This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Bye bye 2013!

The last morning of 2013 today …

You were a good year … kind enough to teach me quite a bit of lessons that I shall remember for as long as I live =P I think I have changed A LOT in the past six months but it’s all for the better inshaAllah :’)

Thank you Allah Ta’ala for helping me through situations that I was sure were going to break me. They would have had You not made it easier for me and given me patience. You made me much much stronger than before.

Thank you Allah Ta’ala for helping me understand why people do the things they do, so that it became easier to forgive them and move on with my life.

Thank you Allah Ta’ala for blessing me with this amazing amazing family who are always there for me, supporting me and never missing an opportunity to bring a smile on my face. I am reminded time and time again how I always take them for granted but I will try and be a better sister, a better daughter in the future. And I hope and pray that I never ever, EVER be the cause of their pain. Ameen.

Thank you Allah Ta’ala for the wonderful surprises throughout the year and the moments of perfection and pure happiness that I will always remember and cherish.

Forgive me, Allah Ta’ala for all my sins, my mistakes, big or small that I made intentionally or unintentionally. Syukur Alhumdulillah for everything that you gave me even when I wasn’t worthy of it.

O Allah! Keep me under Your Guidance and Protection always, and grant me that which is beneficial for me in this world and the next Ameen. And with that in mind, I am ready for you 2014.

Forgive me whoever is reading this, if I hurt you, indulged in any backbiting against you or caused you any sort of pain, harm or inconvenience. I hope all of you have a great and prosperous year ahead =)

Teringin Nak Jadi Kak Ton

Hey peeps!
Its been a while!

I dont know how to start. I cuma nak cakap beberapa hari ni memang ada penyakit. Tak lah kronik mana cuma penyakit mengidam nak jadi lawa. Hambek confirm korang nak muntah hijau baca entry aku kali ini. Mohon jangan disita blog kesayangan ni sudah! Seriously aku tak tahu kenapa tiba-tiba ada perasaan macam ini. Mohon dijauhkan sifat riak untuk jadi lawa.  kahkahkah



Lawa ke tidok kak ton sekarang.?
Melepak lepak putih kulit kak ton. kau hader?

Kalau dah kawin tidur sebelah laki muka putih melepak macam ni mahunya laki lari terjerit-jerit " mak mak nak balik rumah mak, dah tak nak gatal kawin muda sebab dekat rumah ada hantu kak ton!! " hahaa Datang dah lawak kambing dari lombok. Maybe sebab bibik balik lombok lama sangat jadi tak ada kawan untuk dengar aku joke macam biasa so blog nilah terpaksa menadah telinga ayat lawak bodoh dari wani. 

Okay semua dah tengok tajuk? Nak cerita ni tentang produk bagus vommm baaabom meletop punya kalah lah semua produk terlajak laris haaa sekali tangan ku terlembut terbuai-buai i nyah sebab laris sangat. Produk kak ton haruslah memang korang tak nak pandang terus bila tahu pasal produk terbaik dari ladang ni.


What!!! kau sapa nak cakap produk terlajak
laris aku macam ni! kau sapa? kau sapa?
Diam lah diam.

Al kisah nya aku ni bukan nak tunjuk rajin ke apa tapi memang sejak dua menjak ni suka sangat mengemas rumah sambil belek-belek lah juga barang yang dikemas tu. Tengah kemas bag mak aku atas katil huishhh terbuntang mata iolls dalam bag tu ada macam-macam produk kesihatan. Produk terlajak laris, segala terlajak lah ada dalam bag mak aku ni. Kalah bag doraemon dah ni. Kalah farmasi dah ni oii.. kikiki So, apa lagi aku belek lah ubat - ubatan dalam bag doraeman kuasa sakti mak iolls tu kan. Ermm vitamin E dari produk terbaik dari ladang kot ni. Awatlah mak tak makan langsung ni sebab hati berkobar-kobar mengidam nak jadi cantik kan, aku pun ambil lah ubat tersebut.


bag doraemon magic ala farmasi mak kita punya!
rasa nak cantik dapatkan bag doraemon ni macam2 pun ada

Dah mintak izin semua dari mak aku nak ambil ubat tu untuk jadi hak milik kekal. Terkedek lah berjalan sambil bawa produk terbaik tu masuk bilik, nampak kan nak menakluki produk terbaik dari ladang ni sorang ni. Dasar anak derhaka! hahah Uishh mana ada pun bawa masuk bilik je tapi kalau mak nak makan datang lah makan dalam bilik iolls ni. Dijamin free of charge.kuikui

Dalam bilik pun sambil pegang produk ni sambil fikir ubat ni untuk apa eh. Takut juga mana tahu main makan je sebarang produk, kang aku terkena sawan gajah ke mata terbuntang ke atas ke haa sapa nak bertanggungjawab. So nak mengelakkan terkena sawan gajah aku pun google lah pasal produk ni. Dah agak pun kalau dah produk terbaik dari ladang confirm lah ubat ni terbaik dari sawah kan.

Produk terbaik, super glowing super flawless
super putih melepak macam tepung gandum!

 "Oooo boleh buat muka putih melepak lepak dan awet muda"

"Eerrkkkk boleh hilangkan parut di muka dan badan"

"Wwaaaahhhh boleh dijadikan sebagai masker semulajadi"

"Uuishhhhhhhh boleh buat kulit dan rambut jadi sihat, cantik & lebat"

"Maaakk oii boleh buat muka flawless dan glowing lah"

Bagusnya produk ni. Tekezutt boboi, terbeliak boboi 
 Memang kalah lah first lady malaysia.. opss
Lepas ni muka aku je jadi perhatian dari cincin berjutes jutaa tu
kahkahkah

Memang dasar perangai macam oggy mudah terpengaruh satu peratus dengan review dekat google ni. Malam tu aku yang macam oggy ni pun jalankan misi untuk buktikan produk ini terbaik macam dalam google tu. Maklum lah seperti yang korang dah sedia maklum memang aku mengidam nak jadi lawa macam kak ton kan, so aku teruslah ambil sebijik ubat tu setiap malam selama sebulan. Ambil ubat tu sebiji setiap malam okey. Korang jangan over nak makan 4 biji setiap malam pulak haa mahunya overdos hilang lawa berkain kapanlah korang. Kak ton memang tak boleh nak bertanggungjawab, tapi amalan korang lah yang mampu bertanggungjawab kalau dah masuk kubur nanti.. haa takut tak takut tak. 

Nak lawa macam mana pun solat jangan lupa ye mak jemah sekalian. Solat tu tiang agama, air wudhuk tu lagilah mampu buat muka kita ni nampak berseri-seri. Ha tak percaya korang try lah confirm tarak tipu punya! 

Amacam cantik tak kak ton. macam comel je
macam cantik je macam nak sepak je. eh!
Alhamdulillah selama sebulan aku makan produk tu muka aku semakin putih. Kulit aku ni jenis cepat berminyak so bila dah makan produk ini kulit aku langsung tak berminyak dah. Tapi yang paling best bila makan produk ni korang dah tak payah guna camera 360 sebab kulit memang akan flawless dan glowing gila gila gila kau! Terbaik lah dari ladang! Sekarang pergi mana pun, aku memang tak pakai make up langsung. Haa korang berani ke keluar rumah tanpa pakai make up macam aku ni kalau still tak berani lagi silalah makan produk terbaik dari ladang ni.

Nak makan macam mana kalau tak tahu produk apa?

Ha produk yang aku makan tu daripada produk shak shak shakkk SHAKLEE! Nama supplement yang aku makan tu pulak Vita-E Complex. Sumpah supplement terbagus, terbaik, tercomel, tervaaavoommm di abad ini. Sekali makan nak lagi, sekali cuba nak repeat beli lagi. Kalau nak beli produk terbaik dari ladang ni silalah beli dengan kak ipar iolls ye. Macam mana nak beli produk ni. Senang je korang call je kak ipar i tu, then terus pergi maybank2u untuk cash deposit, esok lusa pong ping pong ping pos laju depan rumah mean produk tu dah sampai lah. Sekarang ni nak beli apa pun semuanya di hujung jari je.. Tapi kalau dah jenis pemalas dan memang tak suka guna kemudahan di hujung jari boleh juga guna cara magic, call kak ipar aku tu untuk beritahu nak produk apa 4jam lagi sampai lah kakak ipar aku depan rumah korang tapi area kuantan jela. COD area KUANTANESE sahaja ye!!! So gunakan sebaik mungkin kemudahan yang ada tu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam dari produk shakleeee! 

CUBA CLICK DEKAT GAMBAR BAWAH NI
ADA MAGIC! TEKAN LAJU -LAJU OKEY!
Ni lah produk terbaik dari ladang tu! Produk super flawless dan glowing!

Cara nak beli produk shaklee ini silalah ke page Tip Sihat Selalu. Macam-macam jenis supplement ada confirm korang tak kan mengesal guna produk ini! Haa nak cantik kan so better guna produk dari shaklee yang ternyata semua produknya magic vommm vasss kalah semua produk dipasaran.

Kalau nak mudah lagi boleh call terus Puan Ida Fadliza dekat no ni 019-3816167. Kalau tak ada kredit nak call boleh lah guna whatsapp untuk berhubung dengannya. Kalau whatsapp pun tak ada boleh lah cari Puan Ida Fadliza thru facebook. Ida Ifaz nama facebook kakak ipar iolls ni sambil membeli boleh tambah kenalan dekat facebook kan. Baru havoc yeke tidok?  

Kalau tak ada juga telefon,whatsapp, facebook tapi memang nak lawa macam kak ton tu korang boleh lah amalkan ulam ulaman sahaja! hahahaha Thanks lah baca entry kita ni, take care people :)

The Way It Is


When life gives you lemons, make lemonade”

In life, there is no such thing as a “happily ever after.” Life will keep dragging you down and throwing problems at your face. It is just the way life is, one day you’re happy, the next you’re sad. One day you’re here, the next you’re gone. The Stronger person in life, the successful person, is the person who can fight back. The person who never gives up, the person who never agrees to let depression take over. Life has it’s ups and downs, they keep it interesting. Life will keep you mulling over the future and what happens next. No matter what you have, you will always want more.

Why do you think there is a Jannah, a paradise, waiting for us? Because we were patient in this life, and we waited one it’s problems. In the Jannah there will be no problems to mull over, basically it will be our own “happily ever after.” Life is nothing to hold on to, and death is nothing to fear. Know that as long as you have Allah in your heart you will never really fail. Simply because Allah will never let you down, for Allah hates to let down a person who raises his hand to him. Death is nothing to fear, death is like a portal to the afterlife. Where you arrive depends on what you did in this life and how hard you have worked. Hard work is always rewarded. Never loose hope because hope keeps us going! Take care people :')

Who am I?

Who am I

A-lot of people go through life not knowing who they are, without a purpose (going with the flow of events). If you ask them what are they good at they wouldn’t know… It may seem as a good plan but it isn’t where is your own personality? Everybody has something special in them that NOBODY else has, a special talent, you have to find that out. Sit with yourself for 10 minutes today, just 10 minutes out of 24 hours and plan your life… What do you want to be? How are you going to be successful? Which college do you want to enter? Do you have a back up plan if you fail? What am I good at? What is my specialty?

All these are things only you have the answer to and you have to unlock it, going with the flow could seem easy but you will not gain anything, you live –> you die, what will you have achieved? Set a plan for yourself, plan your own future before fate does it for you…

P.S: Don’t forget that you are as unique as your fingerprint

That's All,
Nurul Shazwani Ariffin

ARE YOU STRONGER THAN YOUR PAST?


Assalamualaikum and Hello ;)

Does the past creep you at night? Does the pain the past brought you hinder you from living your life?

Past sins or failures oftentimes took long period of time for us to cope up with. Forgetting may be achieved after few days, months, years but on how we live the length of time healing our wounds is crucial. Coping up should not mean stopping life at the moment and waiting for the wound to cure itself but about acceptance and forgiveness. Acceptance of faults and flaws are what will make you — yourself. On the other hand, forgiveness is what will make you feel genuinely happy.

Having big failures academically not once, but several times consecutively, had been a tough process of acceptance for me. First, I felt I wasn’t deserving enough for the things I want. Second, I thought I was too sinful that I was receiving punishments. Third, I felt I got nothing to be grateful at — I overlooked the countless blessings I’d been receiving.

It took not weeks but years for me to accept myself and my past. There were times I just sat down and stared at the wall waiting for something to happen. But, there were always captivating moments that hit me into the reality that I should not stop from hoping and doing actions. One day, I started to accept myself for who and what I am. There I started to appreciate both my limits and abilities and improve from both throughout the process of moving on.

Forgiveness just followed right after realizing that I am stronger than my past and after being convinced that everything happened was all by the will of Allah (SWT) and was just part of me exploring more about life and growing up into who I am now — stronger and wiser.

Indeed, they are beautiful blessings. They are lessons I won’t ever be able to grasp in years of sitting in a class nor searching Google for life, because they are designed for me to learn in the form of failure, in the form of pain.

Surely you also have months or years of memories you don’t want to remember however no matter how hard you try still they creep you at night. Actually it’s good because you are being reminded that you ought to move on from it not by escaping it but by accepting it.

Knowing that there’s something you need to change and feeling regretful are beautiful signs that actions are really needed. Without these, it may mean that you learnt nothing out from it. So if you encounter these, Says Alhamdulillah!

What you ought to do next is acceptance and forgiveness. It’s not simply telling yourself but it requires days or weeks of actions and perseverance. Also, the process is between you and the Almighty. Always put Allah (SWT) in remembrance towards your quest to a happy life. Make Him the top priority and the reason to move on.

Asking forgiveness from Allah (SWT) is the most important among all. Not forgetting the past could be a good reminder that you have to repent eagerly and to ask forgiveness. There are sins that are forgotten and may Allah remind them to us so that we get to know how much should we repent more.

Also, don’t lose hope in asking forgiveness of Allah (SWT) because even you feel that your sin is big as mountain, His mercy is bigger than all the valleys of sins in world .

My brothers and sisters, I believe you can move on beyond any horror of the past and fill your present with happiness and gratitude despite all that you have had to go through. Because, Allah (SWT) gave you enough strength to survive any difficulty.

Because, you are stronger than your past. 

Truly By,
Nurul Shazwani Ariffin

Gambar Banjir Teruk Di Kuantan, Pahang

Assalamualaikum ;)

Bulan Disember merupakan bulan cuti sekolah dan juga musim tengkujuh untuk beberapa
buah negeri. Hari ni ramai yang sampaikan maklumat tentang banjir yang berlaku 
di Kuantan, Pahang. Allahu banyak kereta telah tenggelam dalam air gara-gara
paras air yang naik dengan mendadak. 

Pada orang ramai yang berada dalam kawasan yang diramalkan akan mengalami banjir akibat 
hujan lebat, berhati-hatilah ya. Info terbaru juga, pihak PAIP akan membuka empangan kobat dalam masa terdekat oleh itu minta kawasan berdekatan berjaga-jaga. Kepada penduduk kuantan di sekitar Cenderawasih, Permatang Badak, Sungai Isap, Seri Teruntum dan berada dalam limkungan kawasan 
yang rendah diminta mengemaskan barang-barang keraana pada malam ini di jangka air pasang dari
laut akan bertemu dengan air dari Sungai Lembing. Kemungkinan akan berlaku banjir besar. Bekalan
elektrik juga dijangka akan diputuskan. Penduduk kuantan boleh juga mengetahui berita banjir 
terkini di PAGE KUANTAN 









Doa Mohon Dielakkan Dari Banjir


Mari kita sama-sama berdoa pada Yang Maha Esa, pemberi rezeki, Yang Maha Pengasih,
"Ya Allah, hanya pada-Mu tempat kami berserah". ;)

Truly by,
Nurul Shazwani Ariffin

December, I feel obliged to welcome you.

Hello blogger's...

After reading so many posts about December by so many bloggers, I now feel obliged to write one too, even though two days have passed.. So I decided to write about what December means to me. But… Now that  feels plain boring. And to tell you the truth, it doesn’t mean anything particular to me..

Anyhow, I wonder why December is given so much importance! Isn’t it just like November  and October? And January and February and March and August and June, July , May, April? (Have I got them all?)  Oh and September! They’re all the same aren’t they? They’re the months of a year. What is it then, that makes December stand out? Why does it mean so much to the poets? And to everyone else with emotions?

It’s probably because it’s the last month of the year.. And also because because it’s cold.. Weather has a direct influence on us, our moods and our emotions. So, I welcome you, December. You bring back with you some strong memories…

Truly by,
Nurul Shazwani Ariffin

Open Your Eyes


Hello December. Have a great month ahead lovelies. Happy weekend!
f