E dari produk terbaik dari ladang kot ni. Awatlah mak tak makan langsung ni sebab hati berkobar-kobar mengidam nak jadi cantik kan, aku pun ambil lah ubat tersebut.


bag doraemon magic ala farmasi mak kita punya!
rasa nak cantik dapatkan bag doraemon ni macam2 pun ada

Dah mintak izin semua dari mak aku nak ambil ubat tu untuk jadi hak milik kekal. Terkedek lah berjalan sambil bawa produk terbaik tu masuk bilik, nampak kan nak menakluki produk terbaik dari ladang ni sorang ni. Dasar anak derhaka! hahah Uishh mana ada pun bawa masuk bilik je tapi kalau mak nak makan datang lah makan dalam bilik iolls ni. Dijamin free of charge.kuikui

Dalam bilik pun sambil pegang produk ni sambil fikir ubat ni untuk apa eh. Takut juga mana tahu main makan je sebarang produk, kang aku terkena sawan gajah ke mata terbuntang ke atas ke haa sapa nak bertanggungjawab. So nak mengelakkan terkena sawan gajah aku pun google lah pasal produk ni. Dah agak pun kalau dah produk terbaik dari ladang confirm lah ubat ni terbaik dari sawah kan.

Produk terbaik, super glowing super flawless
super putih melepak macam tepung gandum!

 "Oooo boleh buat muka putih melepak lepak dan awet muda"

"Eerrkkkk boleh hilangkan parut di muka dan badan"

"Wwaaaahhhh boleh dijadikan sebagai masker semulajadi"

"Uuishhhhhhhh boleh buat kulit dan rambut jadi sihat, cantik & lebat"

"Maaakk oii boleh buat muka flawless dan glowing lah"

Bagusnya produk ni. Tekezutt boboi, terbeliak boboi 
 Memang kalah lah first lady malaysia.. opss
Lepas ni muka aku je jadi perhatian dari cincin berjutes jutaa tu
kahkahkah

Memang dasar perangai macam oggy mudah terpengaruh satu peratus dengan review dekat google ni. Malam tu aku yang macam oggy ni pun jalankan misi untuk buktikan produk ini terbaik macam dalam google tu. Maklum lah seperti yang korang dah sedia maklum memang aku mengidam nak jadi lawa macam kak ton kan, so aku teruslah ambil sebijik ubat tu setiap malam selama sebulan. Ambil ubat tu sebiji setiap malam okey. Korang jangan over nak makan 4 biji setiap malam pulak haa mahunya overdos hilang lawa berkain kapanlah korang. Kak ton memang tak boleh nak bertanggungjawab, tapi amalan korang lah yang mampu bertanggungjawab kalau dah masuk kubur nanti.. haa takut tak takut tak. 

Nak lawa macam mana pun solat jangan lupa ye mak jemah sekalian. Solat tu tiang agama, air wudhuk tu lagilah mampu buat muka kita ni nampak berseri-seri. Ha tak percaya korang try lah confirm tarak tipu punya! 

Amacam cantik tak kak ton. macam comel je
macam cantik je macam nak sepak je. eh!
Alhamdulillah selama sebulan aku makan produk tu muka aku semakin putih. Kulit aku ni jenis cepat berminyak so bila dah makan produk ini kulit aku langsung tak berminyak dah. Tapi yang paling best bila makan produk ni korang dah tak payah guna camera 360 sebab kulit memang akan flawless dan glowing gila gila gila kau! Terbaik lah dari ladang! Sekarang pergi mana pun, aku memang tak pakai make up langsung. Haa korang berani ke keluar rumah tanpa pakai make up macam aku ni kalau still tak berani lagi silalah makan produk terbaik dari ladang ni.

Nak makan macam mana kalau tak tahu produk apa?

Ha produk yang aku makan tu daripada produk shak shak shakkk SHAKLEE! Nama supplement yang aku makan tu pulak Vita-E Complex. Sumpah supplement terbagus, terbaik, tercomel, tervaaavoommm di abad ini. Sekali makan nak lagi, sekali cuba nak repeat beli lagi. Kalau nak beli produk terbaik dari ladang ni silalah beli dengan kak ipar iolls ye. Macam mana nak beli produk ni. Senang je korang call je kak ipar i tu, then terus pergi maybank2u untuk cash deposit, esok lusa pong ping pong ping pos laju depan rumah mean produk tu dah sampai lah. Sekarang ni nak beli apa pun semuanya di hujung jari je.. Tapi kalau dah jenis pemalas dan memang tak suka guna kemudahan di hujung jari boleh juga guna cara magic, call kak ipar aku tu untuk beritahu nak produk apa 4jam lagi sampai lah kakak ipar aku depan rumah korang tapi area kuantan jela. COD area KUANTANESE sahaja ye!!! So gunakan sebaik mungkin kemudahan yang ada tu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam dari produk shakleeee! 

CUBA CLICK DEKAT GAMBAR BAWAH NI
ADA MAGIC! TEKAN LAJU -LAJU OKEY!
Ni lah produk terbaik dari ladang tu! Produk super flawless dan glowing!

Cara nak beli produk shaklee ini silalah ke page Tip Sihat Selalu. Macam-macam jenis supplement ada confirm korang tak kan mengesal guna produk ini! Haa nak cantik kan so better guna produk dari shaklee yang ternyata semua produknya magic vommm vasss kalah semua produk dipasaran.

Kalau nak mudah lagi boleh call terus Puan Ida Fadliza dekat no ni 019-3816167. Kalau tak ada kredit nak call boleh lah guna whatsapp untuk berhubung dengannya. Kalau whatsapp pun tak ada boleh lah cari Puan Ida Fadliza thru facebook. Ida Ifaz nama facebook kakak ipar iolls ni sambil membeli boleh tambah kenalan dekat facebook kan. Baru havoc yeke tidok?  

Kalau tak ada juga telefon,whatsapp, facebook tapi memang nak lawa macam kak ton tu korang boleh lah amalkan ulam ulaman sahaja! hahahaha Thanks lah baca entry kita ni, take care people :)

The Way It Is


When life gives you lemons, make lemonade”

In life, there is no such thing as a “happily ever after.” Life will keep dragging you down and throwing problems at your face. It is just the way life is, one day you’re happy, the next you’re sad. One day you’re here, the next you’re gone. The Stronger person in life, the successful person, is the person who can fight back. The person who never gives up, the person who never agrees to let depression take over. Life has it’s ups and downs, they keep it interesting. Life will keep you mulling over the future and what happens next. No matter what you have, you will always want more.

Why do you think there is a Jannah, a paradise, waiting for us? Because we were patient in this life, and we waited one it’s problems. In the Jannah there will be no problems to mull over, basically it will be our own “happily ever after.” Life is nothing to hold on to, and death is nothing to fear. Know that as long as you have Allah in your heart you will never really fail. Simply because Allah will never let you down, for Allah hates to let down a person who raises his hand to him. Death is nothing to fear, death is like a portal to the afterlife. Where you arrive depends on what you did in this life and how hard you have worked. Hard work is always rewarded. Never loose hope because hope keeps us going! Take care people :')

Who am I?

Who am I

A-lot of people go through life not knowing who they are, without a purpose (going with the flow of events). If you ask them what are they good at they wouldn’t know… It may seem as a good plan but it isn’t where is your own personality? Everybody has something special in them that NOBODY else has, a special talent, you have to find that out. Sit with yourself for 10 minutes today, just 10 minutes out of 24 hours and plan your life… What do you want to be? How are you going to be successful? Which college do you want to enter? Do you have a back up plan if you fail? What am I good at? What is my specialty?

All these are things only you have the answer to and you have to unlock it, going with the flow could seem easy but you will not gain anything, you live –> you die, what will you have achieved? Set a plan for yourself, plan your own future before fate does it for you…

P.S: Don’t forget that you are as unique as your fingerprint

That's All,
Nurul Shazwani Ariffin

ARE YOU STRONGER THAN YOUR PAST?


Assalamualaikum and Hello ;)

Does the past creep you at night? Does the pain the past brought you hinder you from living your life?

Past sins or failures oftentimes took long period of time for us to cope up with. Forgetting may be achieved after few days, months, years but on how we live the length of time healing our wounds is crucial. Coping up should not mean stopping life at the moment and waiting for the wound to cure itself but about acceptance and forgiveness. Acceptance of faults and flaws are what will make you — yourself. On the other hand, forgiveness is what will make you feel genuinely happy.

Having big failures academically not once, but several times consecutively, had been a tough process of acceptance for me. First, I felt I wasn’t deserving enough for the things I want. Second, I thought I was too sinful that I was receiving punishments. Third, I felt I got nothing to be grateful at — I overlooked the countless blessings I’d been receiving.

It took not weeks but years for me to accept myself and my past. There were times I just sat down and stared at the wall waiting for something to happen. But, there were always captivating moments that hit me into the reality that I should not stop from hoping and doing actions. One day, I started to accept myself for who and what I am. There I started to appreciate both my limits and abilities and improve from both throughout the process of moving on.

Forgiveness just followed right after realizing that I am stronger than my past and after being convinced that everything happened was all by the will of Allah (SWT) and was just part of me exploring more about life and growing up into who I am now — stronger and wiser.

Indeed, they are beautiful blessings. They are lessons I won’t ever be able to grasp in years of sitting in a class nor searching Google for life, because they are designed for me to learn in the form of failure, in the form of pain.

Surely you also have months or years of memories you don’t want to remember however no matter how hard you try still they creep you at night. Actually it’s good because you are being reminded that you ought to move on from it not by escaping it but by accepting it.

Knowing that there’s something you need to change and feeling regretful are beautiful signs that actions are really needed. Without these, it may mean that you learnt nothing out from it. So if you encounter these, Says Alhamdulillah!

What you ought to do next is acceptance and forgiveness. It’s not simply telling yourself but it requires days or weeks of actions and perseverance. Also, the process is between you and the Almighty. Always put Allah (SWT) in remembrance towards your quest to a happy life. Make Him the top priority and the reason to move on.

Asking forgiveness from Allah (SWT) is the most important among all. Not forgetting the past could be a good reminder that you have to repent eagerly and to ask forgiveness. There are sins that are forgotten and may Allah remind them to us so that we get to know how much should we repent more.

Also, don’t lose hope in asking forgiveness of Allah (SWT) because even you feel that your sin is big as mountain, His mercy is bigger than all the valleys of sins in world .

My brothers and sisters, I believe you can move on beyond any horror of the past and fill your present with happiness and gratitude despite all that you have had to go through. Because, Allah (SWT) gave you enough strength to survive any difficulty.

Because, you are stronger than your past. 

Truly By,
Nurul Shazwani Ariffin

Gambar Banjir Teruk Di Kuantan, Pahang

Assalamualaikum ;)

Bulan Disember merupakan bulan cuti sekolah dan juga musim tengkujuh untuk beberapa
buah negeri. Hari ni ramai yang sampaikan maklumat tentang banjir yang berlaku 
di Kuantan, Pahang. Allahu banyak kereta telah tenggelam dalam air gara-gara
paras air yang naik dengan mendadak. 

Pada orang ramai yang berada dalam kawasan yang diramalkan akan mengalami banjir akibat 
hujan lebat, berhati-hatilah ya. Info terbaru juga, pihak PAIP akan membuka empangan kobat dalam masa terdekat oleh itu minta kawasan berdekatan berjaga-jaga. Kepada penduduk kuantan di sekitar Cenderawasih, Permatang Badak, Sungai Isap, Seri Teruntum dan berada dalam limkungan kawasan 
yang rendah diminta mengemaskan barang-barang keraana pada malam ini di jangka air pasang dari
laut akan bertemu dengan air dari Sungai Lembing. Kemungkinan akan berlaku banjir besar. Bekalan
elektrik juga dijangka akan diputuskan. Penduduk kuantan boleh juga mengetahui berita banjir 
terkini di PAGE KUANTAN 









Doa Mohon Dielakkan Dari Banjir


Mari kita sama-sama berdoa pada Yang Maha Esa, pemberi rezeki, Yang Maha Pengasih,
"Ya Allah, hanya pada-Mu tempat kami berserah". ;)

Truly by,
Nurul Shazwani Ariffin

December, I feel obliged to welcome you.

Hello blogger's...

After reading so many posts about December by so many bloggers, I now feel obliged to write one too, even though two days have passed.. So I decided to write about what December means to me. But… Now that  feels plain boring. And to tell you the truth, it doesn’t mean anything particular to me..

Anyhow, I wonder why December is given so much importance! Isn’t it just like November  and October? And January and February and March and August and June, July , May, April? (Have I got them all?)  Oh and September! They’re all the same aren’t they? They’re the months of a year. What is it then, that makes December stand out? Why does it mean so much to the poets? And to everyone else with emotions?

It’s probably because it’s the last month of the year.. And also because because it’s cold.. Weather has a direct influence on us, our moods and our emotions. So, I welcome you, December. You bring back with you some strong memories…

Truly by,
Nurul Shazwani Ariffin

Open Your Eyes


Hello December. Have a great month ahead lovelies. Happy weekend!

19 LESSONS IN 21 YEARS OF EXISTENCE


Hello and  Assalamualaikum..

Now at the 6 a.m I just wanna share something with you, bloggers. I know it's very long but please read it because I wrote it from the deep heart. ;)


1. Strength. There is this strength within us which we do not know until we urge ourselves to bring it out. Not the ability of the limbs to do kungfu or the fierceness in emotions but the strength to hold on, to keep the belief firm, and to change for better. Our control over our desires and those forbidden is the strength not everyone can reveal out from themselves.

2. Oddity. We do not have to abide with the trend of fashion freaks to exist. Although everything around us embrace change, always adhere to the revelation which took place 1400 years ago even it means being odd, weird, and awkward. It’s actually comforting to be just yourself because you are certain, not to chase everybody’s modern culture which is disturbing.

3. Imperfection. Those people who undergo surgeries are not making themselves representatives of perfection but images of bluffer. Allah hates those who distort themselves in order to be beautiful, but loves those who find beauty within themselves naturally. We cannot hide our real character so do not fake it, you can embrace change for improvements but don’t do it the haram way and to please your co-creatures. We must appreciate Allah’s creations as how He creates them.

4. Failure. Failure is not a sign that you are being punished. It’s not something to be feared, but to be understood. We are being blind with the idea that to be the brightest star committing mistakes is a big NO. We get series of mistakes and failures which actually made us learn a lot of lessons we will never learn without committing those. It’s also blessings. Remember, even stars lose its brightness sometimes but whatever happens, always say Alhamdulillah.

5. Impression. Don’t make the eyes of the people around you your basis of who you are and what you have to be. We should only please the One who created us this beautifully. Make Him our purpose and goal, not anybody else. You will not be beautiful as her, nor she as you. You can only be beautiful you. We only become beautiful by finding beauty in what’s already within ourselves.

6. Contentment. Do not let your lack wear off on you. Do not let the things you don’t have steal your sweetness. Appreciate what you have instead of discrediting it. Contentment is hard to gain but when you choose to focus on the things which you already have, you end up finding more joy, more love and a sweeter smile.

7. Silence. Having quality time alone is the best gift we can give to ourselves. Silent moment that will allow us to reflect on things we have done the entire day. It gives us realizations in our life. It gives us that moment when we are being able to distinguish our faults and good deeds. It’s our responsibility to give ourselves personal time, it’s soothing.

8. Enemy. We sabotage our hard work, betray our belief, and make ourselves depress. Usually, we are the biggest hindrance in doing well. To conclude, we are ourselves greatest enemies even we consider ourselves our own best friends. But, still love your enemy, yourself. Inject that love within yourself and you’ll be able to control yourself to please Allah.

9. Hypocrisy. We preach yet we disobey, we advice people yet we can’t tame ourselves, we forbid the wrong yet we can’t control ourselves, we spread the message to the world to stop mocking us, but we mock them back. We nourish ourselves with these anger, hatred, wicked deeds onto those who wrong us and we send them back the same act and we say it’s because we love Islam. Islam is being blamed for our wickedness. We are also the big reason why Islam is having its bad image right now. Observe our characters and you’ll see.

10. Time Our life here on earth is shorter than what we really think. Look, everything fades even us. Everything turns old, including us. It’s like just passing-by-a-market span of journey. But, that we do not realize until we sees death, we see people fades, we see things vanish. Being aware in everything happens around us is strengthening our faith, that when we see them leaving this earth we realize this is very temporary. That prepared or unprepared if our time has come, we’ll be back to our Lord and it could be now, it could be later.

11. Submission. Submission is beautiful even though others misunderstand it. When we submit our life to Allah, we are willing to leave everything to Allah to decide for us. We put the trust on Him in everything that is happening around us. We let Him take care of us by obeying Him with pure willingness. For that, we are certain of everything because it’s from Him.

12. Role. Choosing our role in the society is easy if our parents allow it. Each of us has a different role in the society so we must not compare our lives to that of others. We should live this life open with the plans of Allah. Our parents only want what is good for us, and we may agree with them. But, what makes others stand out, might won’t work on us. And, remind them that the best planner is the Creator not them.

13. Consistency. When things get worse, we lose our focus, perhaps, because of the disappointments. Remember, success is best served with flavors of difficulty. Usually when success is about to be accomplished it is when things become tough. Same when we practice our deen, Allah tests us more when we’re at the peak of our imaan. We may falter a lot of times, but don’t forget to always stand up every time you fall.

14. Knowledge. It’s good to go back always to the basics, cause it will always teach us new things. Once we claim we know everything, we are actually putting the attribute of Allah on us and that’s something dangerous thinking we don’t notice. Let’s always remind ourselves that we do not know everything, because we really don’t. Allah only allows us to learn those which are enough for us to know.

15. Forgiveness. Pain, resentment, guilt, anger, and fear all of these crawl up inside of us when we think on our mistakes or the mistakes of people around us. Sometimes the only healthy way to move forward is to look back at our past and accept those and forgive. First, ask forgiveness from Allah, the Oft-forgiving, and then ask forgiveness and forgive those who made mistakes around you, including yourself.

16. Gratefulness. What happens is when He grants our wishes, it is only the time we thank Him. When He gives us something other than what we like or He gets something from us, we question Him, and worse we stop believing on Him. We forget to thank Allah for all things that He has been giving us, the small, the good, the loss, and the gain. All are blessings from Him.

17. Coping. When people hurt us, things go wrong, we lose people we love, or the dreams we’ve valued, we feel down and blue. Sometimes we don’t forgive people because they deserve it but because they need it, because we need it, and because we cannot move forward without it. The acceptance of pain is believing that you have to let go and move on.

18. Responsibility. When we do some mistakes, we often put the blame to other people or we find excuses just not to be blamed. We must understand that the moment we choose to blame some outside force for whatever is happening to us, we are in fact giving all our power over ourselves to them. We should take responsibility for everything that happens with us. It will not make us any less if we admit we are being faulty also.

19. Patience. We must learn how to be patient because with patience, we are being accepting and forgiving. Allah, the Most Forbearing, encourages us to be patient as it is among the keys of entering His paradise. If we go back to the stories of those who are promised Jannah, we can see that Patience was one of the reasons why they are granted eternal life of happiness. “And be patient. Surely, Allah is with those who are patient.” (8:46)

Truly by,
Nurul Shazwani Ariffin

A SHORT LETTER TO MYSELF — A REMINDER OF DEATH

Hello and Asslamualaikum...

Dear Myself,


Do you remember the enlightenment you get every time you read the Qur’an? Do you remember those tears out of fear of Allah ( SWT ) and at the same time gratefulness because you are within the fold of Islam? Haven’t you missed the times when the happiness you feel is genuine and not the crappy type? Haven’t you missed the times that you are certain that you are living your life rightfully? Haven’t you missed the feeling of contentment that if ever your last hour comes, you know you are ready?

How many times do you have to witness death before you realize that indeed death will just knock you on the day you least expect it? How many catastrophe you ought to see for you to widely open your eyes from the fact that one day you’ll be among the people who are gone? How many warnings from your Islamic teachers, parents, concerned friends and relatives you need to receive for you to decide that it’s time for you to change? Why do you ignore this reality that can just turn your existence into naught in just second? I hope it is not too late for you to realize that you need to live your day as if it’s your last because the only thing that you will surely go through is death.

The Prophet (saws) said: “Take benefit of five before five: Your youth before your old age, your health before your sickness, your wealth before your poverty, your free time before you are preoccupied, and your life before your death” - Narrated by Ibn Abbas and reported by Al Hakim

Truly By,
Nurul Shazwani Ariffin ;)

Hijab? What is Hijab? Is it a fashion or to cover ourself?

Hello and Asslamualaikum...

Hijab Dos and Don't


How to wear hijab properly?

These images show How to wear Hijab properly.

Hijab is NOT a piece of cloth that you can wear it however you want. Hijab is about covering your body, purify your intention, the way of life. Also, it’s about what’s on your mind.If you want to please people or sake of them then it’s not called Hijab.

Nowadays, Girls wear hijab because of their family’s compulsions. We need to understand that Islam teaches not to force anyone to do something. I think that the problems with this the parents failed to taught them about islam from the beginning. Also, the most time, children don’t learn what their parents teaching if they don’t practicing Islam. Kids learn by what their parents doing. There is no point of the girls told to be wear hijab or follow religion if the parents don’t follow them. It’s doesn’t make sense.

Not everyone can wear hijab properly, if only Allah wills and they have pure intention why they doing it for – Sake of Allah, Not for people.

In my point of view, People who wear hijabs, niqabs and who cover themselves sake of Allah are blessings from Allah. Alhamdulillah. I am so proud of that but I have to start wear niqab soon Insyaallah.

This is not called Hijab If you hijab with tight clothes which isn’t covered all your parts of your body. Not a little hair shown. Hijab is not a fashion trend that you can adapt into culture or society. We all need to understand that hijab is not a fashion thing; it is way of covering yourself, being modest like a pearl in the shell.

Truly By,
Nurul Shazwani Ariffin ;)


Insaflah Wahai Sahabat ;)

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi saya masih diberi peluang untuk menghirup udara yang segar
dan diberi peluang untuk perbaiki amal ibadat saya supaya lebih baik dari
semalam. Semakin saya membaca dan memahami apa itu islam. Sangat mudah sebenarnya 
berbanding ilmu ekonomi yang memerlukan kita fikir cara pengagihkan sumber-sumber ekonomi 
yang terhad untuk memenuhi kehendak-kehendak manusia yang tidak terhad. Tapi
dalam islam kita hanya perlu fikirkan pengagihkan diri kita untuk memenuhi kehendak 
Allah swt.

IQRA (bacalah) dengan nama Tuhanmu Yang Menciptakan. 
Dia telah menciptakan manusia dari alaq. 
IQRA (bacalah) dan Tuhanmulah yang Maha Akram. 
Yang mengajar dengan perantaraan qalam. 
Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. (QS. Al-Alaq: 1-5)

Apa itu kehendak Allah swt yang perlu kita penuhi? Ikut apa yang di suruh tinggalkan 
apa yang Allah swt benci. Nampak macam senang tetapi untuk lakukannya bukanlah 
satu perkara yang mudah. Jadi sebelum kita lakukan penghijrahan di jalannya 
banyakkan solat taubat dan berzikir. Hati yang bersih akan lebih mudah meresap ayat-ayat
suci Al-Quran dan ilmu Allah swt. Insyallah...

Saya tidak ingin bercerita tentang orang lain tapi saya ingin berkongsi cerita tentang
 kehidupan diri saya sendiri. Apa yang berlaku dalam hidup saya menyebabkan saya
 sentiasa istiqamah diri untuk jadi lebih baik berbanding dahulu. Saya percaya
doa seorang ibu itu mustajab dan saya percaya doa orang yang menyangi diri
kerdil saya ini Allah swt telah perkenankan lalu diberi hidayah kepada saya untuk berhijrah 
jadi seorang mujahidah yang sentiasa berjihad ke jalan Allah swt. Allahu...

Dosa yang saya lakukan mungkin terlalu besar sampaikan setiap malam saya menangis dan 
 menyesal dengan apa yang jadi. Dahulu saya bukan seorang yang kuat tapi yakinlah
 apabila kita dekatkan diri kepada Allah swt secara automatiknya diri kita akan jadi seorang 
yang kuat berbanding sebelumnya. Perkara ini berlaku beberapa minggu lepas
selepas saya lakukan solat taubat. Saya kuatkan diri untuk bangkit dari kesakitan yang
menghantui diri saya dengan dekatkan diri kepada yang Esa.

Selepas saya lakukan solat taubat, saya terus baring setelah penat menangis mengharapkan 
sesuatu benda yang tak pasti. Saya mengharapkan tidur yang lena sebab saya hadapi
penyakit insomnia sejak beberapa bulan yang lalu, alhamdulillah malam itu bukan sekadar
tidur yang lena tapi Allah swt terus berikan saya petunjuk kepada saya untuk
saya sedar jangan terus lakukan kesilapan itu dan kembalilah kejalan yang benar.
Benarlah hidup yang tenang dan bahagia apabila kita bercakap benar, kita sentiasa berdoa
dan berserah kepada Allah swt.

Mimpi yang saya hadapi sangat mengerikan serta menakutkan subhanaallah terbayang
diruang mata saya macam mana keadaan saya waktu itu. Untuk dizahirkan bagaimana
dan dimana saya tidak mampu tapi cukuplah saya katakan apa yang saya mimpi itu 
seolah-olah betul-betul jadi pada diri saya. Jasad saya kaku masa itu, semuanya
terbakar sakitnya tak dapat saya nak gambarkan. Lidah saya ditarik dipotong
berkali-kali puas saya menjerit tapi sentiasa dipotong dan terus dipotong tanpa
henti. Api di badan saya semakin besar dan panas semakin kuat saya jerit semakin
menyemarak api itu dibadan saya. Saya kesakitan sangat  pada masa itu dan hanya
 memikirkan jalan untuk keluar dari api tersebut dan mengelak lidah saya dipotong berkali kali
 tetapi gagal. Saya pandang di sekeliling kalau saya terlepas dari sini saya 
akan dibahan dengan ular hitam yang berbisa. Allahu.

Saya rasa lamanya macam bertahun hadapi seksaan itu. Sampai lah lidah dan hati saya
bersama-sama menyebut ALLAHUAKBAR dengan penuh yakin dan keinsafan.
Saya terus menyebut ALLAH! ALLAH! ALLAH! ALLAH! ALLAHUAKBAR. Api yang
panas tadi beransur sejuk, lidah saya yang dipotong berkali-kali tadi sakitnya hanya 
orang yang hadapinya tahu tapi semakin saya menyebut ALLAH! ALLAH lidah 
yang kesakitan akibat dipotong tadi beransur pulih hanya kebas terasa.

Saya buka mata dan bangun dari katil dalam keadaan muka saya yang berpeluh- peluh,
 sakitnya masih terasa di setiap inci kulit saya. Saya diam dan terus menangis 
tersedu-sedu dalam bilik. Takutnya, insafnya hanya Allah swt sahaja yang tahu.
Saya melihat jam di telefon waktu subuh dah masuk. Saya kuatkan diri untuk bangun
 mengambil wudhuk. Sewaktu saya mengambil air wudhuk kulit yang terkena air itu teramat
 pedih, saya yakin ianya bukan sekadar mimpi tapi Allah swt bagi petunjuk kepada saya
untuk berubah dan jadi hamba yang sentiasa istiqamah diri serta kembali kejalan-Nya.

Masih belum terlambat untuk kita berubah dan bertaubat. Bercinta kepada Allah swt,
 berceritalah kepada Allah swt, Carilah Allah swt sebab itulah yang buat kita bahagia.
Insyaallah, cerita ini saya kongsi untuk bagi keinsafan kepada yang lain.
Fikirlah bagaimana kita dalam kubur nanti dan di akhirat kelak? 
Banyakkan berfikir dan terus berusaha cari ilmu Allah swt. 
Tepuk dada tanya hati dan iman!


Protect our minds from thoughts, which are evil, because 
evil actions begin with evil thoughts.

Hargailah Anugerah Allah swt

Assalamualaikum Sahabat,

Sekadar perkongsian dengan pembaca yang lain apa yang berlaku depan mata saya betul-betul 
buat saya sentiasa berfikir dan terus berfikir tentang kebesaran dan kekuasaan Allah swt. 
Dulu hidup saya bukanlah seorang muslimah yang baik, bertudung tapi kosong itulah yang boleh saya 
samakan diri pada masa dahulu. Kenapa kosong? Bertudung tapi menampakkan dada, baju mengikut 
bentuk badan, saya menampakkan kaki kepada bukan mahram saya, solat macam baju yang terkoyak,
mulut dan hati tidak dijaga. Allahu ;(  Saya seorang hamba yang berdosa.

Saya ambil ikhtibar dengan apa yang saya nampak depan mata saya sendiri. Saya anggap apa 
yang saya lihat itu petunjuk dari Allah swt untuk saya berubah kejalan yang lebih diredhai-Nya. 
Telalu jahil saya pada masa lalu sampaikan setiap malam saya menangis kerana takut dengan 
kejahilan saya sendiri. Percayalah cakap saya, kita lari kemana pun kita tak akan dapat lupakan
dosa-dosa yang pernah kita lakukan. Tapi kita istiqamah lah diri kita dari kesilapan di masa 
lalu kita untuk jadi seorang yang lebih baik dari semalam.

Kehidupan saya sebulan yang lepas sangat lah rumit, tetapi setiap yang berlaku ada hikmah-Nya.
Saya percaya sekarang apa yang Allah swt rancang untuk kita hari ini, pasti ada kebaikanya di masa 
akan datang. Hidayah yang Allah swt berikan kepada saya ini satu petanda untuk saya berubah
jadi manusia,hamba dan anak yang lebih baik dari sebelumnya 
dan sekarang hati saya seratus peratus mahu berjihad kejalan Allah swt.

Kejadian ini berlaku masa saya berhenti solat di masjid besar kuantan sebelum keluar
 dengan sahabat saya yang lain . Pada masa itu, saya dalam keadaan yang tidak tenteram 
di hadapan pintu masjid besar kuantan dan saya melihat seorang perempuan 
yang buta penglihatan sedang menanggalkan kasutnya dihadapan pintu tersebut. 
Saya termenung melihat perempuan tersebut di hadapan pintu masjid sambil
memujinya dalam hati "waah even buta dia tahu jalan ke masjid". 
Saya tersedar dari lamunan apabila perempuan buta
 tersebut menegur saya dengan berkata " Masuklah anak azan zuhur dah berkumandang "
Saya pelik dengan teguran perempuan tersebut kerana saya pasti saya tidak menegur mahupun mengeluarkan sebarang suara yang menandakan saya berada berhampiran dengan perempuan
tersebut tapi dia tahu kehadiran saya berdekatan dengan-Nya. Allahuakbar! Saya dalam keadaan 
terpinga setelah di tegur oleh perempuan tersebut terus cepat2 tanggalkan kasut menuju
ketangga.

Saya tak pasti tangga keberapa perempuan buta tadi cuba beramah mesra dengan saya dengan
memberitahu 34 tangga kita perlu naik untuk sampai ke tempat solat muslimah.
Pada masa ini timbul rasa kerdil dalam diri saya , insan yang buta
boleh hafal jalan dan struktur masjid tetapi saya yang celik mata tidak pernah nampakkan diri
ke masjid untuk solat berjemaah. Walau macammana pun, manusia yang degil macam saya tetap bermonolog dengan diri sendiri seakan tidak percaya perlu naik 34 tangga untuk ke
 tempat solat wanita.

Mungkin Allah swt nak saya buka mata saya lagi tentang kekuasaan-Nya saya ditakdirkan
solat jemaah bersebelahan dengan perempuan buta tadi. Selesai kami menunaikan 
solat jemaah dengan beberapa jemaah yang lain kami bersalaman. Terdetik di hati saya 
ingin tanya macam mana dia boleh tahu saya dihadapan dia tadi sedangkan saya tidak
berikan sebarang petanda saya berada berdekatan dengan-Nya. Perempuan buta
tersebut beritahu saya " Yang gelapnya mata tapi hati masih cerah,nak. " . 
Saya turun tangga sambil mengira setiap anak tangga masjid tersebut , betul cakap
perempuan buta itu 34 tangga yang perlu kita naik untuk ke tempat solat muslimah.
Selama saya pergi ke masjid saya tidak pernah peduli semua itu tetapi keperibadian 
perempuan buta tersebut buat saya sedar setiap langkah yang kita ada pandanglah dan 
hargai apa yang kita nampak sebab tak semua orang boleh merasa dan melihat keindahan 
sesebuah masjid.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi , dan pergantian 
malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi 
orang yang berakal"Ali 'Imran:190

Subhanaallah sempurna-Nya dia di mata saya, tudung yang labuh, baju yang menutup aurat,
suara yang lembut even buta cekal hatinya berjalan di tengah panas untuk pergi menunaikan solat
 di masjid. Tapi kita? Anugerah yang Allah swt berikan kepada kita adakah kita gunakan
sebaiknya? Waktu azan berkumandang adakah kita berlari pergi ke masjid walaupun tempat kerja 
kita tak jauh mana dari masjid? Dimana kita ketika itu? Tak sehebat perempuan buta tadi,
  berkemungkinan waktu azan berkumandang kita sibuk berlari kejar meja untuk waktu lunch 
kerana perut yang lapar perlu diisi tapi macam mana waktu solat kita pula?
Tepuk dada tanya diri ye sahabat..

Walaupun dia buta tapi dia tahu pakaian apa yang harus dia pakai sebagai seorang muslimah,
 tapi kita yang boleh melihat cermin pernah kita cermin diri kita tentang aurat sebagai seorang
 perempuan. Tak pernah kan? Kita hanya akan pandang cermin apabila nak gayakan
tudung jenama Fareeda, Pearl Haya dan sebagainya. Pandanglah ke cermin dengan telus
untuk melihat pakaian mu, labuhnya, tebalnya bukan jenamanya. Allahu.

Marilah kita terus perbaiki diri kita kearah kebaikan. Perbetulkan niat dan terus istiqamah diri 
sebagai seorang muslimah. Perempuan buta tadi boleh hafal struktur masjid sebab setiap hari dia
 berkunjung ke masjid, bagaimana pula dengan kita yang cerah penglihatan boleh kah
kita menghargai masjid macam mana perempuan buta itu lakukan? 
Tepuk dada tanya pada hati ye sahabat.. Wallahu'alam

Being a Muslim is more than just going to the masjid,Allah 
wants your Attention not just your Attendance..

Dari Hati,
Nurul Shazwani 

Penghijrahan Itu Satu Nikmat Di Akhirat

Assalamualaikum

Penghijrahan bukanlah satu keputusan yang senang untuk dilakukan. Tetapi ianya mengambil masa yang begitu lama untuk membuat satu keputusan. Hari ini, pada malam ini aku telah membuat satu janji kepada diri aku untuk meninggalkan dunia aku yang lama dengan meneruskan satu kehidupan yang hakiki. Kehidupan yang akan membawa aku kepada hakiki kehidupan seorang manusia. Kematian itu bukanlah satu perkara yang senang dan bukanlah satu perkara yang mudah. Sedangkan kekasih Allah, iaitu Rasulullah s.a.w sendiri pun terasa sakitnya apabila Malaikat Maut datang mencabut nyawa baginda, apatah lagi kita yang terlalu banyak dosa dan rapuh ibadat di Dunia. Penghijrahan yang aku lakukan ini adalah kerana Allah s.w.t bukanlah kerana inginkan pujian. Aku hanya menginginkan tempat yang selesa di Akhirat nanti, bukanlah Dunia yang aku agungkan. Aku hanya manusia biasa, yang bermulanya aku jahil agama sampai malam ini aku sedar sampai bila aku harus berada dilandasan ini? Mungkin dah sampai masa untuk aku jadi manusia yang lebih baik dan terus mencari hidayah kearah jalan yang diredhai-Nya.

Wahai sahabat ku, ketahuilah oleh kalian bahawa hidup ini hanyalah sementara, tiada apa yang dapat kita semua bawa melainkan ibadat yang kita lakukan di ketika hidupnya kita di Dunia pinjaman ini. Kematian itu pasti, takutlah kita akan seksaan Allah di Akhirat sana. Merintihlah kita, menangislah kita, meratap dan mengharaplah kita pada Allah agar dapat diberikan masa yang panjang untuk kita terus mencari sinar ke Jalan Allah. Hidup seorang Dai'e bukanlah mudah, malah selalu dicaci dan dihina. Aku lalui saat yang paling sakit selama sebulan dan aku hanya mampu berdoa, jalan yang mana harus aku lalui. Subhanaallah, hati aku kuat untuk teruskan apa yang aku fikirkan selama ini, mungkin dah sampai masanya untuk aku jadi seorang hamba allah yang sentiasa mengingati-Nya.

"SubhanAllah, Ya Rabb. Berikanlah aku kekuatan dan kesabaran, agar aku mampu bertahan dengan setiap ujian yang Kau berikan. Jadikanlah aku seorang Mujahidah yang beristiqomah, yang sentiasa bersujud untukMu. Tiada apa yang sempurna dalam dunia ini, kerana ini hanyalah Dunia. Tidak penting dimana aku bermula, tetapi lebih penting di mana aku Berakhir. Aku dilahirkan dalam Islam, diazankan oleh Ayah yang islam disusukan oleh Ibu yang Islam, maka matilah juga aku dalam keadaan yang Beriman dan Islam Ya Allah Aamiin ;(


Short Entry...

Assalamualaikum

Actuallay tak tahu tak cakap apa atau tulis apa.. 
Blank je rasa bila nak start blogging, nampaknya akal kita
tak banyak menolong aku untuk bagi idea yang bernas.

Hey korang pernah tahu tak kenyataan yang sebenar memang sakit
tapi dengan kenyataan yang ada itulah boleh buat kita bangkit jadi manusia 
yang lebih matang untuk solvekan apa-apa masalah yang diri kita hadapi.
Sebenarnya bagus kita ditimpa malapetaka sebab dengan ni kita kenal diri kita
dan dari kelemahan yang ada kita akan cuba baikinya.

Kenyataan yang menyakitkan serupa macam masalah yang berat kita hadapi
kadang-kadang bila hadapi masalah kita memang akan blank,
 okey masa inilah otak kita akan kosong dan aku rasa seolah-olah diri kita
annoying gila. haaa rasa diri tu annoying tolong tampar diri sendiri supaya boleh sedar dan 
jadi manusia yang postive thinking. ( eceeeeh bakat nak jadi kaunselor kononnya ).


Kenapa Allah timpakan ujian?


Sebenarnya Allah sangat mencintai kita sebagai hambanya tetapi kita sahaja yang selalu leka 
dan menjauhi-Nya kerana kesibukan urusan kita di dunia. Contohnya sebagai student 
yang study sehingga melewat-lewatkan solat.

Apabila lelaki dan perempuan tidak segan silu bertepuk tampar. Apabila si anak terhimpit
 diantara perkelahian ibu dan bapa. Apabila kita terlalu seronok dengan kemewahan dunia.
 Senang cerita apabila kita lebih mengutamakan urusan dunia berbanding akhirat.

Cuba kita bayangkan konsep Allah sayangkan kita ini dengan apabila kita sangat menyukai 
seseorang itu sehinggakan sanggup berbuat apa sahaja kepadanya tetapi orang itu selalu 
endah tidak endah dengan kita, apabila hendak sesuatu meminta pada kita,setelah dapat 
yang dikehendaki terus lupakan kita. Bagaimanakah perasaan kita ketika itu?
 Begitu jugalah dengan Allah.

Jadi? Allah memanggil kita supaya kembali dekat kepada-Nya. Allah menyentuh hati kita 
supaya kembali mencintai-Nya. Caranya? dengan meningkatkan amalan kita dan memberikan 
jiwa kita kepada-Nya. 

Dalam surah kedua , Al-Baqarah ayat 186 :

“Dan apabila hamba-hambaku bertanyamu (Muhammad) tentang aku, maka sesungguhnya
 Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)-Ku dan beriman kepada-Ku, agar mereka 
memperoleh kebenaran.”


~ Jika dulu kita kerap kali melewat-lewatkan solat hingga mungkin tertinggal, dengan adanya 
ujian daripada Allah ini kita kembali menunaikan solat tepat pada waktunya.

~ Jika dulu kita selalu memikirkan segala kejayaan adalah disebabkan usaha kita sendiri tanpa 
memikirkan ia sebenarnya datang daripada Allah, dengan adanya ujian ini, kita kembali 
bergantung dan mengharap bantuan daripada Allah.

~ Jika kita merasakan kita keseorangan dan tiada sesiapapun yang sayang pada kita, dengan 
adanya ujian ini, kita dapat mencari kasih sayang sebenar iaitu kasih sayang Allah.

Kalau berlaku sesuatu kepada kita yang kita tidak suka berupa nikmat ataupun bala, 
jangan mengamuk dulu. Redhalah untuk menerima ujian Allah dan yakinlah bahawa ini 
untuk mengukuhkan akidah kita. Jika Allah mengkehendaki sesuatu musibah itu berlaku ,
maka ia akan berlaku dan begitulah sebaliknya. Jika Allah mengkehendaki sesuatu nikmat itu 
berlaku, maka ia akan benar-benar berlaku dan begitulah sebaliknya. Pasti ada hikmah
 disebalik segala sesuatu itu berlaku.
Allah Ya Rabbi ^_^ 


tak suka demam + muntah... doakan kita yeeee awk-awk semua ;)

P/s : Pasrah lebih baik dari menyerah. peaceee yoo ;)

Tips For Staying Healthy In Ramadan.. HAPPY FASTING!!

Assalamualaikum.

So far alhamdulillah Allah S.W.T masih berikan aku tenaga dan kesihatan yang 
baik sepanjang bulan Ramadhan ini. Walaaweyh dah masuk minggu kedua kita
berpuasa, beriftar haa dan bersahur so that kita nak sharing beberapa tips untuk bulan Ramadhan ni 
bagi kita sentiasa sihat untuk menempuh bulan yang mulia ini. ;)

Drink Water Steadily Through the Night

It’s really important to be hydrated and that means water ingested regularly post-sunset. By nature I tend to wake up a couple of times a night and will keep water nearby to drink. I figure that in normal life I would drink during the day and not when I sleep, so flipping this over means my body will remain properly hydrated.

Get a Good Night’s Sleep

It’s all too easy to go to bed late when fasting, after all the evening is the time you have lots of energy and food! But if you want to wake up in time for breakfast, that means you’re likely to not get a lot of sleep. Do that over and over again for nineteen days and you can really wear yourself down. During the fast there are no Saturday morning sleep-ins, at least not if you want to have a meal to start the day!

Waking up to have breakfast is not only good health advice, it’s also a part of Fasting. You aren’t just giving up food and water, but also sleep, so you can rise, eat, drink and pray. There was one year where I skipped breakfast pretty much every day and just slept in, but at the end of the Fast I felt like I’d missed the point completely!

Of course when you haven’t had enough sleep, there’s a great temptation to go back to sleep after a nice big breakfast. I’m not sure about everyone else, but I feel awful if I do this. Eating and then immediately going back to sleep not only increases the likelihood of indigestion and heartburn, but it’s convinces your body to store all those calories as fat instead of burning them doing stuff. A nap in the afternoon is a much sounder alternative – if you can get away with it!

Eat a Slow-to-Digest Breakfast

Not all breakfasts are equal! When it comes to tasty breakfasts I love waffles and maple syrup, but although you’ll get a big sugar spike, the reality is a breakfast like that won’t sustain you very long. Nowadays I look for slower to digest foods with complex carbohydrates and protein rather than white carbohydrates and sugary breakfasts. My current favourite is a scrambled egg, wholegrain toast, fried chicken and chicken nugget! There’s no breakfast that is so slow to digest that it will keep you full the whole day – trust me I’ve tried them all – but better choices will at least last a little longer and avoid a post-sugar dip.




Thank You, reader's ;)
wannieariffin ^_^

Take Good Care of Your Body

Assalamualaikum Readerssssss!!!

Waaaahhh rindunya nak menulis dan berblogging 24 hours! 
Can i do that all the time! Of course i can't.. Mr busy selalu kacau masa aku lately 
so terpaksa lah meninggalkan dunia blogging just for a while. 

Iye bila dah lama tak blogging bahasa jadi kaku keras macam batu aku pun tak tahu kenapa
ayat aku boleh jadi skema macam ni. Skema pun skema lah tetap tak jadi masalah untuk aku terus berblogging dalam dunia belog ni. Macam dalam pepatah melayu "dimana ada usaha disitu ada jalan". 
So lemme talk about "how you can take care of your body"?
Tiba-tiba aku rasa macam talk show sorang-sorang dah ni.

Okey, sebagai seorang pelajar mahupun dah bekerjaya menjaga badan satu perkara yang penting.
Tolong jangan biarkan badan korang yang tengah berpeluh or busuk terus bawa tidur ke katil 
sebab bukan satu tabiat yang baik untuk diri kita. Menjaga kebersihan sangat dituntut
dalam agama kita jadi jangan lah biarkan diri kita terabai. 
Macam bagi tazkirah dekat diri sendiri pun ada.. haha act, kadang-kadang lah aku 
pun pernah buat macam ni. Maklum lah bila badan dah penat sangat nampak katil pun aaaarghh
selesanya terus humban diri ke katil sampai pagi esok. Bila bangun pagi  "Eh eh tak mandi rupanya 
semalam hahaha jangan nak eh sangat lah kan dasar pengotor betul aku ni " tapi sekarang
memang di jamin aku dah buang tabiat sekali sekala aku tu.
Aku tahu korang pun pernah buat macam ni sekali sekala kan sebab penat lebih menguasai
 badan berbanding kaki yang nak ke tandas. 

Aku just nak share produk yang aku pakai sejak azali lagi aku rasa sangat best bila gunakannya.
"Sharing is caring" its my trademark for this month. Stop act like retissss wani!!
Haaha Masalah aku macam nilah bila dah dapat menulis macam-macam aku nak campur adukkan
dalam entry yang aku tengah tulis.


Aku guna Johnson's baby Milk Bath untuk sabun kegunaan harian bila mandi.
Serious, best sangat bau sabun ni kadang-kadang aku rasa macam bau baby pun ada.
hahah jangan nak perasan sangat bau baby. Yang paling best sabun ni mengandungi 
vitamin A dan E yang bagus untuk kulit kita. Lepas mandi surely korang akan rasa kulit 
korang arghh lembut nya rasa nak gosok-gosok tapak tangan korang 24jam sebab rasa 
lembut je.mThen, Johnson's baby Milk Bath boleh mencerahkan kulit kita yang selalu kena 
terik panas. BUT take time lah ni baru pakai seminggu terus salah kan produk tak bagus. 
Tapi bila pakai berterusan insyaallah korang akan nampak keberkesanan produk ni.
 Kepada yang memang pakai mandian susu Johnsons' ni, i would like to say 'hello,senior'.
 Kepada yang masih terfikir-fikir mandian apa yang best, aku cadangkan ini memang best! 
 Sebab ia tak berbuih, memang khas untuk mandian susu, plus wangi dan kulit rasa lembutttt 
sepanjang hari.

Nak lagi best? Guna berus badan!

Untuk feeling baby lagi aku guna Johnson's Baby Milk Lotion supaya kulit aku tidak kering
dan kusam. Sebagai seorang perempuan mahupun lelaki penjagaan kulit sangat lah penting 
dalam  kehidupan seharian kita. The baby lotion smells awesome!!  I just feel like a baby when 
I feel this lotion on me! Baby tua! T_____T . Meanwhile, aku guna L'√©lan Vital No.3 hand 
and body lotion juga bau dia sangat wangi korang tak payah pakai perfume pun takpe
 sebab dah memang wangi lotion ni. Bila aku pakai lotion ni tabiat yang tak boleh dibuang
mesti aku hidu bau tangan aku sendiri. hahah nampak kan aku sekarang addicted dengan 
bau-bau wangi yang busuk sila jauhkan diri korang. Behave! hahaha

Kalau rasa badan korang sengal malam-malam tak pun payah tidur ke ada masalah 
dengan perhadaman aku suggest korang guna losyen mustajab roses ni. So far, aku cuba
produk ni sangat lah best dan sesuai dengan aku. Aku ada masalah perhadaman 
yang agak serious bila aku pakai berterusan losyen mustajab ni masalah perhadaman 
aku kian pulih secara sendiri.  Bau dia pun wangi bila pakai nak pergi mall pun
orang tak akan tahu kita pakai losyen angin. Sangat effective untuk kegunaan bila-bila
masa pun.

Untuk rambut aku lebih selesa guna produk rejoice ! Aku tak boleh pakai produk
sunsilk sebab nanti botak terus kepala aku ni semua rambut aku gugur.
So far, bila aku pakai rejoice ni  rambut aku tak ada masalah langsung then 
 rambut pun wangi je dan tak pernah gugur lagi. Ingat tak semua sesuai
dengan sesuatu produk so korang perlu cuba dulu baru korang tahu produk 
ape yang sesuai dengan diri korang.

Haaa badan dah sabun rambut dah shampoo ketiak korang pun kena wangi jugakan.
Jangan biarkan peluh bertepek dekat ketiak tu aku suggest korang try 
 produk nivea energy fresh! 48hours ketiak korang dijamin terjaga dengan bauan yang harum
dan bawah ketiak korang akan putih je tak akan gelap. Try dulu baru tahu.

That all korang!! Terima kasih lah baca entry kali ni. Ada produk bagus lemme know okey.
Kita boleh try sama-sama n tahu benefit sesuatu produk.

P/s : Life is not like water. Things in life don't necessarily flow over the shortest 
        possible route.

Bye korang
 =_=

Only in the Zikr of Allah will your heart find peace [Quran 13:28]

Hello There and Assalamualaikum ;)

Read this beautiful piece somewhere and couldn’t help but share. May Allah fills our hearts with His love and remembrance and makes us among those who repent sincerely, Ameen !



Me: “My sins are so many!”

Allah said: “And who can forgive sins except Allah?” [Quran 3:135]



Me: “But I can’t seem to stop sinning!”

Allah said: “Verily, Allah loves those who repent and those who purify themselves.”
[Quran 2: 222]




Me: “I don’t want to be alone.”

Allah said: “So remember Me; I will remember you.” [Quran 2:152]




Me: “I am having so many difficulties in my life.”

Allah said: “Whoever fears Allah, Allah will find a way out for him (from every difficulty) and He will provide for him from sources that he could never have imagined.” [Quran 65:2]




Me: “Oh Allah! I have so many dreams I want to come true!”

Allah said: “Call upon Me; I will respond to you.” [Quran 40:60]

Gossip Day with Buddy

Assalamualaikum &  Hello U'olls!

Sebelum kita mula bergossip berpropa dengan lebih lama dekat entry kali ini aku minta
jasa baik korang sedekah kan AL-FATIHAH untuk arwah pak saudara aku yang telah
 kembali kerahmatullah pada hari khamis baru-baru ini. Inshaallah, Allah yang akan membalas
jasa kalian yang sanggup memberikan sedikit waktu untuk sedekah kan ayat suci kepada
arwah. Amiin!

Sebenarnya kami memang merancang sejak dari 4 bulan yang lepas untuk berjumpa dengan
classmate masa aku form 6 dulu. Okey ikut perancangan hari selasa tapi biasalah apa yang
dirancang beria sangat memang tak menjadi sangat kan! Benda yang baik Allah maha mengetahui
segalanya jadi pada hari rabu ketemu juga akhirnya dengan geng banyak bercakap.
Okey kalau dulu super duper mulut aku kuat dan kecoh satu hostel dan kelas tapi sekarang
aku rasa aku terlebih senyap sikit berbanding dorang ni. Mungkin dorang dah mula ambil
mood untuk jadi seorang cikgu jadi suara agak kuat dan maak aii bercakap tanpa henti.
Haaa pipi aku rasa tegang sebab cakap je gelak cakap je gelak memang tak diam langsung
dengan dorang semua ni.

Jangan main-main si brutal beli beg carlorino pink lagi!
Bukan setakat rancangan nak keluar tapi lebih kepada nak sambut birthday yuyu yang ke 21!
Bah yuyu tua dah kau! Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki! Terimalah hadiah dari kami
yang tak seberapa tapi sangat lah ikhlas. Untuk cari hadiah si yuyu ni aku dengan bai terpaksa
ambil masa beberapa jam untuk pilih hadiah yang sesuai untuk birthday girl ni.
 Terlalu banyak choice pun iya juga takut cerewet minah ni pun iya juga. Jadi aku dan bai
ambil kata sepakat untuk belikan si yuyu ni jam tangan! Suka tak suka tak! Fuhh nasib lah dia
suka kalau tak memang kami ketuk kepala yuyu ramai-ramai.

hadiah untuk yuyu - wani,ija & bai!
Puas dah aku dengan si bai pusing satu ecm jadi aku dengan bai ambil keputusan tunggu
yuyu dan ijaaa dia big apple. Tumpang duduk ye bang ! Okey dah duduk semua dah ada
cukup kuota katanya ape lagi kami berborak tak ingat dunia macam big apple mak bapak
kami yang punya. Cerita pasal student life dan kehidpuan masing-masing setelah
bergelar siswazah. Teruja punya pasa lama dah tak jumpa empat-empat ketul ni bercerita
sampaikan semuanya nak bercakap, dah tak tahu mana yang dengar mana
yang nak bercerita dan memang tak adanya yang nak diam. Lantak pi lah kami seiring rasa
 nya boleh bercerita, dengar orang  becerita lepas tu gelak dan gelak! Ha nampak kan excited
 nya kami berempat dan nampak tak  banyak nya mulut dorang dari aku yang agak-agak
 pendiam sekejap! Keeelasss kau jah!

Sekadar ambil hati big apple padahal nak tumpang kerusi dan meja!
Misi muqadimmah di big apple tamat kami sambung bercerita disetiap pelosok ecm  tanpa henti
 bercerita dan makan dan gelak. Heh naik penat berjalan sebab banyak gelak dari mencuci mata.
Tapi yang pasti satu hari kami memang berjalan sambil makan. Hambuii dorang punya selera
memang tak dinafikan buat aku tak tahan hati. No diet please! Layan gambar jom!

Muka penat merepek sepanjang jalan! 
Dua bakal pendidik satu lagi business woman berjaya! amiin
No camera! Eh suka hati kamilah!
Yeaaay kami gadis ayuu bertudung bawal! Haa ni satu ecm kami menjelajah penat tak usah cakap
lah penat gelak dengan lawak bodoh kami sendiri. Perjalanan masih jauh bukan setakat
ecm kami dah menjelajah tapi satu bandar kuantan kami pergi. Sebelum menjelajah
lebih jauh kami melepak di big apple dengan kaki yang penat berjalan kehulur hilir.
Big apple kaya raya dengan adanya pembeli macam kami!

Kami gila gadget! Kami suka makan!Yesszaaa
Terima kasih big apple bagi kami melepak dan buat macam kedai kami yang punya! Tanpa
buang masa yang lama kami akan meregangkan otot untuk memanjat pokok manggis pulak!
Jangan cemburu! Kejakunan teserlah sekejap bila dapat panjat, petik, kait buah dari pokok manggis yang
sangat comel di rumah yuyu! Marilah layan aksi pekebun muda yang
gigih mencari buah untuk bawa balik rumah masing-masing... Laaayaaan!

Dari kuantan ke paya bungor ke lepar ke balok dan balik rumah dengan penat berjalan!
Maaf aksi memanjat terpaksa di quarantine kan atas sebab-sebab tertentu. Terima Kasih
u'olls sebab sudi meluangkan masa dengan kita. Kawan gelak ketawa dunia akhirat.
Inshaallah! Dah sampai rumah tiba-tiba perut meronta nak makan rojak buah
pusing balik melepak ke teluk cempedak ambil angan pantai. Baguslah macam ni
makan tak berhenti!
Baguslah ! Heee Baguss!


P/s : Friendship is unnecessary, like philosophy, like art... It has no survival value; rather it is one
       of those things that give value to survival.
                                                               
                                                                        Adioooss ~ Byee 
f