This is Me

My Photo
# Assalamualaikum,I believe that we are who we choose to be. Nobody's going to come and save you,you've got to save yourself. Nobody's going to give you anything; you've got to go out and fight for it. Nobody knows what you want except for you. And nobody will be as sorry as you if you don't get it. So, don't give up on your dreams. Life always offers you a second chance. Its called tomorrow #

Tips, Bajet dan Checklist Persediaan Bertunang 2015

Assalamualaikum and hi :)

I know it's been too long since I wrote something about my current self. so sorry! Now, i want share something with all beloved readers. Teehee Alhamdulillah dengan perkenalan yang tak diduga,nampaknya tak lama lagi kami berdua bakal diikatkan dengan pertunangan. Okey okey kita stop dulu bab perkenalan yang tak diduga tu sebab nanti aku akan buat satu entry khas untuk cerita cinta kami. Actually, masa nak beritahu my mum yang aku nak tunang debar gila. Tapi alhamdulillah mak aku setuju and then siap cakap dekat my mum tolong bagi tahu abah taw! So, kali ni aku nak cerita tentang Tips and Persediaan untuk majlis tunang yang bakal menjelang.
  

1. Tarikh, waktu dan tempat bertunang

Tarikh tunang of course lah kena bincang dari awal dengan kedua-dua belah pihak. Pada mulanya kami pilih tarikh 6/6/2015 sempena tarikh bermulanya perkenalan kami tapi disebabkan Tahun 2015 tarikh tu jatuh pada hari bekerja. So, bincang punya bincang hasil persetujuan kami berdua untuk pilih pada 31/1/2015. LOCKED!!! hahaha Waktunya pagi dalam pukul 11pagi di rumah je. Bukan anak raja eh sampai nak buat dekat hotel, itu pembaziran semata-mata. eceeh

 2. Tempat bertunang (Pelamin/ Katil) (RM350)

Tempat bertunang ialah di ruang tamu rumah. hehe Bersiap sedialah ruang tamu rumah aku untuk diperhiaskan sebelum tahun depan. Aku sewa pelamin untuk letak di ruang tamu tapi pelamin tunang aku ni biasa-biasa je yang penting nampak simple n cantik untuk majlis itu nanti. Puas aku servey untuk pakej untuk mini pelamin. Alhamdulillah jumpa juga yang mengikut bajet yang dikehendaki. Harga pelamin yang bakal aku sewa nanti selepas sesi tawar menawar sebanyak RM350. Kak Ani cakap first time customer dia yang lukis sendiri gambar mini pelamin secantik ni. Kembang iolls dengar taw. Pandai benor amik hati deng, itu terus tempah mini pelamin dekat kedai Kak Ani. Lebih kurang macam gambar dekat bawah ni mini pelamin tunang iolls nanti ;)

Google.com

Google.com
Baru-baru ini saja aku survey mini pelamin untuk tunang dekat bridal lain mengikut design yang aku nak then standard harga semua nya dalam RM500-700. Mak aihh tercekik air liur iolls dengar!


3. Baju bertunang (RM200)

Actually, baju tunang aku 100% design oleh aku sendiri. Aku nak buat dress modern yang simple and yang pasti tutup aurat. Mr A pun dah pesan jangan gatal-gatal nak design baju ketat sangat so sebab tulah aku pilih dress modern je untuk majlis tunang aku nanti. Bawah ni aku tunjuk baju yang aku sketch dekat computer untuk majlis tunang aku nanti ye uolls.Btw, bakal tunang aku datang jugak tapi just pakai baju kemeja biasa je. Takde sewa atau beli baju ikut tema. hehe…


Nak tengok full design tunggu tahun depan ;) 
4. Makeup (RM100)

Makeup ni asalnya aku planning nak makeup sendiri dan simple je. Di sebabkan kawan baik aku kenal dengan juru make up ni so inilah harga terbaik yang dia bagi dekat aku. Kak melur ni memang make up untuk model n artis taw. Terharu iolls sebab make up retis sanggup make up kan untuk aku nanti. Terima kasih Kak Melur! ;)


5. Photographer (RM350)

Pada mulanya nak suruh family je ambilkan gambar. Tapi biasalah sebagai anak bongsu aku nak majlis bertunang tu dalam keadaan perfect. So contact lah sorang kawan aku ni yang memang bergiat seni dalam bidang photography. Then, dia berikan aku suggestion supaya pilih Jihah sebagai photographer untuk majlis aku nanti. Alhamdulillah Jihah bagi harga yang terbaik punya sekali termasuk outdoor session.. Curlass kau jah harga terbaik dari ladang, mana nak dapat harga murah macam ni! Thank you,Amar sebab tolong aku cari photographer ;)

PAKEJ YANG JIHAH BAGI DEKAT IOLLS ;)
 
6. Hantaran (Tema warna, jumlah dulang hantaran, jenis barang hantaran & gubahan sendiri) (RM250)


Ok, aku nak cerita mengenai hantaran pulak. Hantaran ini anda boleh decide nak gubah sendiri atau tempah. Tapi of course lagi jimat buat sendiri. Untuk hiasan hantaran dulang ini aku mintak tolong my mum je yang buatkan. Bajet yang aku bagi RM200 untuk semua hiasan hantaran + hantaran sirih junjung.

Kalau ikut adat orang Melayu, barang hantaran diberi mengikut bilangan ganjil dan barang daripada pihak perempuan biasanya lebih daripada pihak lelaki. Misalnya 5-7, 7-9 dan 9-11. Tetapi untuk majlis pertunangan, biasanya orang akan memilih bilangan 5-7 (lelaki 5 dulang, perempuan 7 dulang). Tapi bagi aku untuk tunang je malas nak membazir sangat so kami berdua decide memilih bilangan 3-5 ( lelaki 3 dulang, perempuan 5 dulang)

Alhamdulillah kakak iolls nak sponsor kain pasang untuk hantran. Thank you so much!  Bunga rampai dan sirih junjung masih dalam bajet hiasan RM200 untuk bunga, bakul, gabus, reben, bekas cincin, sirih, bekas rampai dan lain-lain.

Hantaran perempuan (5 dulang)
  1. Kain pasang + Sampin (sponsor)
  2. Set Wallet & Belt
  3. Jam Tangan
  4. Kemeja
  5. Coklat ( sponsor )

Hantaran lelaki (3 dulang)
  1. Cincin Tunang
  2. Kain Pasang + shawl ( sponsor )
  3. Al-Quran + Buku Agama

7. Jamuan makan majlis tunang (sponsor)

Untuk jamuan makan ni emak dan saudara-mara masak sendiri je. Pinggan mangkuk pun sama guna yang ada banyak kat rumah je. hehe.. Kat rumah memang banyak pinggan mangkuk, periuk besar untuk masak kenduri kendara. Kalau nak buat majlis besar-besaran, tak salah untuk anda sewa khemah, kerusi dan juga perkakas untuk masak dan makan. Ini untuk keselesaan tetamu yang datang.

 8.Goodie Bag ( RM100 )


Aku tempah goodie untuk tetamu yang berisi yassin+tasbih untuk tetamu yang datang. Kita share rezeki yang lebih dengan tetamu yang datang. InsyaAllah berkat asalkan tak melebih2. ;)

9. Jumlah hantaran dan mas kahwin

Jumlah hantaran dan mas kahwin ni kena siap-siap discuss dengan pasangan supaya senang kalau jurucakap berdiscuss pasal jumlah hantaran time hari tunang nanti. Mas kahwin biasanya mengikut kadar negeri pihak perempuan. Seeloknya hantaran mengikut kemampuan pihak lelaki mampu sediakan.

10. Jumlah pihak keluarga lelaki yang akan datang

Tentukan jumlah pihak keluarga lelaki yang akan datang supaya tak terlebih sehingga membazir atau terkurang sehingga malu tetamu tak cukup makan untuk persiapan jamuan makan.

11.Wakil Jurucakap pihak lelaki dan perempuan

Kena tentukan siap2 siapa yang akan jadi wakil sebagai jurucakap pihak lelaki dan juga perempuan. Kebiasaanya orang tua yang dah berpengalaman jadi wakil cakap2 ni. Jurucakap ni pun make sure korang dah pesan siap2 just discuss yang penting je sebab ada certain jurucakap kalau tak pesan habis semua ditanya & dijawab secara memandai. Sebaiknya pesan kalau part diorang tak sure just jawab; “Biarlah nanti pihak pasangan pengantin discuss sesama diorang”.


Thank You,
Nurul Shazwani Ariffin

30 comments :

  1. bestnya nak tunang dah! semoga majlis awak berjalan lancar :)

    http://cikewi.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah.. Terima kasih sebab sudi baca blog kita ni n doakan majlis kita dipermudahkan :)

      Delete
  2. Tahniah dear.
    Set tasbih tu beli dkt mana ye. Bole info saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.creativelydesigned.com.my/ dekat sni tempat utk tmpah yassin n tasbih tu.. Terima kasih ye doakan sy.

      Delete
  3. tahniah wanie!
    semoga dipermudahkan sume urusan.

    -kbba pantai timur-

    ReplyDelete
  4. Tahniah Wannie! wahhhh. memang berguna sangat tips2 ni. iA everything will goes very well. :)

    ReplyDelete
  5. Tahniah wanie..perancangan yang baik sebelum bertunang... selamat bertunang ya.. nice blog..

    Saya juga menawarkan khidmat solekan untuk pelbagai majlis dengan harga yang berpatutan.. Bleh rekemen kat kawan k.. tq..
    Visit page saya juga... http://www.beautybyredzara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Tahniah....tarikh kita nk bertunang sama laa.. :) semoga dipermudahkan segala urusan yer awak~

    ReplyDelete
  7. Tahniah... moga segalenye berjalan dgn lancar... :)

    ReplyDelete
  8. Thanks. Banyak info sy dapat. Boleh tahu total utk majlis ni sbb sy pun tenga bajet2 je majlis tunang hehehee

    ReplyDelete
  9. hye b2b... jom tengok instagram saya @gobokchermincreations...

    saya ada buat perkhidmatan buat baju, tudung, veil dan solekan... cubalah tengok,mana tau kalau berkenan kan...

    ReplyDelete
  10. Waaa congrats babe! Hehehe dah selamat kan jadi tunangan orang! Hehehe . Eerrr yunk... agak2 ade lagi tak price photographer tu?? Hehehe asalnya takmo amek tapi tengok your price rm350 tu woowww! Terus nak grab photographer tu! Boleh share yunk? Hehehe... kite pun nak tunang dah nih end of April ni fuhhhh ketaq aihh rasa macam banyakkk je tak siap lg.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai amalina... Boleh ye yang hehe rasanya sentiasa ada cuba buka dekat ig : hawaadampicture
      Kalau dekat fb: najihah hamedon.. Actually ni photographer perempuan so tak adalah segan kita nk possing kan :) btw congrate for ur engagement :)

      Delete
  11. Waaa congrats babe! Hehehe dah selamat kan jadi tunangan orang! Hehehe . Eerrr yunk... agak2 ade lagi tak price photographer tu?? Hehehe asalnya takmo amek tapi tengok your price rm350 tu woowww! Terus nak grab photographer tu! Boleh share yunk? Hehehe... kite pun nak tunang dah nih end of April ni fuhhhh ketaq aihh rasa macam banyakkk je tak siap lg.. hehehe

    ReplyDelete
  12. salam. tahniah. hehehe. boleh saye tahu pelamin ni awak sewa kat mane ye?

    ReplyDelete
  13. salam. tahniah. hehe. boleh saye tahu awak sewa kat mane ye pelamin ni ? kalau boleh sertakan number fon ye. :D

    ReplyDelete
  14. boleh x nak tau kat mne awak tempah pelamin tu ?

    ReplyDelete
  15. Tq coz sudi share tip yg berguna ni untuk dijadikan panduan

    ReplyDelete
  16. great tipss there..

    ReplyDelete
  17. Tahniaaaahhhh ye. Kt yg bace ni pulak yg jd nervous. Hihi.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum. Tumpang tanya, boleh share tak mana awak beli the goodie bags tasbih dan yassin.

    ReplyDelete
  19. goodie bag tempah mana ?

    ReplyDelete
  20. U pelamin amek dr mane ?

    ReplyDelete
  21. Pihak kami ada menyediakan jualan secara online barangan handbag, dompet, cadar, eyewear, belt, jam tangan, pakaian kanak2 murah dan harga berpatutan. Boleh dijadikan barangan hantaran.

    layari blog kami di ONLINE STORE
    atau PHOTO PRODUK

    ReplyDelete
  22. Nk tanya biasanya berapa lama bertunang?paling lama pula?

    ReplyDelete
  23. same la kte sis..next week tunang..htran 3-5 je,..sng...

    ReplyDelete
  24. Terima kasih,berguna sangat!!

    ReplyDelete

f